Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι οι πρακτικές που ακολουθούσαν οι παλιοί για διάφορα καθημερινά προβλήματα υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από ξεπερασμένα «γιατροσόφια», η αλήθεια είναι, όμως, ότι πίσω από αυτά υπάρχει κάποια επιστημονική αλήθεια – Δείτε τρία τέτοια «γιατροσόφια» που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε
Ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία, καθώς ο ανεπαρκής ή κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, την γνωστική λειτουργία ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το στρες, όμως, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο, ενώ τόσο αυτό όσο και το άγχος που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην κοιμούνται όσο καλά κοιμούνταν παλιότερα. Έρευνα σε 2.555 ανθρώπους από 63 χώρες, μάλιστα, βρήκε ότι το 47% των ανθρώπων κοιμούνται χειρότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκριτικά με το 25% πριν την επέλαση του κορωνοϊού.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το στρες σχετίζεται με χειρότερες διατροφικές συνήθειες. Οι άνθρωποι που νιώθουν στρες και κούραση είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε ενεργειακά ποτά και καφεϊνούχα ροφήματα, τα οποία, ωστόσο, λόγω της καφεΐνης και των σακχαρούχων ουσιών που περιέχουν μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Παρομοίως, οι άνθρωποι που αισθάνονται στρεσαρισμένοι μπορεί να καταφύγουν στο αλκοόλ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες και πριν τον ύπνο, μπορούν να διαταράξουν την σημαντική αυτή διαδικασία.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας;
Χαμομήλι
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία διάφορων προβλημάτων του ύπνου, όπως η αϋπνία. Το εκχύλισμα του φυτού περιέχει απιγενίνη, μια χημική ένωση που δεσμεύεται στους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο με τις βενζοδιαζεπίνες (φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας), παράγοντας μια ηρεμιστική επίδραση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ωστόσο, αν και τα στοιχεία είναι θετικά, οι μελέτες αυτές είναι σχετικά μικρές, γι’αυτό και χρειάζονται εκτενέστερες, καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να ενισχυθούν αυτές οι παρατηρήσεις.
Γάλα
Μια κούπα ζεστό γάλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βραδινά ροφήματα στους δυτικούς πολιτισμούς και ειδικά για τα παιδιά.
Το γάλα είναι πηγή του σημαντικού αμινοξέος τρυπτοφάνη, την οποία χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει ενώσεις όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη στον εγκέφαλο. Οι ενώσεις αυτές εμπλέκονται στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γεγονός το οποίο πιθανότατα εξηγεί τους λόγους που το γάλα μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα.
Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιδράσεις του γάλακτος και των προϊόντων του (γιαούρτι, τυρί) στην ποιότητα του ύπνου, όμως τα στοιχεία παραμένουν ασαφή. Μπορεί να είναι απλώς το τελετουργικό, όταν ζεσταίνουμε το γάλα πριν τον ύπνο, που χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό, παρά οι επιδράσεις των ενώσεων που βρίσκονται σε αυτό. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα ερευνητικά στοιχεία πριν καταλήξουμε με σιγουριά στη μία ή στην άλλη άποψη.
Κακάο
Το ζεστό κακάο (συνήθως διαλυμένο σε γάλα) θεωρείται επίσης ένα ρόφημα που ενισχύει τον ύπνο. Οι κόκκοι του κακάο είναι πλούσια πηγή πολλών ωφέλιμων χημικών, όπως τα φλαβονοειδή. Οι ενώσεις αυτές έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία και πιθανώς χρησιμοποιούνται και ως θεραπεία για κάποιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του κακάο στην ποιότητα του ύπνου είναι περιορισμένες, αλλά μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το φυσικό κακάο μπορεί να βελτιώσει την αϋπνία που προκαλείται από το στρες.
Στους ανθρώπους, η κατανάλωση κακάο σχετίζεται με μείωση στην αρτηριακή πίεση (τόσο στους υγιείς όσο και στους υπερτασικούς). Η μείωση αυτή, που χαλαρώνει τους μύες που ευθυγραμμίζονται με τις αρτηρίες μας, μπορεί να παράγει μια ηρεμιστική δράση, καθιστώντας πιο εύκολο το να αποκοιμηθούμε.
Παρόλο που αυτά τα «γιατροσόφια» είναι μάλλον αβλαβή, τα συνολικά στοιχεία για τη βελτίωση που επιφέρουν στην ποιότητα του ύπνου είναι αδύναμα. Μπορείτε, επομένως, να τα δοκιμάσετε, αλλά δεν θα πρέπει να τα θεωρήσετε και πανάκεια.
Κι αυτό γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, μεταξύ των οποίων ο χρόνος που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, η φυσική δραστηριότητα, το στρες και η διατροφή. Αν, πάντως, τα προβλήματα στον ύπνο εμφανίζονται τακτικά, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: ygeiamou.gr