Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΓρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Γρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

.

Μπορούμε πραγματικά να διακρίνουμε εάν το μπούκωμα ή ο βήχας που έχουμε οφείλεται σε γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Αν και οι δύο λοιμώξεις μοιράζονται αρκετά κοινά συμπτώματα, υπάρχουν σαφείς τρόποι να τις διακρίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Μια βασική διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος είναι η σοβαρότητά τους: «Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές καταστάσεις, αλλά συχνά μοιράζονται ορισμένα από τα ίδια συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όπως πονοκέφαλος, ρινική καταρροή ή πονόλαιμος», επισημαίνει η Δρ Helen Stokes-Lampard, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών.

Το πρώτο σημάδι του κρυολογήματος μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πονόλαιμου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Αυτό συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή και ελαφρά συμφόρηση των ιγμορείων. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να εμφανίσετε και βήχα μετά από μερικές ημέρες, ενώ τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν και πυρετό. Ο υψηλός πυρετός και η κόπωση συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από επτά έως 10 ημέρες στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί το NHS. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, το κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έως 14 ημέρες.

Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως δε σας καταβάλλουν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να μπορείτε σε αρκετές περιπτώσεις να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Ενώ μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μια εβδομάδα μετά το κρυολόγημα, ενδεχομένως να έχετε ακόμα βήχα και συσσώρευση βλέννας για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ποια τα συμπτώματα της γρίπης

Σε αντίθεση με τα πιο ελαφριά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, η γρίπη έχει πιο έντονη συμπτωματολογία: «Η διαφορά είναι ότι η γρίπη είναι δυνητικά πολύ πιο σοβαρή, ιδίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και τείνει να προκαλεί αδιαθεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και μια ή δύο εβδομάδες μέχρι την πλήρη ανάρρωση» εξηγεί η Δρ Helen Stokes-Lampard.

Επιπλέον, συχνά είναι συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, στομαχικές διαταραχές και ναυτία, ενώ το αίσθημα της κόπωσης στέκεται εμπόδιο στο να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Τα συμπτώματα θα ξεκινήσουν να υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα, αν και το NHS αναφέρει ότι η κόπωση θα μπορούσε να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ μπορεί να αναρρώσετε πλήρως σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, θα μπορούσαν να προκληθούν και άλλα προβλήματα υγείας, εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό, για να προστατευθείτε αποτελεσματικά, φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με μια υγιή ρουτίνα ύπνου και δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Σημαντικό είναι, τέλος, να ενισχυθείτε με το εμβόλιο της γρίπης -οι άνω των 65, οι έγκυοι και οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες- για να αποφύγετε τη σοβαρή νόσηση.

Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών μετά από μια νόσηση με γρίπη, όπως πνευμονία ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Ποιες οι διαφορές στη θεραπεία;

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το κοινό κρυολόγημα είναι η ξεκούραση και η επαρκή ενυδάτωση. Συμπληρωματικά, για τη γρηγορότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων, το NHS προτείνει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ για την αντιμετώπιση του βήχα ή του πονόλαιμου, συνιστά ζεστό χυμό λεμόνι με μέλι, ένας συνδυασμός εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα για το βήχα.

Παρόμοια είναι και η αντιμετώπιση για τη γρίπη, καθώς τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με αρκετή ξεκούραση και λήψη φαρμάκων όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πυρετό. Αντίθετα, δε συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια και όχι από ιούς, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Πηγή: ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα