Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΤο χωριό της Χαλκιδικής με το προστατευόμενο δάσος και τη γαλαζοπράσινη παραλία

Το χωριό της Χαλκιδικής με το προστατευόμενο δάσος και τη γαλαζοπράσινη παραλία

.

Το Παλιούρι, ο όμορφος οικισμός της Κασσάνδρας με τα διάχυτα παραδοσιακά στοιχεία, ξεχωρίζει για την πλούσια προστατευόμενη φύση του, την πανέμορφη παραλία Χρουσώ αλλά και το ανεπτυγμένο τουριστικό του προϊόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Κωνσταντίνο Βρασταμηνό, πρόκειται για έναν από τους πλέον δημοφιλής θερινούς τουριστικούς προορισμούς ολόκληρης της βορείου Ελλάδας, που συνδυάζει φύση, θάλασσα και καλό φαγητό.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Το όνομα του οικισμού προέρχεται από τα παλιούρια τα οποία είναι θάμνοι που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους για να περιφράξουν τα σπίτια τους. Κυριαρχεί η πεποίθηση ότι στην περιοχή υπήρχε η αρχαία πόλη Θέραμβος η οποία και αναφέρεται στον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η αρχαία πόλη εξαναγκάστηκε με τη βία να βοηθήσει τον Ξέρξη. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αυτής της πόλης. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά της χερσονήσου και αποτελούσε βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Ο επισκέπτης στην περιοχή μας έχει πολλά ωραία μέρη για να θαυμάσει. Αρχικά είναι ο περίφημος βράχος μέσα στο Κάνιστρο. Επίσης έχουμε την παλιά βρύση από όπου έπαιρνε νερό όλο το χωριό και που φημολογούνταν ότι σαν πηγή υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Εν τέλει είναι μία κατασκευή προερχόμενη είτε από τα βυζαντινά, είτε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Σήμερα η βρύση έχει σφραγιστεί αλλά παραμένει το κτίσμα. Υπάρχει μία προσπάθεια εξωραϊσμού του χώρου, παρά ταύτα πρόκειται για ένα επισκέψιμο σημείο. Μετά φυσικά είναι και η παραλία με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η χλωρίδα της περιοχής. Η πίσω πλευρά από τον Θερμαϊκό Κόλπο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura και δεν πρόκειται να υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως από την μπροστινή πλευρά, οπότε μιλάμε για μία πλούσια, ανέγγιχτη φύση. Είναι παρθένα μέρη και καταπληκτικά. Επίσης υπάρχουν και ορισμένες πολύ όμορφες σπηλιές που έχουν σμιλευτεί από το θαλασσινό νερό. Αυτά είναι επισκέψιμα με σκάφος και μόνο άμα ξέρεις τους τοπικούς δρόμους.

Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον τουρισμό. Επίσης στην περιοχή μας έχουμε ανεπτυγμένη μελισσοκομία και γεωργία εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα αγροτικά, διαθέτουν και ορισμένα διαμερίσματα τα οποία εκμεταλλεύονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για μία διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή γιατί και οι τίτλοι διανομής κανίστρου με τους οποίους τόσα χρόνια είχαμε πρόβλημα, αλλά τώρα τους παίρνουμε, θα πουληθούν και θα κατασκευαστούν μεγάλες ξενοδοχειακές δομές που αναμένεται να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες. Σκεφτείτε ότι το χωριό μας ήταν η πιο πλούσια κοινότητα. Δεν υπήρχε πουθενά τουρισμός. Το Ξενία στο Παλιούρι ήταν από τα πιο κερδοφόρα ολόκληρης της Ελλάδας.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Στις 30 Ιουνίου έχουμε τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων. Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ερχόντουσαν με βάρκες και καΐκια και μαζεύονταν στην παλιά εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον οικισμό του Αγίου Νικολάου. Είναι μία παράδοση που εξακολουθούμε να διατηρούμε ζωντανή κάθε χρόνο. Συνήθως παρίστανται και εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Πέρυσι είχε έρθει η Κατερίνα Ζωγράφου. Παράλληλα συγκεντρώνει και πλήθος τουριστών και επισκεπτών που παραθερίζουν στην περιοχή καθώς συμπίπτει με την τουριστική περίοδο.

Μία επίσης μεγάλη εορτή για την Κοινότητά μας είναι η εορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο. Κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες στον ιερό ναό της ”Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, όπου η εικόνα της Παναγίας στολίζεται με λουλούδια, για να προσευχηθούν. Παράλληλα, διοργανώνεται και ένα μεγάλο πανηγύρι, ενώ οι γυναίκες του χωριού, αναλαμβάνουν να φτιάξουν το παραδοσιακό σταρόγαλο. Δυστυχώς τις τελευταίες χρονιές δεν πραγματοποιήθηκε η γιορτή, ελπίζουμε ωστόσο φέτος να την αναβιώσουμε σε συνεργασία πάντα με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

 

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις που θα βοηθούσαν το χωριό να αναπτυχθεί περεταίρω τουριστικά. Δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι σήμερα βιολογικό καθαρισμό. Επίσης ζωτικής σημασίας είναι η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Ξενία το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα σε μία ημιθανάτια κατάσταση και το οποίο διαχωρίζει στα δύο την παραλία μας. Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς είναι ότι υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτικής εταιρείας που ανήκει στον κ. Σαββίδη, με την προϋπόθεση να αποχαρακτηριστεί ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σκεφτείτε ότι το ξενοδοχείο ανέστειλε την λειτουργία του το καλοκαίρι του 1997 και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αναστήλωση παρόλο που είχε κριθεί το 2008 διατηρητέο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής. Το γεγονός αυτό θέτει εμπόδια στις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του κάμπινγκ αλλά και του ξενοδοχείου. Δυστυχώς πρόκειται για μία στάσιμη κατάσταση που την εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι και θησαυρίζουν.

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα