Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΈρευνα: Προϊόντα styling μαλλιών σχετίζονται με τον καρκίνο της μήτρας

Έρευνα: Προϊόντα styling μαλλιών σχετίζονται με τον καρκίνο της μήτρας

- Advertisement -

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα προϊόντα styling που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για το ίσιωμα των μαλλιών τους, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλεξάντρα Γουάιτ του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν τα στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 34.000 γυναίκες 35 έως 74 ετών από τις οποίες οι 378 διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας.

Ύστερα από τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, διαπιστώθηκε πως η πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου ήταν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα ισιώματος μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές κατά το προηγούμενο έτος. Η λιγότερο συχνή χρήση τέτοιων προϊόντων σχετιζόταν με οριακά μόνο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

«Υπολογίσαμε ότι έως την ηλικία των 70 ετών καρκίνο της μήτρας εμφάνισε το 1,64% των γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ισιωτικά μαλλιών, όμως το ποσοστό ήταν αυξημένο στο 4,05% για όσες έκαναν συχνή χρήση. Πάντως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος», δήλωσε η Γουάιτ.

Ακόμη, προηγούμενες έρευνες κατέδειξαν πως τα ισιωτικά μαλλιών (hair-straighteners) περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Στο παρελθόν τέτοια προϊόντα είχαν συσχετιστεί επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και άλλους ορμονοευαίσθητους καρκίνους.

Οι «ύποπτες ουσίες» που πρέπει να κοιτάτε στα προϊόντα styling μαλλιών

«Τα ευρήματα μας συνιστούν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση ισιωτικών προϊόντων και στον καρκίνο της μήτρας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν συγκεκριμένα χημικά που ευθύνονται γι’ αυτή τη σχέση», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες κατά την αγορά προϊόντων για τα μαλλιά, θα πρέπει να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα συστατικά, προκειμένου να εντοπίσουν τις «ύποπτες ουσίες» και να τις αποφύγουν.

Ειδικότερα, οι ουσίες αυτές που πρέπει να αποφεύγονται στα προιόντα styling μαλλιών είναι:

-Τα παραμπέν
-Η δισφαινόλη Α
-Ορισμένα μέταλλα
-Η φορμαλδεΰδη

Όλα τα προαναφερθέντα συστατικά, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε, τα προϊόντα για τα μαλλιά π.χ για βάψιμο ή περμανάντ δεν κρύβουν κάποιο πρωτοφανή κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας.

Ο εν λόγω γυναικολογικός καρκίνος εμφανίζει γενικότερα αυξητική τάση κατά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην πιο επιθετική μορφή του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το 2022 αναμένονται περίπου 66.000 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας, που αποτελούν το 3,4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου στη χώρα φέτος.

Επίσης προβλέπεται ότι ο εν λόγω καρκίνος θα ευθύνεται για περίπου 12.550 θανάτους ή το 2,1% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ το 2022.

Οι Αφροαμερικανές γυναίκες κάνουν αναλογικά πολύ συχνότερη χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών και γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα