Δύο δίκες ακόμη για το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

Δύο δίκες ακόμη για το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

Σε δίκη οδηγούνται για ακόμη μια φορά μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα γίνουν όχι μία αλλά δύο δίκες που έχουν να κάνουν με την εναντίωση στη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, δεκαοχτώ άτομα κατηγορούνται ως υπαίτιοι για πράξεις που έλαβαν χώρα στη δασική περιοχή της Τσικάρας (Μ. Παναγία) την άνοιξη του 2017 και πραγματοποιήθηκαν όταν η Ελντοράντο προσπάθησε να ξεκινήσει μια σειρά νέων γεωτρήσεων. Είχαν προγραμματιστεί 60 γεωτρήσεις και πραγματοποιήθηκαν τρεις. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω υπόθεση αποτελεί την πρώτη δικογραφία, στη σειρά των περίπου εξήντα δικογραφιών που σχηματίστηκαν εις βάρος των αντιδρώντων στην εξορυκτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, στην οποία η μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα με απειλή παράστασης πολιτικής αγωγής για ενδεχόμενα διαφυγόντα κέρδη έγινε από την ίδια την «Ελληνικός χρυσός» και όχι από την Εισαγγελία Πολυγύρου.

Όσον αφορά την δεύτερη δίκη, τρεις αντιδρώντες, θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στον Πολύγρυο διότι στις 16/12/2017 μαζί με άλλους δεκαεφτά που δεν ταυτοποιήθηκαν από την τοπική αστυνομία, εμφανίστηκαν στην είσοδο του βουνού στη θέση Χοντρό Δέντρο και ανάρτησαν πανό.

 «Δε γνωρίζουμε αν και πότε θα τελειώσει αυτή η ιδιότυπη εμμονή των αρχών να μας φορτώνουν μια δικογραφία για κάθε παρουσία μας στο βουνό, για κάθε έκφραση της εναντίωσής μας στη βρωμιά που θέλουν να επιβάλουν. Σίγουρα γνωρίζουμε δύο πράγματα, το πρώτο είναι ότι η εταιρεία ενοχλείται και αποσυντονίζεται όταν αμφισβητείται δημόσια, πόσο μάλλον όταν ανεβαίνει κόσμος επάνω στο βουνό και προσεγγίζει τα αίσχη της και το δεύτερο είναι ότι πολύ απλά, δε θα σταματήσουμε να ανεβαίνουμε στο βουνό γιατί αυτός είναι και φυσικός μας χώρος αλλά και γιατί παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, αυτή είναι η κοινωνική και πολιτική μας επιλογή, να παλέψουμε ώστε ένας όμορφος και παραγωγικός τόπος να μην καταντήσει τοξική χαβούζα, όπως και να αντισταθούμε στον παραλογισμό του "εξορύξτε τα όλα" σημειώνει ακόμη η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς απευθύνοντας κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 28 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια Πολυγύρου.