Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΓιατί οι εφιάλτες θα μπορούσαν να είναι πρώιμο σημάδι μίας αυτοάνοσης νόσου

Γιατί οι εφιάλτες θα μπορούσαν να είναι πρώιμο σημάδι μίας αυτοάνοσης νόσου

- Advertisement -

Μία αύξηση στους εφιάλτες ή τις παραισθήσεις μπορεί να προμηνύει την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το King’s College του Λονδίνου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι αυτά τα νευρολογικά συμπτώματα στον ύπνο μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώιμο σημάδι επιδείνωσης της νόσου.

Η Νο1 συνήθεια που μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας και να εμποδίσει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με ειδικούς
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, οι ερευνητές εξέτασαν 676 άτομα που ζουν με λύκο και 400 γιατρούς, καθώς και πραγματοποίησαν λεπτομερείς συνεντεύξεις με 69 άτομα που ζουν με συστηματικές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένου του λύκου) και 50 γιατρούς. Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος γνωστή για την επίδρασή της σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Το πρώιμο σύμπτωμα του λύκου που εμφανίζεται στον ύπνο
Στη μελέτη, η ομάδα ρώτησε τους ασθενείς για τον χρόνο εμφάνισης 29 νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων (όπως κατάθλιψη, παραισθήσεις και απώλεια ισορροπίας). Στις συνεντεύξεις, οι ασθενείς ρωτήθηκαν επίσης εάν μπορούσαν να απαριθμήσουν τη σειρά με την οποία συνήθως εμφανίζονταν τα συμπτώματα όταν η ασθένειά τους επιδεινωνόταν.

Ύπνος: Κοιμηθείτε καλύτερα αποσύροντας ένα πράγμα από το κρεβάτι σας, σύμφωνα με ειδικό
Στα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν οι διαταραχές ύπνου και τα άσχημα όνειρα, τα οποία βίωσαν 3 στους 5 ασθενείς, εκ των οποίων το ένα τρίτο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίστηκε πάνω από ένα χρόνο πριν την έναρξη της νόσου του λύκου.

Σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς με λύκο ανέφεραν ψευδαισθήσεις, αν και για το 85% αυτών το σύμπτωμα δεν εμφανίστηκε παρά μόνο γύρω στην έναρξη της νόσου ή αργότερα. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από τους ασθενείς, διαπίστωσαν ότι 3 στους 5 ασθενείς με λύκο και 1 στους 3 με άλλες ρευματολογικές παθήσεις ανέφεραν ολοένα και πιο διαταραγμένο ύπνο με όνειρα – συνήθως έντονους και αγχωτικούς εφιάλτες – λίγο πριν τις ψευδαισθήσεις τους. Αυτοί οι εφιάλτες ήταν συχνά έντονοι και ανησυχητικοί, περιλαμβάνοντας επιθέσεις, παγίδευση, συντριβή ή πτώση.

Ένας ασθενής από την Ιρλανδία περιέγραψε τους εφιάλτες του ως «φρικιαστικούς, όπως οι δολοφονίες, φρικτούς… Νομίζω ότι είναι όπως όταν είμαι καταβεβλημένος, πράγμα που θα μπορούσε να είναι η επιδείνωση του λύκου… οπότε νομίζω ότι όσο περισσότερο στρες βιώνει το σώμα μου, τόσο πιο έντονα και κακά θα είναι τα όνειρα».

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι η χρήση του όρου «daymares» για να μιλήσουν για παραισθήσεις οδήγησε συχνά σε μια στιγμή “αποκάλυψης” για τους ασθενείς και θεώρησαν ότι ήταν μια λιγότερο τρομακτική και στιγματισμένη λέξη.

Ένας ασθενής από την Αγγλία είπε: «[Όταν] είπατε τη λέξη daymares και μόλις το είπατε, όλα απέκτησαν νόημα, δεν είναι απαραίτητα τρομακτικό, είναι σαν να έχεις κάνει όνειρο και όμως κάθεσαι ξύπνιος στον κήπο… Βλέπω διάφορα πράγματα, είναι σαν να ξυπνάς και να μην μπορείς να θυμηθείς το όνειρό σου. Είσαι εκεί αλλά ταυτόχρονα δεν είσαι.. Είναι σαν να νιώθεις πραγματικά αποπροσανατολισμένος, το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι νιώθω σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Οι ασθενείς που βίωναν ψευδαισθήσεις ήταν απρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και πολλοί ειδικοί ανέφεραν ότι δεν είχαν σκεφτεί ποτέ τους εφιάλτες και ψευδαισθήσεις ως σχετιζόμενα με εξάρσεις της νόσου. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα μιλήσουν στους ασθενείς τους για εφιάλτες και ψευδαισθήσεις στο μέλλον, συμφωνώντας ότι η αναγνώριση αυτών των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να παρέχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την αντιμετώπιση ή ακόμη και να μειώσουν τις επισκέψεις στην κλινική αποτρέποντας εξάρσεις σε οποιοδήποτε πιο πρώιμο στάδιο.

Εφιάλτες και λύκος: Πώς τα όνειρα μπορεί να προμηνύουν την έξαρση της αυτοάνοσης νόσου
Η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Melanie Sloan από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους για αυτά τα είδη συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο για να καταγράφουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα είναι κακός οιωνός για μια επικείμενη έξαρση της νόσου, αλλά τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν για θέματα ψυχικής υγείας και νευρολογικά συμπτώματα, ειδικά αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να αποτελούν μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων».

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, David D’Cruz καθηγητής από το King’s College London, δήλωσε: «Εδώ και πολλά χρόνια συζητάω τους εφιάλτες με τους ασθενείς μου με λύκο και πίστευα ότι υπάρχει σχέση με την εξέλιξη της νόσου τους. Αυτή η έρευνα παρέχει αποδεικτικά στοιχεία για αυτό, και ενθαρρύνουμε έντονα περισσότερους γιατρούς να ρωτήσουν για εφιάλτες και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα – που θεωρούνται ασυνήθιστα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ συνηθισμένα στη συστηματική αυτοανοσία – για να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε έξαρσεις της νόσου νωρίτερα».

Η σπουδαιότητα της αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων τονίστηκε από αναφορές ότι ορισμένοι ασθενείς αρχικά διαγνώστηκαν λανθασμένα ή ακόμα και νοσηλεύτηκαν με ψυχωτικό επεισόδιο, γεγονός που διαπιστώθηκε αργότερα ότι ήταν το πρώτο σημάδι της αυτοάνοσης νόσου.

Ένας ασθενής από τη Σκωτία δήλωσε: «Στα 18 μου διαγνώστηκα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας και 6 μήνες αργότερα με λύκο στα 19 μου, οπότε όλα συνέβησαν πολύ κοντά και ήταν περίεργο ότι όταν η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ο λύκος μου ελέγχθηκαν, συνέβη μέσα σε 6 μήνες».

Μια νοσοκόμα από τη Σκωτία είπε: «Τους έχω δει να εισάγονται για επεισόδιο ψύχωσης και ο λύκος δεν ελέγχεται μέχρι κάποιος να πει, “Μήπως είναι λύκος;”. Αλλά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες και ήταν πολύ δύσκολο… ειδικά με τις νεαρές γυναίκες και μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς επηρεάζει ο λύκος ορισμένους ανθρώπους και δεν χρειάζονταν αντιψυχωσικά φάρμακα, αλλά πολλά στεροειδή».

Ο καθηγητής Guy Leschziner, συγγραφέας της μελέτης, νευρολόγος στο νοσοκομείο Guys’ and St Thomas και συγγραφέας του βιβλίου “The Secret World of Sleep”, δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι αλλοιώσεις στα όνειρα μπορεί να σηματοδοτούν αλλαγές στη σωματική, νευρολογική και ψυχική υγεία και μερικές φορές μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες κάποιας ασθένειας. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι οι εφιάλτες μπορεί επίσης να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε μια τόσο σοβαρή αυτοάνοση νόσο, όπως ο λύκος και αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για τους ασθενείς και τους γιατρούς ότι τα συμπτώματα ύπνου μπορεί να μας προειδοποιούν για επερχόμενη υποτροπή».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα