Το γνωστό σε πολλούς πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου σε τροχαίο χρησιμοποιούν τις τελευταίες μέρες επιτήδειοι στη Χαλκιδική, προσπαθώντας να αποσπάσουν χρήματα. Στόχος τους είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πάνω στην ταραχή που αισθάνονται από το τηλεφώνημα, θα πεισθούν να δώσουν όσα χρήματα έχουν, για να σώσουν τον άνθρωπό τους.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο τριήμερο άγνωστοι επικοινωνούν καλώντας τυχαίους τηλεφωνικούς αριθμούς της Χαλκιδικής και παριστάνουν γιατρούς – κυρίως ορθοπεδικούς – του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής. Ισχυρίζονται ότι ο γιος ή η κόρη του υποψήφιου θύματος έχει τραυματιστεί – συνήθως σε τροχαίο – και προσπαθούν να τους πείσουν για το γεγονός. Όταν βεβαιωθούν ότι το υποψήφιο θύμα έχει πειστεί, επιδιώκουν να λάβουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν.
Μέχρι στιγμής στην Αστυνομία δεν έχει γίνει καταγγελία για απάτη, ωστόσο – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus – σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο απόπειρες την Τρίτη στη Νικήτη και άλλες τόσες την Τετάρτη στα Ν. Μουδανιά, η μία εκ των οποίων είχε ως υποψήφιο θύμα την Κορίνα Ζολλά, την ώρα μάλιστα που έκανε εκπομπή στο Radio Star! Οι άγνωστοι ισχυρίστηκαν ότι η κόρη της (σημειώνεται ότι δεν έχει κόρη) έσπασε σε τρία σημεία το πόδι της σε τροχαίο και βρίσκεται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου!
Συμβουλές από την Αστυνομία
Επειδή ένα τηλεφώνημα από άγνωστο μπορεί να στοιχίσει ακριβά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συμβουλεύει:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.