Πενήντα κενά καθηγητών στα σχολεία της Χαλκιδικής - Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

Πενήντα κενά καθηγητών στα σχολεία της Χαλκιδικής - Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

Στη Χαλκιδική, υπάρχουν 50 κενά εκπαιδευτικών, παρ' όλο που βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, ζητώντας την κάλυψή τους και παράλληλα ζητά από το Υπουργείο Παιδείας μαζικούς διορισμούς στα σχολεία της χώρας, αλλά και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Όπως αναφέρει το halkidikifocus.gr,  οι μαθητές σε κάποια σχολεία της Χαλκιδικής έχουν γίνει "στο ίδιο έργο θεατές", καθώς τις ίδιες ελλείψεις είχαν αντιμετωπίσει και πέρυσι. Ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι μαθητές του Λυκείου Αγίου Νικολάου είχαν προχωρήσει συμβολικά σε κατάληψη του σχολικού κτηρίου, ενώ στις 15 του μηνός το ίδιο έκαναν και οι μαθητές του Λυκείου Αρναίας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη καθηγητών, που έχει ως συνέπεια την απώλεια διδακτικών ωρών.

«Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρές ελλείψεις για τα σχολεία. Οι προσλήψεις αναπληρωτών πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο. Η κατάσταση οξύνεται από τη χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Οι μέχρι τώρα εκπαιδευτικές πολιτικές αναπαράγουν την κρίση στην εκπαίδευση με σοβαρές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών», αναφέρει η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν σχολεία που οι μαθητές τους υστερούν έναντι των μαθητών άλλων σχολείων στη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων. Παραδέχονται ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης και την ίδια αντιμετώπιση από την Πολιτεία, όπως το Σύνταγμα ορίζει».
Όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση, «υπάρχουν κενά την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί μας είναι άνεργοι. Υπάρχουν κενά γιατί δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο σχολείο και η συμβολή του στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου». Όσον αφορά το νομό υπογραμμίζει ότι: «Στη Χαλκιδική σήμερα υπάρχουν 50 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ενδεικτικά στο ΕΠΑΛ Αρναίας δεν υπάρχει κανένας καθηγητής του τομέα Υγείας-Πρόνοιας (απαιτούνται 5), έλλειψη 3 μηχανολόγων και 2 ηλεκτρολόγων με αποτέλεσμα το σχολείο να υπολειτουργεί. Το ΓΕΛ Αγίου Νικολάου λειτουργεί χωρίς Μαθηματικούς και στην απομακρυσμένη Συκιά λείπουν 2 φιλόλογοι και 2 μαθηματικοί».
Τέλος, ζητά την κάλυψη άμεσα όλων των κενών στα σχολεία της Χαλκιδικής, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, καθώς και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.