Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΝευροκόπι: «Καμπανάκι» δημάρχου για τις τιμές στα καυσόξυλα - «Κινδυνεύουμε με ανθρωπιστική...

Νευροκόπι: «Καμπανάκι» δημάρχου για τις τιμές στα καυσόξυλα – «Κινδυνεύουμε με ανθρωπιστική κρίση»

.

Για ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα κάνει λόγο ο δήμαρχος Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης, καθώς η χρήση της σόμπας ξεκίνησε με το κρύο να κάνει την εμφάνισή του ήδη στην περιοχή, προβληματίζοντας τους πολίτες για το πώς θα «βγάλουν» το χειμώνα με τη ακρίβεια στις τιμές ενέργειας και ειδικά των καυσόξυλων.

«Υπάρχει τεράστιο κοινωνικό ζήτημα στο Νευροκόπι και μου δίνεται η ευκαιρία να ζητήσω κρατική παρέμβαση από την εκπομπή», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στο Πρώτο, την ώρα που σήμερα, στο Νευροκόπι το θερμόμετρο έδειξε 2,5 βαθμούς στο κέντρο και 1,1 ο χαμηλότερος στο λεκανοπέδιο.

Όπως ανέφερε, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή και η διαχείριση του εκτοξευμένου κόστους της θέρμανσης πέρα από τις υπόλοιπες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής αποτελούν αντικίνητρο για να ζει κανείς μόνιμα στο Νευροκόπι.

Δεν υπάρχουν δουλειές τον χειμώνα για τους πολίτες γιατί οι αγρότες βγάζουν την παραγωγή τους το καλοκαίρι και οι κάτοικοι, οικογένειες με παιδιά, μένουν μέσα στα σπίτια από το απόγευμα γιατί δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. «Είναι δύσκολη η ζωή των χειμώνα. Εγώ ζητάω κρατική παρέμβαση. Να δει το κράτος επιτέλους και τους ακρίτες του Νευροκοπίου και να πει ας παρέμβουμε και εκεί», υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους 5500 πολίτες που ζουν στο λεκανοπέδιο.

Παράλληλα συνέχισε λέγοντας ότι «Σήμερα δεν μπορούσες χωρίς θέρμανση. Παραδοσιακά το Νευροκόπι είχε το καυσόξυλο. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε πολύ μεγάλη δυσκολία να βρεθούν οι ποσότητες των ξύλων που απαιτούνται. Αυτή την στιγμή φέτος με τις τιμές που υπάρχουν και στα καυσόξυλα, μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση εδώ. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς μπορούν να ζεσταθούν οι οικογένειες με τις τιμές αυτές. Μιλάμε για πάνω από 50% αύξηση η οποία πάει να αγγίξει το 100%.

Αυτό είναι απαγορευτικό. Περιμένω επίσημη παρέμβαση από το κράτος όσο αφορά τις τιμές. Μια αύξηση 20% μπορεί να την υποφέρει μια οικογένεια, αλλά 100% δεν γίνεται. Και όσο αφορά το ότι δεν υπάρχουν ξύλα, όταν ένας υλοτόμος μπορεί να πουλήσει στο εμπόριο 50 γιατί να πουλήσει 25; Αν δεν παρέμβει το κράτος όλοι θα κοιτάξουν να κερδίσουν. Πέρσι ήταν 124 ευρώ ο τόνος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και φέτος από τα τηλέφωνα που έχω κάνει σε κάποιους εμπόρους μιλάμε για 200 συν».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι πετρέλαιο θέρμανσης βάζουν μόνο τα σχολεία στο Νευροκόπι. «Δεν υπάρχει ιδιώτης που να μπορεί να συντηρηθεί με πετρέλαιο θέρμανσης στο Νευροκόπι. Ο κόσμος χρησιμοποιεί ξύλα ή πέλετ. 8 μήνες να πληρώνεις πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, μόνο κανένας εκατομμυριούχος αν υπάρχει. Δεν μπορεί να συντηρηθεί κάτι από ιδιώτη, με πετρέλαιο στο Νευροκόπι. Για να συντηρήσεις ένα σπίτι σε αυτές τις θερμοκρασίες θέλεις 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Στα ξύλα πέρσι ήταν ένα κόστος που θα μπορούσες να βγάλεις τον χρόνο, για μια οικογένεια με 3000-4000 ευρώ. Τώρα με αυτές τις τιμές δεν φτάνει ένας μισθός για να καλύψεις την θέρμανσή σου».

Ο δήμαρχος τέλος εξήγησε ότι «Ετοιμαζόμαστε αυτή την στιγμή να ζητήσουμε από το υπουργείο, να δοθεί το ανώτατο κλιμάκιο του επιδόματος και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμή του καυσόξυλου».

Επιβολή πλαφόν

Σημειώνεται ότι τον μήνα αναφοράς για να ξεκινήσει η επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αυξήσεις τιμών σε καυσόξυλα – πέλετ: «Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: naftemporikigr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα