Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΗ πρωτεϊνή «Κλωθώ» υπόσχεται... μακροζωία μέσω γονιδιακής θεραπείας

Η πρωτεϊνή «Κλωθώ» υπόσχεται… μακροζωία μέσω γονιδιακής θεραπείας

.

******

Η Κλωθώ στην Ελληνική μυθολογία, ήταν η νεώτερη από τις τρεις Μοίρες, ωστόσο στην γενετική είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που σχηματίζει τις «κλωστές» στο ιστό των οργανισμών και είναι υπεύθυνη για την δομή, την αντοχή και την ελαστικότητα των ιστών και των οργάνων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρωτεΐνη Κλωθώ αποτελεί το κύριο συστατικό των ιστών που παρέχουν διάφορα είδη υποστήριξης στο σώμα, όπως η κολλαγόνη στο δέρμα και η κερατίνη στα νύχια και τα μαλλιά. Είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Ο 44χρονος Αμερικάνος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον ισχυρίζεται ότι, διατηρώντας τον δείκτη Alpha Klotho ψηλά, μείωσε τη φυσική του ηλικία στα 21 μέσα σε πέντε μήνες. Μια ιστορία που εξακολουθεί να έχει μια αίσθηση επιστημονικής φαντασίας σε σύγκριση με την κοσμική ιστορία της ιατρικής. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό στο παρόν να προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε μια εποχή στην οποία η ανθρωπότητα αναζητά συνεχώς τρόπους για να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προστατεύει την υγεία και επομένως να καταπολεμήσει τη θνησιμότητα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο περιορισμός του πολύ υψηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης για ασθένειες που έχουν γίνει χρόνιες.

Η Κλωθώ ανακαλύφθηκε το 1997 από τον Δρ Makoto Kuro-o, έναν από τους πρωτοπόρους της επιστήμης της γήρανσης και της μακροζωίας. Η παρακολούθηση της Klotho στοχεύει ακριβώς στη μείωση των προαναφερθέντων φυσιολογικών και παθολογικών επιπτώσεων. Η ανακάλυψη και η έρευνα που έγινε και συνεχίζεται είναι τόσο συναρπαστικές όσο και το μυθολογικό της όνομα. Από τους αρουραίους, φυσικά, οι πρώτες βεβαιότητες: μια σχετική παραλλαγή σε ομάδα ποντικών, χωρίς την πρωτεΐνη Klotho, έδειξε επιταχυνόμενη γήρανση και μικρότερη διάρκεια ζωής, χαρακτηριζόμενη από καρδιαγγειακές παθήσεις και εκφυλισμό οργάνων. Και πάλι στα ποντίκια, τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης παρέτεινε σημαντικά τη ζωή, ανοίγοντας το δρόμο για νέες προοπτικές για την έρευνα μακροζωίας. Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη για τον άνθρωπο; Τα επίπεδα Klotho στους ανθρώπους μειώνονται με την ηλικία, μια τάση που σχετίζεται με συμπτώματα κυτταρικής γήρανσης. Αυτό εγείρει την υπόθεση της πιθανής χρήσης της «Κλωθώ» στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και στη βελτιστοποίηση της υγείας γενικότερα.

«Έχει βρεθεί ότι όταν έχουμε μειωμένα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο για τη χρονολογική ηλικία κάποιου, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Και βλέπουμε πιο εύκολα την εμφάνιση άνοιας, καρδιαγγειακών παθήσεων, όγκων, επιταχυνόμενης γήρανσης από όλες τις απόψεις, από δέρμα, μαλλιά, οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκής μάζας μέχρι αναπηρία και άρα πρώιμη θνησιμότητα», αναφέρουν σχετικές έρευνες ενδοκρινολόγων που παράλληλα τονίζουν: «Συνδέεται πολύ με τον τρόπο ζωής. Όσοι είναι αγχωμένοι, παχύσαρκοι, όσοι τρώνε και κοιμούνται άσχημα, όσοι δεν ασκούν φυσική δραστηριότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταθλιπτικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν καλύτερο τρόπο ζωής».

Μελέτες έχουν υποθέσει ότι μία από τις κύριες λειτουργίες της μπορεί να είναι να δρα ως αντιφλεγμονώδης πρωτεΐνη, ένας πολύ σημαντικός ρόλος στον έλεγχο των επιβλαβών φλεγμονωδών αποκρίσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η κατανόηση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της Κλωθώ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για νευρολογικές ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές και για την περαιτέρω κατανόηση της γήρανσης και των μηχανισμών της. Αυτό δημιουργεί μια συναρπαστική προοπτική νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόκληση παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία και την προώθηση της μακροζωίας και της υγείας του εγκεφάλου, ανοίγοντας νέα σύνορα στην επιστημονική και ιατρική έρευνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας νέος κλάδος έχει εμφανιστεί για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των χρόνιων ασθενειών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιατρική του τρόπου ζωής που ασχολείται με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του άγχους, τον ξεκούραστο ύπνο, την κοινωνική σύνδεση και τις ουσίες. Η Κλωθώ θα έλεγε πολλά για την κατάσταση του καθενός, το να την έχουμε σε υψηλές ποσότητες σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Klotho υπάρχει σε δύο κύριες μορφές: Η μεμβρανική klotho (mKlotho) και ο διαλύτης klotho (sKlotho). Επιπλέον, υπάρχουν τρεις υπο-οικογένειες Klotho, που αναφέρονται ως α-, β- και γ-Klotho.

Όμως αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση και δεν είναι ακόμη δυνατή η χορήγησή της, αλλά η διέγερση της φυσικής της απελευθέρωσης. Τάσεις που συνδέονται με αλλαγή τρόπου ζωής και φαρμακολογικές ή ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Επομένως: από τη διαλείπουσα νηστεία έως τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, από τη σωματική δραστηριότητα μέχρι τον έλεγχο του στρες και του ύπνου, η διόρθωση του τρόπου ζωής επηρεάζει την παραγωγή της, όπως, για παράδειγμα, μια παρέμβαση που ελέγχει τις παραμέτρους της γήρανσης, όπως το οξειδωτικό στρες, φλεγμονές και γλυκαιμικές αιχμές. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, φαρμακολογικές και άλλες, ευνοούν την απελευθέρωση της εν λόγω πρωτεΐνης. Είναι επαγωγικά αποτελέσματα εν αναμονή μιας θεραπείας υποκατάστασης χορήγησης της ίδιας της πρωτεΐνης ή ακόμα και μιας γονιδιακής θεραπείας.

Σήμερα όλη αυτή η φάση είναι πειραματική. Οι μελετητές της επιστήμης της γήρανσης με τα διαθέσιμα στοιχεία επισημαίνουν ότι σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης εντοπίζονται σε ασθενείς με ορισμένες συγκεκριμένες παθολογίες, όπως σε διαβητικούς, παχύσαρκους, μεταβολικό σύνδρομο και ακόμη και ορισμένες χρόνιες μολυσματικές ασθένειες όπως ασθενείς με HIV. Η συγκέντρωσή της Κλωθούς στο αίμα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδά του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Άλλες έρευνες καταδεικνύουν τη ζάχαρη ως ένα τοξικό στοιχείο που ενεργοποιεί αρνητικά τις οδούς (τα μεταβολικά μονοπάτια) που οδηγούν σε κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων, μεγαλύτερη φλεγμονή, μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες, βράχυνση των τελομερών, συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων. Όλα αυτά είναι παράγοντες που ευνοούν την επιτάχυνση της γήρανσης, σε αντίθεση με άτομα που είναι συνεχώς εν κινήσει, που τρώνε λιγότερο, που χαρακτηρίζουν τις περιοχές όπου οι άνθρωποι βιώνουν θετική γήρανση. Πέρα λοιπόν από τους κανόνες του τρόπου ζωής που αφορούν τον τρόπο ζωής – φάρμακα, σωματική δραστηριότητα, μείωση θερμίδων, διαλείπουσα νηστεία – υπάρχουν προστατευτικές παρεμβάσεις σε διατροφικό επίπεδο και, ξέρουμε, και σε φαρμακολογικό επίπεδο και είναι τα λεγόμενα «γεροπροστατευτικά μόρια». Είναι οι γεροπροστατευτικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε μόρια όπως η μετφορμίνη, οι αναστολείς της γλυκόζης των ούρων και του νατρίου, οι λεγόμενοι αναστολείς SGLT2, όλοι ισχυροί διεγέρτες της Κλωθούς.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα