Αρχική Υγεία ΕΜΑ: Να μην χορηγείται AstraZeneca στους άνω των 60

ΕΜΑ: Να μην χορηγείται AstraZeneca στους άνω των 60

Οι χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca για τον κορωνοϊό και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για σπάνια πήξη του αίματος και εφόσον είναι διαθέσιμα όλο και περισσότερα εμβόλια πλέον.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο της Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία, συνήθως στους κάτω των 50 ή 65 ετών, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων πήξης του αίματος, κυρίως στους νέους.

«Σε ένα πανδημικό πλαίσιο, η θέση μας ήταν και είναι ότι η αναλογία κινδύνου-οφέλους παραμένει ευνοϊκή για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19, Μάρκο Καβαλέρι, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με τον ιό, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν σε αυτούς εμβόλια με βάση το messenger RNA (τεχνολογία mRNA), όπως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αφού ένας έφηβος που έλαβε το εμβόλιο πέθανε από μια σπάνια μορφή πήξης του αίματος.

- Advertisement -

Must Read

«Αυτοκράτορας» Κέλι για τον Άρη

Βανδάλισαν φάτνη στην Καβάλα (ΦΩΤΟ)