Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής

Με δύο ανακοινώσεις-καταγγελίες, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής (ΓΝΧ), αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στο πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το τοπικό συνδικαλιστικό όργανο του προσωπικού του ΓΝΧ αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της έξαρσης του COVID-19 με τις ανάγκες να "χτυπούν κόκκινο".

Στην πρώτη ανακοίνωση το Σωματείο επισημαίνει, όπως μεταδίδει το halkidikifocus.gr:

"Στον πόλεμο δεν πηγαίνεις χωρίς στρατιώτες και εφόδια.

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση. Όπως είναι γνωστό ο νομός Χαλκιδικής έχει ένα και μοναδικό Νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο Νομό επίσης δεν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν στην δύσκολη αυτή που ζει ο τόπος.

1. Όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική με μειωμένο προσωπικό.

2. Χειρουργείο – Αναισθησιολογικό αποδυναμωμένα.

3. Εξωτερικά Ιατρεία–Τ.Ε.Π.–Ιατρείο COVID 19 αποδεκατισμένα.

4. Έχουν αναπτυχθεί δύο κλινικές COVID 19 και προσεχώς και τρίτη κλινική με σύνολο
κλινών περί τις 100.

5. Πέρα της Μ.Ε.Θ. πέντε κρεβατιών αναπτύσσεται και δεύτερη Μ.Ε.Θ.

Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται το Νοσοκομείο άμεση ενίσχυση με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά για τις Μ.Ε.Θ. εξειδικευμένο.

Αυτό μπορεί να γίνει με μετακίνηση από τα Κ.Υ. του νομού είτε με άμεσες προσλήψεις.

Εκφράζοντας τις ανησυχία μας στον Διοικητή του Νοσοκομείου πως μπορεί να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι παραπάνω κλινικές με το υπάρχον προσωπικό το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις αντοχές του,

Ιδού η απάντηση Διοικητή Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό προσωπικό που μοχθεί νυχθημερόν προσφέροντας και παρέχοντας με αυτοθυσία υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας.

"Όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί".

Εδώ ερχόμαστε να απαντήσουμε κι εμείς όποιός δεν μπορεί να διοικήσει και να οργανώσει παραιτείται για να αναλάβει κάποιος που έχει σχέση με διοίκηση μονάδων υγείας.

Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε αναλώσιμοι εν μέσω πανδημίας και θέλουμε να είμαστε όλοι παρόντες κάνουμε την εξής ερώτηση.

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ποιος θα νοσηλεύσει τους ασθενείς με COVID 19 ή άλλες παθήσεις όταν αυτοί νοσήσουν;;;;

Αρκετοί από το προσωπικό ήδη νοσούν.

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα με τους εκπροσώπους τους, τους επαγγελματικούς φορείς του νομού όπως αναλάβουν τάχιστα πρωτοβουλία για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με Ιατρικό- Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία των του νομού καθώς και των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Που ήταν η πολιτεία το διάστημα της ύφεσης της πανδημίας;

Γιατί δεν υπήρχε οργάνωση όλο αυτό το διάστημα ενώ γνώριζαν ότι το φθινόπωρο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η κατάσταση είναι κρισιμότατη!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ!!!".

Στη δεύτερη ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη των μέσων ατομικής προστασίας, όπως οι ολόσωμες στολές, για το προσωπικό που απασχολείται σε όλα τα τμήματα που συνδέονται με τον κορωνοϊό και όχι μόνο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως επισημαίνεται "το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής καταδικάζει την προφορική εντολή του διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε σύμφωνα με την οποία οι ολόσωμες στολές ΤΥVEK να χορηγούνται μόνο στις ΜΕΘ και σε περίπτωση χειρουργείου ασθενή με COVID-19 και πουθενά αλλού, σύμφωνα και με το αριθμ. πρωτ.4623/10-11-2020 έγγραφο τους.

Πρέπει να γνωρίζεται κ. διοικητά ότι εκτός από τη ΜΕΘ διασωλήνωση μπορεί να γίνει και στην COVID-19 κλινική , όπου ήδη υπάρχουν περιστατικά τα οποία χρήζουν τεχνητής υποστήριξης καθώς και στο Ιατρείο COVID-19.

Ποιος εγγυάται την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζονται στις κλινικές και στο Ιατρείο COVID-19 χρησιμοποιώντας μόνο χειρουργικές στολές; Το οποίο προσωπικό έρχεται σε επαφή καθημερινά με ασθενείς που νοσούν.

Μήπως κάθε φορά που υπάρχει έλλειψη μειώνουμε τα μέτρα προστασίας;

Θέτουμε κάθε αρμόδιο προ των ευθυνών του.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ".