Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΆφυτος: Το «μπαλκόνι» της Κασσάνδρας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα καταγάλανα...

Άφυτος: Το «μπαλκόνι» της Κασσάνδρας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα καταγάλανα νερά

Η Άφυτος είναι ένας εκπληκτικός προορισμός που συνδυάζει την πανέμορφη φύση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ιστορία. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου της Κασσάνδρας, ενώ κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών χάρη στην απέραντη ομορφιά που της προσδίδουν τα παραδοσιακά πετρόκτιστα κτήρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας που αριθμεί περί τους 1.200 κατοίκους, κ. Λεωνίδα Παπαβασιλείου, η πλούσια αρχιτεκτονική της Αφύτου, η φανταστική θέα και τα καταγάλανα νερά της, μετέτρεψαν την κοινότητα σε έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

«Η Άφυτος είναι ένας πανέμορφος και χαρακτηρισμένος ως “παραδοσιακός” οικισμός με πλούσια ιστορία. Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προέρχεται από την ελλιπή βλάστηση. Επίσης υπήρξε σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα και ανήκε στην Παλλήνη. Ο Θουκυδίδης αναφέρει την Άθυτο ήδη από τον 4ο πΧ αιώνα, ενώ το χωριό κατάφερε και επιβίωσε ως τη ρωμαϊκή εποχή και στα αυτοκρατορικά μάλιστα χρόνια ανήκε στην επικράτεια της ρωμαϊκής αποικίας Κασσάνδρειας.

Επίσης ήταν πολύ σημαντική και η συμβολή των χωριανών την περίοδο της Επανάστασης του 1821, καθώς πολλοί αγωνιστές και οπλαρχηγοί, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί με καταγωγή από εδώ από τα μέρη μας, ήταν πρωταγωνιστές στον απελευθερωτικό αγώνα».

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

«Καταρχάς όλο το χωριό έχει ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο στυλ. Πολύ σημαντικής κληρονομίας είναι φυσικά ο ναός μας, ο Άγιος Δημήτριος, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και έχει χτιστεί το 1859. Έχουμε διάσημα γλυπτά του Βασίλη Παυλή, και αρχοντικά σπίτια όπως οι οικίες Παπαβασιλείου και Κατσάνια. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει επίσης λαογραφικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας.

Από εκεί και πέρα έχουμε και δύο πέτρινες βρυσούλες με καθαρό τρεχούμενο νερό από την πηγή της περιοχής, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφθεί και τον περίφημο Κουτσόμυλο, μία τοποθεσία εξαιρετικής ομορφιάς».

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

«Για πολλά χρόνια διοργανώναμε στο χωριό Καρναβάλια αλλά λόγω της πανδημίας του covid-19 τα σταματήσαμε. Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο δρώμενο είναι το φεστιβάλ της Αφύτου που διοργανώνεται τον Ιούλιο και Αύγουστο κάθε χρόνου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις, με πρώτες και κύριες τις μουσικές συναυλίες.

Το βασικό πανηγύρι μας είναι στις 15 Αυγούστου αλλά λόγω του τουρισμού είναι πιο περιορισμένα τα πράγματα και πλέον δεν γίνεται κάποια εκδήλωση, όπως γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια. Πλέον έχουμε ξεκινήσει διάφορες δράσεις όπως αυτή με τη ζωγραφική πάνω σε τενεκέδες και με ζωγράφους που ζωγράφισαν παλιά σπίτια της Αθύτου, παλιές πόρτες κλπ. Παράλληλα διοργανώσαμε και μία εκδήλωση με ηθοποιούς και με τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα και σκοπεύουμε να την ξανακάνουμε φέτος σίγουρα».

 Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

«Το μεγαλύτερο ποσοστό πλέον ασχολείται με τον τουρισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο εξαιτίας του παραδοσιακού στοιχείου το οποίο παραμένει στο χωριό μας και το διατηρήσαμε αναλλοίωτο. Επίσης η Άφυτος έχει τον μεγαλύτερο κάμπο στην Κασσάνδρα, οπότε έχουμε και αρκετούς αγρότες. Παλιότερα πριν την ανάπτυξη του τουρισμού είχαμε σχεδόν αποκλειστικά αγρότες».

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

«Χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν. Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή είναι το θέμα του πάρκινγκ. Έχουμε τρία πάρκινγκ αλλά πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους, χωράφια στην ουσία, που ενοικιάζονται κάθε χρόνο. Δυστυχώς δεν έχουμε δικά μας πάρκινγκ ούτε σαν Κοινότητα ούτε σαν Δήμος, για να κάνουμε καλύτερη διαμόρφωση του χώρου. Περιοριζόμαστε προς το παρόν στον να τοποθετούμε φωτισμό για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει τα αυτοκίνητά του. Αλλά την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι πιο αυξημένη η κίνηση, μέσα στον βασικό άξονα έχουμε πρόβλημα, δε μας φτάνουν αυτά τα πάρκινγκ.

Ένα άλλο βασικό είναι η αλλαγή της ύδρευσης, γιατί το δίκτυο εξακολουθεί να αποτελείται από αμιαντοσωλήνες. Σε γενικές γραμμές η δημοτική αρχή προχωράει σε έργα, όπως κάποια ασφαλτικά, αλλάξαμε και τον φωτισμό, ενώ έργα γίνονται και στον βράχο που είχαμε ένα σοβαρό θέμα.

Επίσης κάνουμε κάποιες πεζοδρομήσεις, ωστόσο προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε περιμετρικά να κλείσει όλη η Άθυτος και να γίνει πεζόδρομος».

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα