Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚοζάνη: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Κοζάνη: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

.

Η μετατροπή του «Μαμάτσειου» Κοζάνης σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά και του νοσοκομείου Γρεβενών σε non COVID βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται εκ νέου το σύστημα υγείας στη Δυτική Μακεδονία.

Το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαϊδας, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως έχει, εξυπηρετώντας όλα τα περιστατικά, αλλά χρειάζεται ενίσχυση σε δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια.

Στην περίπλοκη εξίσωση έχει μπει και η ιδιωτική κλινική του Ομίλου Euromedica, που λειτουργεί στην Κοζάνη και θέτει εθελοντικά 40 κλίνες στη διάθεση του συστήματος για τη νοσηλεία non COVID ασθενών, καθώς και το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών.

Όλα τα σενάρια εξετάστηκαν στις δύο διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Τρίτη στην Κοζάνη και στην Πτολεμαϊδα. Ο ίδιος ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του για τη λύση που θα επιλεχθεί:

«Ας ευχηθούμε να μην οδηγηθούμε στα πιο ακραία σενάρια», είπε εξερχόμενος από την πρώτη σύσκεψη. «Είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται», δήλωσε στη δεύτερη, όταν ρωτήθηκε αν θα μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID ένα από τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το επικρατέστερο σενάριο

«Είναι στο δικό σας χέρι να μου πείτε πότε θέλετε να προχωρήσουμε σε επίταξη και επιστράτευση», φέρεται να είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη διάρκεια της σύσκεψης στην Πτολεμαϊδα, όπως μεταφέρθηκε στο euro2day.gr από άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτή.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ζήτησε από τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων να καταθέσουν άμεσα τις τελικές τους εκθέσεις, με τις προτάσεις τους για τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο από τα σενάρια που εξετάζονται βασίζεται στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση των κλινών Covid στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο της Κοζάνης, σε περίπτωση που δεν μπορεί να μετατραπεί σε αμιγώς νοσοκομείο Covid, και η διοχέτευση των άλλων περιστατικών στα νοσοκομεία Πτολεμαϊδας και Γρεβενών, καθώς και στην ιδιωτική κλινική.

«Έχουμε ήδη αυξήσει τον αριθμό των κλινών Covid και προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητα. Σήμερα έχουμε συνολικά 65 απλές κλίνες και 5 ΜΕΘ, οι οποίες είναι στο σύνολό τους καλυμμένες. Έτσι υποχρεωνόμαστε να διακομίζουμε τους ασθενείς σε Πτολεμαϊδα, Γρεβενά, Βέροια, Νάουσα, Καστοριά, Φλώρινα. Μέχρι σήμερα δεν διώχνουμε τα μη Covid και συνεχίζουμε να τα εξυπηρετούμε εδώ», είπε στο Euro2day.gr ο διοικητής του «Μαμάτσειου», Στέργιος Γκανάτσιος.

Ο ίδιος θεωρεί ως ένα δύσκολο εγχείρημα τη μετατροπή του συνόλου του νοσηλευτικού ιδρύματος σε νοσοκομείο Covid. «Έχει σταλεί κλιμάκιο ελέγχου στην ιδιωτική κλινική για να διαπιστώσει το βαθμό στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί. Υπάρχουν κρίσιμες κλινικές και τμήματα που δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν αλλού. Προσπαθούμε για το καλύτερο», είπε, την ώρα που ανέμενε τις εκθέσεις από τους επικεφαλής των τμημάτων, προκειμένου να καταθέσει τις τελικές του προτάσεις στο υπουργείο.
Για θεσμική εκτροπή μιλά ο πρόεδρος του ΙΣΚ

Σε δηλώσεις του και από τις δύο πόλεις, ο κ. Κοντοζαμάνης απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ, τους οποίους, ωστόσο, ο ίδιος απέκλεισε από τις συσκέψεις, προκαλώντας τη δυσφορία του Ιατρικού Συλλόγου.

«Όταν κάποτε ανακαλύψεις ότι είσαι θύμα της πικρίας, μικρότητας ή ανασφάλειας άλλων, θυμήσου ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, να είσαι οι άλλοι». Albert Camus.

Με αυτό το δηκτικό σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, διατύπωσε την έντονη δυσφορία του ιατρικού κόσμου της Κοζάνης για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στις επαφές του υπουργού, παρόλο που έχει βάλει πλάτη ως τώρα, όπως λέει, και έχει συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υιοθετηθεί και βρίσκονται στον «πυρήνα» του σχεδιασμού.

«Δεν είναι προσωπικό παράπονο ούτε συντεχνιακό θέμα, είναι θεσμική εκτροπή. Στο Νόμο 4512/18. Άρθρο 292, παράγραφος 5, αναφέρεται ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς για τον σχεδιασμό της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της Περιφέρειάς τους. Εδώ έχουμε έναν υπουργό, ο οποίος απαξιώνει τους θεσμικούς φορείς και κατ’ επέκταση το ιατρικό λειτούργημα, και στη συνέχεια βγαίνει και ζητά να βάλουμε πλάτη και να συνδράμουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχει κάνει και σε άλλους νομούς», είπε στο euro2day.gr ο κ. Τσεβεκίδης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης έχει αναλάβει πρωτοβουλία, όπως και τον Ιανουάριο, για την ενίσχυση με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών γιατρών μελών του στην κάλυψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων στην ιδιωτική κλινική της Euromedica, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο σύστημα για την εξυπηρέτηση non Covid περιστατικών. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Τσεβεκίδη, υπάρχει μια λίστα γιατρών που έχουν δηλώσει πως είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν, εφόσον κληθούν, ενώ ο Όμιλος θέτει στη διάθεση των υγειονομικών Αρχών 40 κλίνες.

 

Πηγή:euro2day.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα