Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΏρα μηδέν για την ελιά Χαλκιδικής: Καύσωνες, λειψυδρία και «χρυσά» εργατικά χέρια...

Ώρα μηδέν για την ελιά Χαλκιδικής: Καύσωνες, λειψυδρία και «χρυσά» εργατικά χέρια «γονατίζουν» τους παραγωγούς

.

Προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι οι παραγωγοί ελιάς της Χαλκιδικής, τόσο για το φετινό καρπό λόγω των καιρικών συνθηκών και της λειψυδρίας, όσο και για την φετινή τιμή πώλησης της ελιάς, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις εταιρείες.

 

Παλεύοντας με τις οικονομικές επιπτώσεις της περσινής ακαρπίας, τους καύσωνες διαρκείας, τη λειψυδρία και το ολοένα και αυξανόμενο παραγωγικό κόστος, οι παραγωγοί της Χαλκιδικής εκπέμπουν SOS, τονίζοντας πως εάν η τιμή πώλησης των 110 κομματιών καρπού προσδιοριστεί κάτω από τα 2 ευρώ, η λύση του ελαιοτριβείου θα προτιμηθεί από πολλούς εξ’ αυτών.

Παράλληλα, μεγάλη μερίδα των παραγωγών αναγκάστηκε να προβεί σε επιλογή των χωραφιών που ποτίστηκαν και έλαβαν την απαιτούμενη φροντίδα, λόγω της έλλειψης νερού στις δεξαμενές.

«Είναι αδιανόητο το ποσό που πληρώνουμε στα εργατικά χέρια»

Ο Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός ελιάς και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής, σημειώνει πως ήδη βρίσκεται στη διαδικασία συγκομιδής το 30% των παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας για τη φετινή σοδειά, ο ίδιος επισημαίνει πως τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του καρπού βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Ωστόσο, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν, με -περίπου- τρεις μήνες καύσωνα και με βροχή από τις 20 Μαρτίου, των προβλημάτων λειψυδρίας που προέκυψαν στη συνέχεια, λόγω των γεωτρήσεων μας που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, τα δέντρα μας πέρασαν μία ιδιαίτερη δοκιμασία», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπάρχουν ποσότητες που δεν είναι εμπορεύσιμες, καθώς κάποια κτήματα επιλέχθηκαν για περιποίηση και κάποια άλλα αφέθηκαν, με τον καρπό των δεύτερων να πηγαίνει για ελαιοποίηση.

Όσον αφορά τα εργατικά χέρια και το μεροκάματο που πληρώνουν οι αγρότες σε αυτούς, ο κ. Χαλάτης, υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μεγάλος αριθμός εργατικών χεριών αλλά είμαστε ανίκανοι ως αγρότες να τους διαχειριστούμε. Σήμερα αυτοί που μαζεύουν επιτραπέζια ελιά πληρώνουν, μαζί με την τιμή του τελάρου, κατά μέσο όρο, γύρω στα 100 ευρώ μεροκάματο. Με τη δυναμική που έχει ένας εργάτης, αν μαζέψει 25-30 τελάρα, παίρνει 120 ευρώ. Είναι εξωφρενικό το ποσό που δίνουμε, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε. Είναι αδιανόητο το ποσό που πληρώνουμε ως αγρότες για τη συγκομιδή, τη στιγμή που εμφανίστηκε πληθώρα εργατών όταν τους γνωστοποιήθηκε το ποσό που θα πάρουν».

Για την τιμή του προϊόντος ο ίδιος είπε πως παρότι ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί, είναι απαραίτητο να είναι αντιστοίχως ανάλογη με την περσινή.

«Τιμή ακόμα δεν έχουμε μάθει. Ευελπιστούμε ότι θα βγει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο γιατί από εκεί και μετά πιθανόν να βγει ο κύριος όγκος των αγροτών για να κάνει τη συγκομιδή του. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας. Θα πρέπει ο τεμαχισμός του ποιοτικού προϊόντος να πληρωθεί ανάλογα με την περσινή τιμή, στα 2 ευρώ για τον τεμαχισμό του χοντρού προϊόντος, προκειμένου να μας φέρει έναν υποφερτό μέσο όρο τιμής», σημειώνει ο κ. Χαλάτης και προσθέτει πως, «είναι άκρως απαραίτητο και αναγκαίο η τιμή που θα βγει να είναι τέτοια που να διασφαλίζει την επιβίωσή μας γιατί προερχόμαστε από μια χρονιά πλήρους ακαρπίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων έχει καλλιεργήσει με δανεικά. Η τιμή της ελιάς δεν θα καθορίσει μόνο την εμπορική αξία του προϊόντος αλλά θα καθορίσει και τις ίδιες τις ζωές μας. Το 70% του αγροτικού κόσμου είναι πλήρως άφραγκο στην κυριολεξία».

«Τη μία χρονιά μπαίνεις μέσα, την άλλη βγάζεις κέρδος»

Από την πλευρά του ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός ελιάς και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Φλογητών, αναφέρει ότι, «η συγκομιδή είναι στην αρχή της, δηλαδή έχει ξεκινήσει ένα 5%. Πολλοί παραγωγοί θα αρχίσουν να μαζεύουν αργότερα, γιατί η ελιά δεν έχει πάρει ακόμη το βάρος της για να βγουν τα τεμάχια ανά κιλό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, είναι άγουρη η ελιά. Ο δεύτερος λόγος που δεν μαζεύει ο κόσμος ακόμα είναι γιατί δεν έχει βγει ακόμη η τιμή. Περιμένουν όλοι πότε θα βγάλουν οι εταιρείες τον τιμοκατάλογο, να πάρει και η ελιά τα γραμμάρια που πρέπει για να βγαίνει σωστά ο τεμαχισμός και να ξεκινήσουν να μαζεύουν».

«Οι εταιρείες συνήθως δίνουν τιμές στα τέλη του μήνα. Ελπίζουμε πως φέτος ίσως δώσουν νωρίτερα. Μετά τις 20 του μηνός θα ξεκινήσει και το μάζεμα από το 90% των παραγωγών», προσθέτει.

Όπως τονίζει, η ποιότητα της ελιάς Χαλκιδικής από τα χωράφια που ποτίστηκαν και περιποιήθηκαν θα είναι εξαιρετική για ακόμη μία χρονιά, επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του άφησαν απότιστες κάποιες ελιές, λόγω της έλλειψης νερού, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή λαδιού.

Όσον αφορά στα εργατικά χέρια, ο κ. Γιαλαγκολίδης δήλωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, καθώς πλήθος εργατών έχουν σπεύσει να δηλώσουν «παρών» στην απαραίτητη συγκομιδή του καρπού.

«Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 3-3,5 ευρώ ανά κλούβα. Δεν έχουν έρθει ακόμη όλοι. Έρχονται σιγά σιγά. Έχουμε κάνει προσκλήσεις μέσω του gov και περιμένουμε να έρθουν κυρίως από την Αλβανία», σημειώνει σχετικά.

Ερωτηθείς για τα φετινά έξοδα, ο ίδιος επισημαίνει πως ο μεγαλύτερος παράγοντας που ανεβάζει το κοστολόγιο είναι η ακαρπία των δέντρων κάθε δεύτερη χρονιά.

«Τη μία χρονιά μπαίνεις μέσα, την άλλη βγάζεις κέρδος. Οπότε φέτος πρέπει σίγουρα η τιμή της πρώτης κατηγορίας να ξεπεράσει τα 2 ευρώ, γιατί πέρυσι είχαμε ακαρπία και μπήκαμε μέσα. Και του χρόνου κατά 99% πάλι θα υπάρχει ακαρπία», εξηγεί και τονίζει πως η φετινή τιμή πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 2 ευρώ τα 110 τεμάχια.

«Πέρυσι που είχαμε ακαρπία ήταν στα 2 ευρώ. Πρόπερσι ήταν ακόμη πιο φθηνή, περίπου στα 1,40-1,50 ευρώ», προσθέτει.

«Υπάρχει καρτέλ που αισχροκερδεί εις βάρος των παραγωγών»

Τέλος, ο Χρήστος Τσιομπέλης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, αναφέρει από τη μεριά του, ότι οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής που συλλέγεται από τα δέντρα τους.

«Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε σιγά σιγά. Οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι λόγω του έντονου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν έβρεξε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, αλλά και τα νερά των γεωτρήσεων έχουν πέσει κατακόρυφα», ενώ δηλώνει πως, «οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν και ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά και το εργατικό κόστος. Οι εργάτες ζητούν 4 – 5 ευρώ για κάθε κλούβα. Υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες, αλλά έρχονται εκβιαστικά».

«Υπάρχει έντονη δυσανασχέτηση των παραγωγών απέναντι στους εμπόρους. Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός ξέρει πόσα δίνει στον γεωπόνο, στους εργάτες, όλα του τα έξοδα, αλλά δεν ξέρει πόσο θα πληρωθεί στο τέλος», τονίζει ο Τσιομπέλης και συμπληρώνει για τη φετινή τιμή ότι, «θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 ευρώ τα 110 κομμάτια. Αλλιώς δεν τον συμφέρει τον παραγωγό να τα μαζέψει και το 200άρι να είναι στο 1 ευρώ. Διαφορετικά οι ελιές θα πάνε στο ελαιοτριβείο. Αν κάνουμε μια απλή διαίρεση στα 7 κιλά ελιές, βγάλουμε ένα κιλό λάδι και το πουλήσουμε 6 ευρώ, τότε είναι τα ίδια λεφτά».

Ο ελαιοπαραγωγός καταγγέλλει πως υπάρχει ένα καρτέλ, το οποίο αυτή τη στιγμή αισχροκερδεί εις βάρος των παραγωγών.

«Θέλει να πάρει την ελιά τζάμπα για να την πουλήσει 3 και 4 φορές τα λεφτά της. Στον παραγωγό που είναι όλη μέρα με τον καύσωνα στα χωράφια και τα φροντίζει, θέλουν να δώσουν ένα ξεροκόματο. Γι’ αυτό παροτρύνω τους παραγωγούς, αν τα 200 κομμάτια έχουν κάτω από 1 ευρώ τότε να μην παραδώσουν και να τα πάνε για λάδι, γιατί εκεί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πουλήσουν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Για την ελιά Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, λέει πως είναι στο top 6 των leader εξαγώγιμων προϊόντων της χώρα.

«Έχει κατακτήσει τόσο την εγχώρια, όσο και αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα προϊόν που ξεχωρίζει για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και γι’ αυτό πρέπει να πληρωθεί ανάλογα», καταλήγει.

Πηγή: xalkidikipolitiki.com

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα