Στην ιατρική κοινότητα, ο εξωτερικός απινιδωτής θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες για την πρόληψη καρδιοαναπνευστικών επεισοδίων. Έχουν τη δυνατότητα να σώζουν ζωές σε περιπτώσεις καρδιοανακοπής, παρέχοντας έναν αυτοματοποιημένο τρόπο αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς.
Στην περίπτωση των εξωτερικών απινιδωτών που εγκατασταθήκαν σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού του δήμου Δράμας, οι συσκευές αυτές έχουν πλέον την δυνατότητα να ενημερώνουν όχι μόνο πότε χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία τους, αλλά και τους πολίτες που είναι πιστοποιημένοι να τους χρησιμοποιούν σε ποια περιοχή να κατευθυνθούν ώστε να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια. Χάρη στην δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας εγκαταστημένης στα κινητά τηλέφωνα, οι απινιδωτές μετατρέπονται σε «έξυπνες» συσκευές που όταν προκύψει ανάγκη και χρησιμοποιηθούν, στέλνουν σήμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δηλαδή στο ΕΚΑΒ, στην πυροσβεστική και στην αστυνομία.
Η προσπάθεια για την εγκατάσταση απινιδωτών στην πόλη της Δράμας ξεκίνησε το 2019, με μια πρωτοβουλία που πήρε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας RAYCAP με τη συνεργασία του Δραμινού καρδιολόγου, κ. Κώστα Γκατζούλη και την αμέριστη οικονομική βοήθεια του αείμνηστου προέδρου της Κώστα Αποστολίδη. Τότε αγοράστηκαν 26 απινιδωτές που τοποθετήθηκαν σε ισάριθμους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η έλλειψη συντήρησης, εκπαίδευσης και σωστής οργάνωσης του δικτύου τους κατέστησαν σχεδόν ανενεργούς. Ο δήμος Δράμας, από το 2024 ανάλαβε την πλήρη συντήρησή τους, όπως της αλλαγής μπαταριών και ηλεκτροδίων, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία τους. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι όλοι αυτοί οι απινιδωτές βρίσκονταν εντός δημοσίων κτιρίων. Αυτό σήμαινε πως όταν οι χώροι αυτοί ήταν κλειστοί, δεν μπορούσε κάποιος να τους χρησιμοποιήσει εφόσον πρόκυπτε ανάγκη.
Το πρόβλημα βρήκε τη λύση του μέσα από μια συνεργασία που ανέπτυξαν ο δήμος Δράμας, ο σύλλογος ΔΕΔΚΑ (Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής) και η εταιρεία Pragma. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δραμινών Ημερών Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε παραμονές Χριστουγέννων, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΚΑ, ο καρδιολόγος Αχιλλέας Παπαδόπουλος, έκανε γνωστό πως θα ξεκινούσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε 10 από τους 26 απινιδωτές να εγκατασταθούν εκτός κτιρίων Παράλληλα, θα τοποθετούνταν σ’ αυτούς ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης. Μόλις δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, οι πρώτοι δέκα απινιδωτές που θα λειτουργούν ως «έξυπνες» συσκευές εγκαταστάθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και ετοιμάζονται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία, μόλις ολοκληρωθεί η προμήθεια των αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται (μπαταρίες, ηλεκτρόδια κ.ά.). Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες δόθηκε στο δημαρχείο συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος, που, όπως τονίστηκε, εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά.
Η αντιδήμαρχος κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Δράμας, κα Σοφία Τσακιρίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό ότι ο δήμος ανέλαβε πλέον τη διαχείρισή και τον έλεγχο λειτουργίας όλων των απινιδωτών που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια. «Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες που φιλοξενούσαν στους εσωτερικούς χώρους έναν απινιδωτή το έβλεπαν σαν ένα βάρος, μια ευθύνη, στην οποία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν». «Τι νόημα είχε που βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους και το κυριότερο χωρίς να λειτουργούν; Μια συσκευή σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή κι όμως κλειδωμένη σε κτίρια, χωρίς την δυνατότητα χρήσης της», υπογραμμίζει η κ. Τσακιρίδου. «Σήμερα», συνεχίζει η αντιδήμαρχος, «μετά την υπογραφή μιας σύμβασης ανάμεσα στην δωρήτρια εταιρεία, τον δήμο Δράμας, τον σύλλογο ΔΕΔΚΑ και την εταιρεία Pragma, οι απινιδωτές όχι μόνο εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους αλλά λειτουργούν και ως «έξυπνές» συσκευές προσφέροντας σημαντικά στοιχεία και υπηρεσίες που πραγματικά μπορούν να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές».
Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η παρακολούθηση των συσκευών για λόγους ασφάλειας τόσο των ασθενών, των χρηστών, αλλά και της ίδιας της συσκευής. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Τσακιρίδου «Αυτή η τεχνολογική λύση», επισημαίνει η αντιδήμαρχος, «περιλαμβάνει επιπλέον μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν τον πλησιέστερο απινιδωτή σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα, η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα το ΕΚΑΒ, την πυροσβεστική, την αστυνομία καθώς και πιστοποιημένους χρήστες που βρίσκονται κοντά, ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα και να συνδράμουν με τις γνώσεις χειρισμού των απινιδωτών».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία τελευταία χρόνια, οι Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) έχουν εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πολίτες πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση απινιδωτή. Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΔΚΑ, κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είναι μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη οπότε φιλοδοξούμε να λάβει και ευρωπαϊκή πατέντα. Ευελπιστούμε ότι αυτή η καινοτομία που εφαρμόζουμε θα δώσει αφορμή να σωθούν πάρα πολλές ζωές. Πολλοί από τους απινιδωτές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δεν λειτουργούν, είτε επειδή έχουν λήξει οι μπαταρίες τους, είτε γιατί δεν υπάρχουν χρήστες να τους χρησιμοποιήσουν». «Το ότι καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εκπαιδεύσουμε στην Δράμα πάνω από 5.000 συμπολίτες μας, είναι άθλος. Στόχος μας είναι μέσα σε μια δεκαετία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους απινιδωτές. Στην Ελλάδα, μόνο το 6% των καρδιακών επεισοδίων σώζεται. Στην Ευρώπη σώζεται το 27%. Μ’ αυτή την εφαρμογή, ελπίζουμε να φτάσουμε στο 30%», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.