Άφαντος παραμένει για 3η συνεχόμενη ημέρα ο 39χρονος δραπέτης υπήκοος Αρμενίας από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας.
Ο κρατούμενος εξέτιε την ποινή του τα τελευταία δύο χρόνια σε ημιελεύθερο καθεστώς, έχοντας δώσει το λόγο της τιμής του πως δεν θα αποδράσει, ενώ του χορηγούνταν άδειες, χωρίς να έχει δώσει το παραμικρό δείγμα για το τι επρόκειτο να διαπράξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xalkidiki Politiki, οι υποψίες των αρχών για τις πιθανές αιτίες απόδρασης στρέφονται σε αυτές τις περιπτώσεις είτε σε λόγους βεντέτας, είτε σε προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των αγροτικών φυλακών θεσπίστηκε το 1926 και μόλις το 1930 λειτούργησε η πρώτη οργανωμένη Αγροτική Φυλακή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Οι κρατούμενοι στις εργάζονται έως το μεσημέρι, κάτω από την επίβλεψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των λεγόμενων «λογοτιμητών», οι οποίοι είναι συνήθως ισοβίτες που έχουν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και έχουν καλή διαγωγή.
Για να μεταχθεί ένας κρατούμενος σε αγροτική φυλακή πρέπει να έχει εκτίσει μέρος της ποινής του σε δικαστική φυλακή (8 χρόνια σε περίπτωση ισοβίων και το 1/5 της ποινής για καθείρξεις άνω των 10 ετών), να έχει πάρει τουλάχιστον μία άδεια και να έχει επιστρέψει και να έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά.
Οι αγροτικές φυλακές ανοίγουν νωρίς το πρωί και κλείνουν με τη δύση του ήλιου και οι κρατούμενοι ζουν σε ημιελεύθερο καθεστώς, ενώ παράλληλα έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου.
Σημειώνεται πως υπολογίζεται ότι το ποσοστό αποδράσεων από τις Αγροτικές Φυλακές σε πανελλαδικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό αγγίζοντας μόλις το 5%.