Εκεί συνγκεντρώνονται τα ύδατα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία μαζί με τα νερά από την πηγή της Αγίας Βασιλικής που είναι η πλουσιότερη της Θάσου δημιουργούν δύο καταρράκτες που κυλούν με ορμή σε μία φυσική πισίνα. Υπάρχουν και άλλες βάθρες όπου οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν και να δροσιστούν.
Η βλάστηση γύρω από τους καταρράκτες είναι πυκνή και οι ηλιαχτίδες με δυσκολία διαπερνούν τις πυκνές φυλλωσιές. Ροή υπάρχει όλο το χρόνο εκτός αν έχει προηγηθεί μεγάλη περίοδος έντονης ξηρασίας. Παλαιότερα το νερό χρησιμιποιήθηκε για την άλεση του σιταριού στους νερόμυλους της περιοχής όπως μαρτυρούν τα χαλάσματα των μύλων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.
Πως να φτάσετε
Ο Θεολόγος βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Από τον Ποτό, στο κεντρικό σταυροδρόμι, θα ακολουθήσετε την κατεύθυνση προς τα βουνά. Από αυτό το σημείο στον Ποτό, ο Θεολόγος απέχει περίπου 15 λεπτά. Ακολουθώντας τον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο του χωριού και φτάνοντας στο τέλος του, μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και να περπατήσετε περίπου 15 λεπτά μέχρι τους καταρράκτες.
Ακολουθώντας το χωματόδρομο, θα συναντήσετε τον πρώτο καταρράκτη Κεφαλογούρνα, ο οποίος είναι βαθύτερος και πιο απότομος. Σε περίπτωση που έχετε παιδιά, μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Πίσω στον χωματόδρομο μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο προς το πέτρινο σπίτι και να φτάσετε στον δεύτερο καταρράκτη. Ο συγκεκριμένος είναι πιο ρηχός.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το χωριό Θεολόγος προσφέρει πολλές διαδρομές για όλους, είτε είστε αρχάριοι. Συμπερασματικά, ο Θεολόγος πρέπει να βρίσκεται στη λίστα κάθε τουρίστα καθώς ανακαλύπτετε το παραδοσιακό χωριό ή για να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα σε μια από τις τοπικές ταβέρνες που αξίζει να επισκεφτείτε.
Πηγή: in.gr