Βήμα - βήμα ο εντυπωσιακός στολισμός των Επιταφίων στην Αρναία (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Βήμα - βήμα ο εντυπωσιακός στολισμός των Επιταφίων στην Αρναία (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε χρόνο, για πολλούς από εμάς, ο στολισμός του Επιταφίου είναι ένα έθιμο που γεμίζει τη ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά τη συμμετοχή μας στο Θείο Πάθος.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού κατα την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα και είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, γίνεται ο στολισμός του επιταφίου συνήθως από νεαρές κοπέλες του χωριού ή της ενορίας ενώ σε ορισμένες περιπτώσης ο στολισμός ξεκινά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά την Ακολουθία των Παθών. Άτομα νεαρής ηλικίας ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο, ενώ οι μυροφόρες ραίνουν το Χριστό με μύρα,άνθη και αρώματα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί προσκυνούν τον Επιτάφιο και παρακολουθούν την Τελετή Αποκαθήλωσης ενώ στη συνέχια ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου ψάλλοντας το Θρήνο της Παναγίας.  Εντυπωσιακοί και μοναδικοί  οι Επιτάφιοι που στολίστηκαν στην  Αρναία.  Πλήθος κόσμου από νωρίς την Μ. Πέμπτη έσπευσε στις δύο ενορίες, όπου μετά το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησαν οι στολισμοί των Επιταφίων. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος, και στις δύο εκκλησίες οι στολισμοί έγιναν από τους ίδιους τους ενορίτες και τις ενορίτισσες, μικρούς και μεγάλους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσίευσε το ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr από την διαδικασία στολισμού των Επιταφίων:

 
 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.