Σε αναζήτηση Διοικητή για το Άγιο Όρος έχει προσφύγει η Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή και, ομολογουμένως, δύσκολη περίοδο για τις εκκλησιαστικές ισορροπίες στα Βαλκάνια, εν μέσω και του γενικότερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο νυν Διοικητής κ. Μαρτίνος, έχει υποβάλλει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, ήδη, εδώ και τέσσερις μήνες, από την περίοδο των βουλευτικών εκλογών, η οποία όμως, δεν έχει γίνει αποδεκτή, ώστε να υπάρξει αλλαγή διατάγματος και αντικατάστασή του.
Η αγαστή συνεργασία του κ. Μαρτίνου μετά του Αναπληρωτή Διοικητή κ. Κασμίρογλου είναι απολύτως αποδεκτή από το σύνολο των αγιορείτικων μονών, οι οποίες δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να αλλάξει η τωρινή κατάσταση, αγωνιώντας, ταυτόχρονα, για την επόμενη ημέρα και για το πρόσωπο του πιθανού αντικαταστάτη του κ. Μαρτίνου.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, τόσο από το δημόσιο τομέα όσο και από τον πολιτικό και στρατιωτικό χώρο (στην περίπτωση απόστρατου). Παρά ταύτα, η εξίσωση για την Κυβέρνηση μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς αμφότεροι, Διοικητής και Αναπληρωτής, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα, ξέρουν το Άγιο Όρος και σπεύδουν να λύσουν δυσκολίες και προβλήματα όπου αυτά ανακύπτουν.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Την ίδια ώρα, ενοχλημένη φαίνεται η Κυβέρνηση από τη φημολογούμενη εμπλοκή και ανάμειξη της Αθωνικής Χερσονήσου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όταν δημοσιεύματα φωτογράφιζαν συγκεκριμένες μονές ως κέντρα επιρροής υπέρ του κόμματος «Νίκη». Η Κυβέρνηση έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τότε, χωρίς, όμως, ακόμη και σήμερα, να μπορέσει να αποδεχθεί αυτή την, έστω, μερικώς, ανάμειξη του Αγίου Όρους στα πολιτικά γεγονότα του τόπου.
Η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» επικοινώνησε με αγιορείτες, οι οποίοι θεωρούν άδικο και αβάσιμο, ακόμη και σήμερα, ολόκληρο το Άγιο Όρος να χρεώνεται κάποιες μεμονωμένες κινήσεις και προσπάθειες επιρροής και καταστρατἠγησης του εκλογικού σώματος από μερίδος μοναχών αλλά και λαϊκών υποστηρικτών τους, που, αναμφισβήτητα, δεν έλειψαν και ούτε μπορούν να λείψουν από μια οργανωμένη κοινωνία, ως αυτή του Άθω. Άλλωστε, ως γνωστόν, η Ιερά Επιστασία ουδέποτε ενστερνίστηκε ή αποδέχθηκε ή επέτρεψε θελημένα όποια πολιτική ανάμειξη μονών ή μοναχών στις βουλευτικές εκλογές ή, ακόμη περισσότερο, προσπάθεια επιρροής και επηρεασμού των ψηφοφόρων από μοναχούς.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς ώρας, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά δε φαίνεται να συμφωνεί με τις όποιες υποψηφιότητες που η ελληνική Κυβέρνηση, έστω αμυδρά, αφήνει να διακινούνται.
Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί σε όλη την αγιορείτικη Χερσόνησο ο μη, τουλάχιστον άμεσος, προγραμματισμός επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στο Περιβόλι της Παναγίας, κάτι που μεταφράζεται από την Κυβέρνηση ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς του για την ως άνω φημολογούμενη στάση του Άθω στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Η Αθωνική Πολιτεία, σύμφωνα με έγκυρες αγιορείτικες πηγές, αλλά και η Διοίκηση του Αγίου Όρους, αναμένει και ελπίζει να υποδεχθεί τον έλληνα Πρωθυπουργό στο Άγιο Όρος στο άμεσο μέλλον, χαράσσοντας μια νέα περίοδο στις ήδη, ως φαίνονται, «ταραγμένες» σχέσεις Κυβέρνησης και Άθω.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί η σεμνότητα και εργατικότητα τόσο του Διοικητή κ. Μαρτίνου όσο και του Αναπληρωτή Διοικητή κ. Κασμίρογλου, που συνεχίζουν άοκνα και ακούραστα να καταθέτουν την υπηρεσία και διακονία τους, μακριά από δημοσιεύματα και φημολογίες, εργαζόμενοι ουσιαστικά για το Άγιο Όρος και τα μοναστήρια του.
Η επόμενη ημέρα από την αποδοχή της παραίτησης του κ. Μαρτίνου, που θα ενεργοποιήσει την αλλαγή διατάγματος και την επιλογή νέου αντικαταστάτη του, πρέπει να βρει το Άγιο Όρος ενωμένο και την Πολιτεία ουσιαστικά δίπλα του.
Έως τότε, τα σενάρια πολλά και τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων που παρελαύνουν για τη θέση του νέου Διοικητή, ακόμη περισσότερα!
Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντη Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»