Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑυξάνονται τα κρούσματα του ιού κοξάκι σε βρέφη και παιδιά στη Λάρισα

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού κοξάκι σε βρέφη και παιδιά στη Λάρισα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Λάρισα η έξαρση του ιού κοξάκι την τελευταία εβδομάδα, καθώς περισσότερα από 3 παιδιά κάτω των 5 ετών νόσησα σε εκπαιδευτικές δομές της περιοχής.                                                                                                                     

Τα αυξημένα περιστατικά παιδιών και βρεφών κάτω από 5 ετών που προσβλήθηκαν από τον ιό Κοξάκι στη Λάρισα, υποχρεώνουν τους γιατρούς να μιλήσουν για «έξαρση» του ιού στην περιοχή.

«Ως έξαρση ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσοτέρων κρουσμάτων μέσα σε 1 εβδομάδα στην ίδια δομή (βρεφονηπιακός- παιδικός σταθμός, σχολείο)»,αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος και της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.

“Πράγματι αυτή την περίοδο έχουμε αρκετά κρούσματα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε νηπιαγωγεία” δήλωσε η πρόεδρος Παιδιάτρων Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, στην τηλεοπτική εκπομπή “Action Τώρα”.

Ο ιός Κοξάκι και ποια παιδιά αφορά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,
“Ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.
Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό”.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα