Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΧαλκιδική: Στο 100% Η η αποζημίωση των παραγωγών για το χαλάζι του...

Χαλκιδική: Στο 100% Η η αποζημίωση των παραγωγών για το χαλάζι του Απρίλη

Στο 100% θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 20ής Απριλίου του τρέχοντος έτους, όπως τονίζεται στην απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου για το θέμα.

Επίσης στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έγιναν 27 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 542 δηλώσεις ζημιάς, ενώ επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις ξεκίνησαν άμεσα και ολοκληρώθηκαν και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, αποφασίστηκε ότι την προσεχή χρονιά θα καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκτασή του.

 

Επιπλέον σημειώνεται ότι εκδόθηκαν ήδη 2 Προσκλήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις πρόληψης (π.χ. αντιχαλαζικά δίκτυα, ανεμομίκτες κ.λπ.) και όσον αφορά τη Χαλκιδική στο πλαίσιο της πρώτης Πρόσκλησης υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 300 αιτήσεις, ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης περίπου 1.200.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΑΑΤ:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, από το χαλάζι της 20ής Απριλίου 2024 στη Χαλκιδική υπέστησαν ζημιές διάφορες καλλιέργειες, διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενες επισημάνσεις, έγιναν 27 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 542 δηλώσεις ζημιάς.

Οι εκτιμήσεις ξεκίνησαν άμεσα και ολοκληρώθηκαν. Ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωσή τους θα είναι στο 100% του ποσού που προκύπτει από το πόρισμά τους, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που περιγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο.

Και υπενθυμίζεται ότι πλέον, μετά τις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της ρευστότητας του Οργανισμού μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού, η οποία έχει πλέον αγγίξει τα 700 εκ €, οι πληρωμές γίνονται σε μία δόση εφάπαξ και όχι σε τρεις όπως συνέβαινε παλιότερα (70-20-10). Ξεκινάνε δε ακόμη και την ίδια χρονιά που έχει συμβεί το ζημιογόνο αίτιο σε αντίθεση με παλιότερα που χρειάζονταν ακόμη και 17 μήνες μετά το αίτιο.

Αναφορικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ. Σκοπός του είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Για την εφαρμογή του γίνεται σχεδιασμός τετραετούς διάρκειας, βάσει του οποίου καλύφθηκαν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας , της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, συνολικής έκτασης περίπου 5.200.000 στρεμμάτων.

Ο προσδιορισμός των περιοχών εφαρμογής γίνεται με κριτήρια:

• καλλιεργητικά (είδος και ευπάθεια καλλιεργειών),

• κλιματικά (συχνότητα και ένταση του φαινομένου),

• εδαφολογικά (ανάγλυφο της περιοχής) και

• οικονομικά, ώστε να σχηματίζονται ενιαία σύνολα εκτάσεων, ικανού μεγέθους, οι οποίες βρίσκονται στη δόκιμη επιχειρησιακή δυνατότητα και εμβέλεια των μετεωρολογικών ραντάρ και των αεροπλάνων.

Με συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω κριτηρίων επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του προγράμματος, δηλαδή η βέλτιστη σχέση κόστους – οφέλους. Ή αλλιώς, η μέγιστη ωφέλεια ανά στρέμμα.

Δεδομένης ωστόσο της αύξησης του φαινομένου της χαλαζόπτωσης και της πληθώρας αιτημάτων από διάφορες περιοχές για την κάλυψή τους από το Πρόγραμμα, αποφασίστηκε ότι την προσεχή χρονιά θα καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκτασή του.

Πέραν αυτών, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 ενεργοποιήθηκε το Υπομέτρο 5.1, για το οποίο εκδόθηκαν ήδη 2 Προσκλήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις πρόληψης (π.χ. αντιχαλαζικά δίκτυα, ανεμομίκτες κ.λπ.). Η πρώτη εκδόθηκε το 2018 με προϋπολογισθείσα συνολική δημόσια δαπάνη τα 12,5 εκ €. Η δεύτερη εκδόθηκε το 2020 με προϋπολογισθείσα συνολική δημόσια δαπάνη τα 15 εκ €.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεμονωμένοι παραγωγοί ή συλλογικά σχήματα. Η χρηματοδότηση ήταν στο 80% ή 100% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ανέρχεται συνολικά σε περίπου 40 εκατ. € δημόσιας δαπάνης. Ειδικότερα στο πλαίσιο της πρώτης Πρόσκλησης υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 300 αιτήσεις, ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης περίπου 1.200. Στην ΠΕ Χαλκιδικής:

• στην πρώτη Πρόσκληση εγκρίθηκε και πληρώθηκε 1 αίτηση με ποσό 6.000 €

• στην δεύτερη Πρόσκληση υποβλήθηκαν 18 αιτήσεις και οι 17 εξ αυτών κρίθηκαν παραδεκτές. Το ποσό δημόσιας δαπάνης που αντιστοιχεί στις αιτήσεις αυτές ανέρχεται 697.607,52 €. Προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί τα αντίστοιχα αιτήματα πληρωμής από τους ενδιαφερόμενους.

Η συνολική δημόσια δαπάνη των παραδεκτών αιτήσεων της δεύτερης Πρόσκλησης ανήλθε σε 28.164.892,65 €, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχικά προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης. Γεγονός που καταδεικνύει ότι μετά την εφαρμογή του μέτρου με την πρώτη πρόσκληση, φάνηκε η αποτελεσματικότητά του.

Γι’ αυτό και φροντίσαμε ώστε να εξασφαλιστεί το επιπλέον ποσό και να καλυφθεί το σύνολο των παραδεκτών αιτήσεων. Όσοι δηλαδή κρίθηκαν δικαιούχοι να ενισχυθούν. Οπότε εκδόθηκε σχετικά το υπ’ αριθ. 586/16.02.2023 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών με το οποίο εγκρίνεται προγραμματική υπερδέσμευση στο πλαίσιο του Υπομέτρου 5.1., ώστε να καλύπτεται το παραπάνω ποσό».

halkidikinews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα