Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΤο χωριό της Χαλκιδικής που συνδυάζει ιστορία, παράδοση, φύση και θάλασσα

Το χωριό της Χαλκιδικής που συνδυάζει ιστορία, παράδοση, φύση και θάλασσα

.

Η Νέα Σκιώνη, με την πλούσια αρχαία ιστορία που αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους,

αποτελεί από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Κασσάνδρας. Χάρη στην απέραστη αμμώδη παραλία της και την πλούσια μεσογειακή βλάστηση που περιτριγυρίζει τον οικισμό, καταφέρνει και συγκεντρώνει πλήθος τουριστών, ενώ ξεχωρίζει και για το όμορφο λιμάνι της με τα παραδοσιακά καΐκια, που προσδίδουν στον οικισμό μία χαρακτηριστική παραδοσιακή αισθητική.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κα Παπαχριστοδούλου Θεοδώρα, η Σκιώνη, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού, με εκπληκτικό κλίμα, το οποίο συνδυάζει ιστορία, παράδοση, φύση αλλά και θάλασσα.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Το χωριό της Νέας Σκιώνης έχει μία πλούσια ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει έως και σήμερα. Το όνομά του το χωριό το έλαβε από τον Μητροπολίτη της περιοχής πριν από αρκετά χρόνια. Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε το 1918 από ψαράδες. Παλιά ο οικισμός ήταν χτισμένος επάνω στο βουνό και ονομαζόταν Τσαπράνι από μία αρχαία πόλη εκεί κοντά, οι κάτοικοι της οποίας επεξεργάζονταν ασήμια και τσαπράζ που έχει σχέση με το ασήμι. Εγκαταλείφθηκε τελείως το 1930. Τσαπράζ ονομάζεται επίσης και η στολή που περιέχει ορισμένα σταυροειδή που φορούν οι πολεμιστές. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά της χερσονήσου και αποτελούσε βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Ο επισκέπτης έχει πολλά όμορφα μέρη για να δει. Αξιοσημείωτος είναι ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί μετόχι της Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Βασιλικών. Στην περιοχή επίσης  της Αρχαίας Σκιώνης έγιναν ανασκαφές πριν από περίπου 29 χρόνια, το 1994 και βρέθηκαν ίχνη ενός ισόγειου κτηρίου, αλλά δεν προχώρησαν δυστυχώς οι ανασκαφές. Επίσης υπάρχει και το μνημείο προς τιμήν του του δύτη Σκυλλία στην παραλία της Νέας Σκιώνης. Πρόκειται για έναν ονομαστό δύτη της αρχαιότητας, ο οποίος χάρη στην κολυμβητική του δεινότητα συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών.

Από εκεί και πέρα είναι η παραλία μας φυσικά, με την μεγάλη αμμώδη ακρογιαλιά που βραβεύεται επί σειρά ετών με γαλάζια σημαία. Επίσης το χωριό περιτριγυρίζεται από ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Εάν κάποιος περιηγηθεί από το βουνό και κατέβει από Χανιώτη προς το κάτω, θα αντικρύσει ένα πανέμορφο τοπίο. Συν τοις άλλοις έχουμε και εκπληκτικό κλίμα. Παράλληλα ο οικισμός διαθέτει ένα ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν, με ταβέρνες ξενοδοχεία κλπ. Δυστυχώς δύο χρόνια τώρα λόγω κορωνοϊού δεν είχαμε ιδιαίτερο κόσμο, αλλά φέτος θα ξεκινήσει η σεζόν ήδη από το Πάσχα.

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Οι κάτοικοι καταπιάνονται σχεδόν με όλα τα επαγγέλματα. Ασχολούνται και με τα τουριστικά το καλοκαίρι, που αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων, αλλά και με τα αγροτικά. Η περιοχή διακρίνεται για μια πληθώρα αγροτικών προϊόντων όπως το εξαιρετικό μέλι, το σπουδαίο ελαιόλαδο, αλλά και τα φρέσκα ψάρια από το Αιγαίο.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Ήμασταν οι πρώτοι που διοργανώσαμε τη γιορτή του γαύρου, ήδη από το 1991. Από τότε μέχρι τώρα, η γιορτή εξακολουθεί να διοργανώνεται σε άλλες βάσεις βεβαίως. Πλέον διαρκεί τρεις μέρες και διοργανώνεται αναλόγως το φεγγάρι για να έχει γαύρο. Συνήθως λαμβάνει χώρα προς τις αρχές του καλοκαιριού γύρω στον Ιούνιο-Ιούλιο. Επειδή συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, παραθεριστών αλλά και από τα διπλανά χωριά, ενώ διοργανώνονται και παράλληλες δράσεις με μουσικούς, συγκροτήματα και στήνεται επίσης και ένα μεγάλο παζάρι. Σκεφτείτε ότι συγκεντρώνει περίπου 3.000 κόσμο η γιορτή.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Η περιοχή για να αναπτυχθεί περισσότερο, χρειάζεται μία σειρά από έργα υποδομής. Για παράδειγμα δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα. Επίσης σημαντική παράληψη είναι ότι δεν έχει γίνει επέκταση οικισμού, που κρίνεται απαραίτητο, τη στιγμή μάλιστα που το χωριό είναι στα όριά του από το 1918 που κατέβηκε ο οικισμός από το βουνό. Από τότε, εκτός από είκοσι μέτρα που έγινε μία επέκταση πριν από 30 χρόνια, τίποτα απολύτως. Δυστυχώς όταν δεν έχει γίνει επέκταση οικισμού, παρατηρείται το φαινόμενο της άναρχης δόμησης προς πάσα κατεύθυνση. Επίσης θα μπορούσε και το λιμάνι να αξιοποιηθεί λίγο περισσότερο και να γίνει μία εκβάθυνση προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερα καράβια. Αυτό φυσικά θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν.

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική