Κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση ακινήτων στη Χαλκιδική έφερε ο κορονοϊός

Κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση ακινήτων στη Χαλκιδική έφερε ο κορονοϊός

Ανατροπές και στο χώρο της κτηματαγοράς φέρνει η πανδημία του κορονοϊού. Με την άρση των απαγορεύσεων, τα μεσιτικά γραφεία επαναλειτουργούν σταδιακά, ωστόσο καταγράφονται σοβαρές απώλειες από τον απολογισμό της προηγούμενης «νεκρής» περιόδου.

Στη Χαλκιδική, η οποία τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ακίνητα, η κατάσταση είναι παρόμοια.

«Δυστυχώς, τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε συναλλαγή», σημειώνει μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης. «Για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες στο real estate πρέπει να υπάρχει προσωπική επαφή με τον πελάτη, είτε πρόκειται για πωλητή είτε για αγοραστή, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο κ. Στιβαχτάρης, πρόκειται για μία διαρκή διαδικασία, καθώς π.χ. όταν μια κατοικία πωλείται ή ενοικιάζεται θα πρέπει να τη δει από κοντά ο υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

«Η επίδειξη των κτισμάτων γινόταν μέσα από φωτογραφίες στην περίπτωση των αγροτεμαχίων προσδιοριζόταν επιτόπιο ραντεβού επειδή επρόκειτο για ανοιχτό χώρο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών.

Ανάλογος είναι ο απολογισμός και από το χώρο των ενοικιάσεων ακινήτων. «Η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα λόγω και του ψυχολογικού παράγοντα, αφού οι πολίτες στράφηκαν στην προστασία της υγείας τους και οτιδήποτε άλλο είχε δευτερεύουσα σημασία», αναφέρει ο κ. Στιβαχτάρης.

Ανύπαρκτο ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Η ανοδική πορεία ως προς την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων real estate στη Χαλκιδική από το εξωτερικό και κυρίως από βαλκανικές χώρες, ανακόπηκε αιφνίδια εξαιτίας της πρωτοφανούς πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η κτηματαγορά του νομού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Σκοπιανών, Βούλγαρων, Ρουμάνων και Ρώσων τόσο για οικόπεδα με σκοπό την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών όσο και εξοχικές κατοικίες. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες στρέφονται στην αγορά αγροτεμαχίων για την τοποθέτηση τροχόσπιτου ή προκατασκευασμένων οικημάτων. «Η προεργασία που έγινε με τους ενδιαφερόμενους πελάτες μας ακυρώθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα έκλεισαν, η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί και η προσέγγιση της Χαλκιδικής κατέστη αδύνατη», τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης, ο οποίος εκτιμά ότι «θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος της "πίτας" από την αγορά του καλοκαιριού».

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν οι διαδικασίες. Παρόλο που η Χαλκιδική έχει το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης και δεν χρειάζεται αεροπλάνο ή πλοίο, όλα βρίσκονται στον αέρα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών του νομού.

Ο ίδιος κάνει λόγο για υπολειτουργία του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και με δεδομένες τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία.

Νέα δεδομένα στο Airbnb

Ο κ. Στιβαχτάρης διαβλέπει σημαντικές αλλαγές και στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Θα επανέλθει η γνωστή ενοικίαση. Διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, όπου θα επιζητούμε τη σταθερότητα και όχι το εφήμερο κέρδος», υποστηρίζει.

Όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηματαγοράς βρίσκονται μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις ενώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19.

Πηγή: halkidikifocus.gr