Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΥγείαΕυλογιά των πιθήκων: Ακόμη 3 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Συνολικά 72...

Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμη 3 κρούσματα σε μία εβδομάδα – Συνολικά 72 στην Ελλάδα

.

Την εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (22.09.2022) ο ΕΟΔΥ.

Μέσα σε μια εβδομάδα, στη χώρα μας, καταγράφηκαν τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και πλέον είναι 72, όλοι άνδρες και με ενδιάμεση ηλικία τα 36 χρόνια (19 έως 61 ετών).

Από τους 72 άνδρες που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων, οι 20 είχαν κάνει ταξίδι στο εξωτερικό.

Όλα τα κρούσματα της νόσου έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.256 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 72  (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/).

 Διαβάστε Ακόμα