Ο Άι-Λιάς Μεταγκιτσίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “μπαλκόνι” της Σιθωνίας προς τον κόλπο του Αγίου Ορους, μιας κ η θέα απο το εκκλησάκι ειναι μαγική. Επίσης το Μεταγκίτσι χωροταξικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το “ορεινό” χωριό της Σιθωνίας μαζί με τον Παρθενώνα του Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ λόγω της υψομετρικής διαφοράς με τα υπολοιπα χωριά του δήμου του μεσαίου ποδιού της Χαλκιδικής. Το Μεταγκίτσι επισης ειναι το χωριό που συνδέει τη Σιθωνία με την ορεινή Χαλκιδική αλλα κ με το τρίτο πόδι(Αγιον Ορος).
Το Μεταγκίτσι είναι χωριό στα βόρεια όρια του Δήμου Σιθωνίας και πρώην κοινότητα που βρίσκεται στο νομό Χαλκιδικής. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Σιθωνίας με 767 κατοίκους το (2001). Κύρια ασχολία είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 100 χιλιόμετρα. Ο οικισμός είναι κτισμένος στη θέση αρχαίας πόλης, που λεγόταν Άσσα.
Η έρευνα από τους αρχαιολόγους τοποθετούν την εν λόγω πόλη στη θέση Μαρμαράδες, πάνω από το σημερινό χωριό του Μεταγκιτσίου. Η αρχαία πόλη ονομαζόταν και Άσσηρα και υπήρξε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Για την ονομασία του χωριού οι επικρατέστερες εκδοχές κάνουν λόγο για τη φράση μέλαινα γη από το κοκκινόχωμα που απαντάται στην περιοχή και για τη μετάγγιση των πληθυσμών που σώθηκαν σε γύρω περιοχές, μετά την καταστροφή του σημερινού χωριού από τους Ρωμαίους.
Οι κάτοικοι της Μεταγκιτσίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821.