Μέσα στο πυκνό δάσος της Κηπουρίστρας στη Χαλκιδική ένας διπλός, πανέμορφος καταρράκτης ξεπροβάλλει με τρόπο θεαματικό μέσα από την υπέροχη βλάστηση, δημιουργώντας ένα τοπίο παραμυθένιο. Ένα ξέφωτο δροσιάς και γαλήνης που μοιάζει για βγαλμένο από κάποιο παραμύθι για νεράιδες και μικρά ξωτικά.
Γνωστοί και με την ονομασία «Καταρράκτες του Αγγελούση», οι δυο υδάτινοι όγκοι που κυλούν με φόρα πάνω σε καταπράσινα βράχια καταλήγουν στον Μαυρόλακα, ένα όχι τόσο γνωστό ποτάμι το οποίο αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στο χωριά της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας.
Θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητό σας λίγα μέτρα πριν την αρχή ενός όμορφου, βατού μονοπατιού ώστε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση ενός αληθινά ειδυλλιακού σημείου της Μακεδονίας. Βάλτε «σημάδι» ένα ξύλινο κιόσκι που θα συναντήσετε και στη συνέχεια περάστε από μία μικρή ξύλινη γέφυρα. Από εκεί και πέρα ξεδιπλώνετε μπροστά σας το δρομάκι που οδηγεί στους καταρράκτες. Η διαδρομή είναι υπέροχη με την άγρια, ανέγγιχτη βλάστηση να απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα. Ανάλογα με τον ποιον από τους καταρράκτες επιθυμείτε να προσεγγίσετε θα χρειαστεί να αλλάξετε πορεία, αλλά πραγματικά αξίζει να φτάσετε και στους δύο για να απολαύσετε ένα αναζωογονητικό τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
Ο πρώτος καταρράκτης
Οδεύοντας προς το πρώτο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσετε τη διαδρομή σας για περίπου 10 λεπτά από το ίδιο, μικρό μονοπάτι. Ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος και με λίγα μόνο σημεία στα οποία θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε σε μικρός. Σίγουρα φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια για να αποφύγετε κάποιο πιθανό ατύχημα. Φτάστε στο πιο ψηλό σημείο και θαυμάστε το νερό να πέφτει με ορμή από ψηλά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στο ξέφωτο, ακριβώς στη βάση του καταρράκτη, είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε πικ νικ, με θέα που κόβει την ανάσα. Θα νιώσετε απόλυτα αποκομμένοι από την αστική πραγματικότητα, ακόμα και από το αυτοκίνητό σας που αφήσατε μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, λίγα μέτρα μακριά. Καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει κάποια καντίνα ή εστιατόριο, μεριμνήστε για τα απαραίτητα από το σπίτι.
Ο δεύτερος καταρράκτης
Για όσους θέλουν να φτάσουν στον δεύτερο καταρράκτη, ο δρόμος θα αποδειχθεί, μάλλον αρκετά πιο δύσκολος. Με αφετηρία και πάλι το πάρκινγκ θα προχωρήσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα φτάσετε ακριβώς στο σημείο απ’ όπου ξεκινά να κυλά το νερό. Από εκεί δεν θα μπορείτε να δείτε τον καταρράκτη αλλά θα ακούσετε τη ροή του να μπλέκεται με το κελάηδισμα των πουλιών και με το τραγούδι των γρύλων. Αν είστε εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση, μπορείτε να επιχειρήσετε να προσεγγίσετε ακόμα περισσότερο τον καταρράκτη, προχωρώντας ευθεία σε μία πολύ δύσβατη διαδρομή σύριζα με τον γκρεμό. Σίγουρα όχι η κατάλληλη διαδρομή για μικρά παιδιά ή για όποιον δεν έχει εμπειρία σε τόσο απαιτητικές πεζοπορίες.
Από εκεί δεν θα μπορείτε να δείτε τον καταρράκτη αλλά θα ακούσετε τη ροή του να μπλέκεται με το κελάηδισμα των πουλιών και με το τραγούδι των γρύλων/Photo: Περικλής Μεράκος
Μπορεί σε μία τέτοια εκδρομή, «χαμένη» μέσα στην άγρια φύση, να μην υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος, ωστόσο, το ίδιο το φυσικό τοπίο αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστό αξιοθέατο. Καταφύγιο όμορφων, μικρών ζώων και εκατοντάδων πουλιών, οι καταρράκτες της Βαρβάρας στη Χαλκιδικής προσφέρουν ασφάλεια σε κοτσύφια, αμέτρητες καρδερίνες, χαριτωμένους σπίνους και σουσουράδες. Όμως, στο δάσος από φλαμουριές, οξιές, δάφνες και φουντουκιές που τους περιτριγυρίζουν, θα δείτε ακόμα μικρές και μεγάλες αλεπούδες, ασβούς, μικρά φίδια και ερπετά, χελώνες αλλά και νυφίτσες. Και έτσι το μόνο βέβαια είναι πως αν ταξιδεύετε με τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν και θα χαρούν στο έπακρο την παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
Πώς θα πάτε
Oυσιαστικά όμως είναι πιο εύκολο να τους προσεγγίσετε από την Ολυμπιάδα. Εάν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη ο πιο σύντομος τρόπος να φθάσετε είναι μέσω της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση προς την πόλη της Καβάλας. Βγαίνοντας από την Εγνατία Οδό θα στρίψετε για τον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, μέσα από μια όμορφη διαδρομή με αρκετές στροφές θα φθάσετε στην Ολυμπιάδα. Εναλλακτικά μπορείτε μέσω της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης Καβάλας αφού περάσετε και το χωριό Άγιος Βασίλειος με τον βυζαντινό πύργο του να φθάσετε στον Σταυρό και στη συνέχεια στην Ολυμπιάδα, που πήρε το όνομά της από τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες διαδρομές σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, μέσα στο δάσος θα περάσετε τις γνωστές 5 Βρύσες και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Ακολουθεί βατός χωματόδρομος και για τα συμβατικά οχήματα και με σχετική προσοχή και στα 2 περίπου χιλιόμετρα υπάρχουν πινακίδες. Αφήστε το όχημα σας στο πάρκινγκ και συνεχίστε την πορεία σας με τα πόδια.
travel.gr