Επτά καλές συνήθειες μπορούν να προστατεύουν από την κατάθλιψη ακόμα και ανθρώπους με γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή της, αναφέρουν επιστήμονες από την Βρετανία και την Κίνα.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνήθειες αυτές μπορούν να μειώσουν κατά σχεδόν 60% τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές λένε πως πρέπει να διδασκόμαστε από τη σχολική ηλικία να κοιμόμαστε καλά το βράδυ, να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο, να τρεφόμαστε υγιεινά και να γυμναζόμαστε συστηματικά. Απαραίτητο είναι ακόμα να μην καπνίζουμε, να μην διάγουμε καθιστική ζωή και να έχουμε συχνές κοινωνικές επαφές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ψυχιατρική επιθεώρηση Nature Mental Health. Την εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ και το Πανεπιστήμιο Fudan.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για τον τρόπο ζωής 287.282 εθελοντών, από την μεγάλη ιατρική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για την ζωή και την υγεία τους μεταξύ 2006 και 2010.
Κανένας δεν έπασχε από κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Όλοι, εξ άλλου, έχουν συναινέσει στην παρακολούθηση και καταγραφή της πορείας της υγείας τους.
Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο
Στη διάρκεια 13 ετών παρακολούθησης, 12.916 από αυτούς διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη. Αναλύοντας τα ερωτηματολόγιά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι επτά προαναφερθείσες συνήθειες μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα όσο περισσότερες από αυτές τηρούσαν οι εθελοντές, τόσο πιο προστατευμένοι ήσαν.
Ειδικότερα, όσοι τηρούσαν πέντε έως επτά από αυτές τις συνήθειες, διέτρεχαν κατά μέσον όρο 57% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, έναντι όσων ακολουθούσαν μόνο δύο από τις συνήθειες.
Ποιες συνήθειες είναι πιο σημαντικές
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τον μεγαλύτερο αντίκτυπο είχαν τρεις από τις επτά συνήθειες:
Ο καλός και επαρκής ύπνος κάθε βράδυ
Η συστηματική γυμναστική
Οι συχνές κοινωνικές επαφές
Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες από μόνος του συσχετίσθηκε με μείωση κατά 20% στον κίνδυνο να εκδηλωθεί κατάθλιψη. Ωστόσο η επίδρασή τους δεν ήταν αθροιστική, αλλά συμπληρωματική.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις συνήθειες 197.344 εθελοντών σε συνάρτηση με την γενετική προδιάθεσή τους για κατάθλιψη. Όπως διαπίστωσαν, οι καλές συνήθειες δρούσαν προστατευτικά ακόμα και σε άτομα με ποικίλης βαρύτητας κληρονομική προδιάθεση.
Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου υποομάδας 18.244 εθελοντών, εξ άλλου, έδειξαν πως οι εθελοντές που είχαν πολλές καλές συνήθειες, διέθεταν είχαν περισσότερη εγκεφαλική ουσία σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση. Τέτοιες περιοχές είναι λ.χ. ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την βιολογία του εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Barbara Sahakian, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ.
«Η επίδραση αυτή μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί τη συσχέτιση μεταξύ του υγιεινού τρόπου ζωής και του μειωμένου κίνδυνου για κατάθλιψη», πρόσθεσε.
Πηγή: iatropedia.gr