Η κακοκαιρία Ιανός θα σαρώσει τη χώρα - Δείτε την εξέλιξη του Μεσογειακού Κυκλώνα σε πραγματικό χρόνο

Η κακοκαιρία Ιανός θα σαρώσει τη χώρα - Δείτε την εξέλιξη του Μεσογειακού Κυκλώνα σε πραγματικό χρόνο

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς από το απόγευμα αναμένεται ο «Ιανός», η ισχυρή κακοκαιρία που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα πλήξει τη δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.

Δείτε ΕΔΩ την εξέλιξη του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για έναν μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην κεντρικής Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με ύψη βροχής που έφτασαν ακόμα και τα 600 χιλιοστά.Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, που ενδέχεται να φτάσουν τα επίπεδα θύελλας.

Θα επηρεαστούν πρώτες η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και η Αττική και η Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν και η Κρήτη.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της δορυφορικής εκτίμησης της βροχόπτωσης, η μέγιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται σε 595 χιλιοστά σε διάστημα μόλις 2 ημερών.

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.