Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo Θέμα"Ανθεί" η παράνομη κατασκήνωση στο Διάπορο Χαλκιδικής (Φωτο)

“Ανθεί” η παράνομη κατασκήνωση στο Διάπορο Χαλκιδικής (Φωτο)

- Advertisement -

Η αγανάκτηση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες και η απαίτηση για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές φουντώνει μέρα με τη μέρα, καθώς το “κίνημα της πετσέτας” έχει πάρει διαστάσεις και στη Χαλκιδική, ενώ η παράνομη κατασκήνωση αποτελεί χρόνια “πληγή” για τις ακτές του νομού.

Η επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην άναρχη κατάσταση με το παράνομο κάμπινγκ που “οργιάζει” στις παραλίες κυρίως της Σιθωνίας, έχει κυριαρχήσει διαχρονικά στην επικαιρότητα, ωστόσο σήμερα παραθεριστές προχώρησαν σε καταγγελία στο halkidikifous για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες του νησιού Διάπορος.

diapcamp2

«Το θέμα δεν είναι ότι απλά οι παράνομοι κατασκηνωτές έχουν γεμίσει με σκηνές τις παραλίες του Διάπορου. Το ζήτημα είναι ότι μολύνουν το περιβάλλον με τα απορρίμματά τους, ενώ υπάρχουν και φόβοι για πρόκληση πυρκαγιών, καθώς χρησιμοποιούν γκαζάκια για την καθημερινή τους διαβίωση», υπογράμμισαν στο halkidikifocus. Σημείωσαν μάλιστα ότι περιμετρικά οι ακτές του νησιού είναι γεμάτες από σκηνές παράνομων κατασκηνωτών, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι της Σιθωνίας, ενώ ανέφεραν ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

diapcampgaz

Ένα χρόνιο φαινόμενο

Το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν είναι πρωτόγνωρο στη Χαλκιδική. Κάθε χρόνο σε πολλές παραλίες, κυρίως της Σιθωνίας, αλλά και τις Κασσάνδρας, κατασκηνώνουν παραθεριστές παράνομα, προκαλώντας πολλές φορές δυσαρέσκεια τόσο των υπόλοιπων λουόμενων, όσο και των επιχειρηματιών του κλάδου, αφού έτσι προκαλούνται απώλειας εσόδων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό, αλλά και για το κράτος.
Από την άλλη, κλιμάκια της Αστυνομίας διενεργούν ελέγχους (είτε τακτικές εξορμήσεις, είτε έκτακτες μετά από καταγγελίες) σε παραλιακές περιοχές που κατασκηνώνουν ελεύθερα, προχωρώντας σε συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται το φαινόμενο, καθώς η Χαλκιδική διαθέτει τεράστια ακτογραμμή και είναι σχεδόν αδύνατος ο συνεχής έλεγχος.

diapcamp3

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το κάμπινγκ σε μη προσδιορισμένο χώρο απαγορεύεται ρητώς από το νόμο, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό ορίζει το άρθρο 7 παρ. 18 του Ν4276/14, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 παρ. 5 του Ν 4403/16, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Για το ελεύθερο κάμπινγκ προβλέπεται μία διοικητική κύρωση (πρόστιμο 300 ευρώ) και μια ποινική (κράτηση έως 3 μήνες ή χρηματική ποινή), η οποία επιβάλλεται από τον δικαστή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

 

diapcamp4

diapcamp5

https://www.halkidikifocus.gr/focus/index.php?option=com_k2&view=item&id=77518%3Aanthei-i-paranomi-kataskinosi-sto-diaporo-xalkidikis&Itemid=430&fbclid=IwAR2WFb6ptI9Ws7Y9trFKkG95pLeQLI6A9BVpPeBJwCUV6EBAvDCK8mLAkIw

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα