Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΧαλκιδική: Απειλεί τις ελαιοκαλλιέργειες η κλιματική αλλαγή στο νομό

Χαλκιδική: Απειλεί τις ελαιοκαλλιέργειες η κλιματική αλλαγή στο νομό

- Advertisement -

Δύο σενάρια ετοιμότητας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη Χαλκιδική, εξετάζει ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Η εμφάνιση των ακραίων φαινομένων εντάσσεται στον ίδιο παράγοντα με τη μεταβολή του μέσου κλίματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, είναι το καιρικό επεισόδιο ακραίων φαινομένων του 2019 στη Χαλκιδική όπου σημειώθηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος στο ΑΠΘ, ανέπτυξε το θέμα “Κλιματική αλλαγή και ελαιοκαλλιέργεια”. Πρόκειται για έρευνα  που χρηματοδότησε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, και παρουσιάστηκε στην ειδική ημερίδα «Η Χαλκιδική των ευκαιριών και των προκλήσεων 2020-2030» στο πλαίσιο του 31ου Money Show, στο Hyatt Regency Hotel στη Θεσσαλονίκη.  Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι αποθαρρυντικά για το μέλλον, καθώς προμηνύουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του καρπού, τη μείωση των καρπών στο δέντρο και της ποιότητας του ελαιολάδου, με ταυτόχρονη αύξηση των εχθρών της ελιάς.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος στο ΑΠΘ, η πρώτη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής στη Χαλκιδική είναι η αύξηση της θερμοκρασίας. «Υπάρχουν μήνες όπως είναι ο Ιούλιος, με 24,9 βαθμούς κελσίου, ενώ στο μέλλον, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο θα έχουμε περίπου 3 βαθμούς πάνω. Η Χαλκιδική δεν παρουσιάζει ομοιομορφία στη θερμοκρασία, λόγω υψομέτρου στα ορεινά της. Η Κασσάνδρα επίσης είναι πιο θερμή από τις άλλες περιοχές. Στο τέλος του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε η ίδια.

Αναφερόμενη στις βροχοπτώσεις η καθηγήτρια αναφέρθηκε στο σενάριο που λέει ότι το καλοκαίρι και την άνοιξη θα έχουμε μειωμένες βροχοπτώσεις. Αντιθέτως, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αναμένονται περισσότερες και ακραίες βροχοπτώσεις. Στα ορεινά η βροχή θα είναι πιο συχνή, αλλά όχι και στα πεδινά. Με βάση τα διαγράμματα που παρουσίασε η κ. Αναγνωστοπούλου, προβλήματα λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων μπορεί να αντιμετωπίσουν και έργα όπως το Φράγμα του Χαβρία, αφού στις επίμαχες περιοχές το μοντέλο της βροχής δίνει ανομβρία, συνεπώς ελάχιστο νερό για να γεμίσει το φράγμα.

Εξατμισοδιαπνοή που αυξάνει είναι ένα άλλο στοιχείο που ανησυχεί τους επιστήμονες και προκαλεί προβλήματα όσον αφορά το θερμικό στρες στις καλλιέργειες. «Στις περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες   με 500 και 600 χιλιοστά βροχής και αύξηση της εξατμισοδιαπνοή δυσχεραίνουν τις απαιτήσεις για την καλλιέργεια της ελιάς», σημείωσε η καθηγήτρια. Επιπλέον, κι όπως διαπιστώθηκε με τη χρήση δύο μοντέλων, αναμένεται να επηρεαστεί η ποιότητα και η ποσότητα της καρποφορίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα