Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΧαλκιδική: Νέα Μουδανιά με φόντο το χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα (video Drone)

Χαλκιδική: Νέα Μουδανιά με φόντο το χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα (video Drone)

Τα Νέα Μουδανιά είναι ένα πολυσύχναστο ψαρολίμανο με μεγάλη παραλία, όπου οι παραθαλάσσιες ταβέρνες σερβίρουν πιάτα με θαλασσινά από την πρωινή ψαριά. Το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο έχει μπαρ, μπουτίκ και κλαμπ, ενώ καταλήγει σε εκτάσεις με ελαιώνες. Στην κορυφή ενός κοντινού λόφου βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία Παναγία Κορυφίνη, η οποία περιβάλλεται από μονοπάτια και παρατηρητήρια.

Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων φιλοξενεί εκθέματα σχετικά με την τοπική βιομηχανία. Επίσης, υπάρχουν καράβια που πηγαίνουν σε κοντινά νησιά, όπως η Σκόπελος και η Αλόννησος. Τα Νέα Μουδανιά (συχνά αναφέρονται άτυπα και ως Μουδανιά) είναι πόλη και έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Η πόλη δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες που προέρχονταν από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Χαλκιδικής και μητροπολιτικό κέντρο της, με μόνιμο πληθυσμό 10.342 κατοίκους.

Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 54 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία. Μαζί με τη Νέα Μηχανιώνα η πόλη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία. Η ιχθυόσκαλα της παραλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου[2] και διακινεί τόνους γαύρου και σαρδέλας, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα Νέα Μουδανιά αποτελούν κύριο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Χαλκιδικής· λειτουργούν καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, ιδιωτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, φαρμακεία 24ωρης λειτουργίας, δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και το μοναδικό Εμπορικό Κέντρο της Χαλκιδικής, το Enigma Shopping Center. Στην πόλη γίνεται μία φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη) η μεγαλύτερη υπαίθρια λαϊκή αγορά της Χαλκιδικής. Επίσης, αποτελούν και πνευματικό – μορφωτικό κέντρο με το Μικρασιατικό Λαογραφικό Μουσείο Βιθυνίας, αφιερωμένο στη λαογραφία της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας, τον γενέθλιο τόπο των προσφύγων της περιοχής, το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων,[3] Πολιτιστικούς Συλλόγους, σχολεία (6 νηπιαγωγεία, 4 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, παράρτημα των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Εκεί δραστηριοποιείται ο Παναθλητικός Όμιλος Μουδανιών –το τμήμα ποδοσφαίρου αγωνίζεται στην Δ΄ Εθνική κατηγορία και μια ομάδα του τμήματος πετοσφαίρισης συμμετέχει στην Α2–, η Σκακιστική Ακαδημία Νέων Μουδανιών που αγωνίζεται στην Α’ Εθνική και ο Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών με πλούσια αγωνιστική δράση. Στα Νέα Μουδανιά, βρίσκεται ο μεγάλος ναός του Αγίου Γεωργίου, με ένα από τα μεγαλύτερα καμπαναριά στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, το λεγόμενο λόφο της «Παναγίας Κορυφινής», είναι κτισμένος ο ομώνυμος ναός όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Κορυφινής, της εκ Καλολίμνου, που μετέφεραν πρόσφυγες από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Επίσης τιμάται ο νεομάρτυρας άγιος Αθανάσιος ο εκ Σπάρτης Πισιδίας Μικράς Ασίας μαρτύρησε στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας στις 29 Οκτωβρίου 1653.[4]Δίπλα ακριβώς στην πόλη των Νέων Μουδανιών υπάρχουν πολύ όμορφες παραλίες, τις οποίες κάθε χρόνο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ιστορικά στοιχεία Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κορυφινής, ο οποίος περατώθηκε το 1975. Τα Νέα Μουδανιά κτίστηκαν το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στα παράλια της Προποντίδας (στα Μουδανιά) και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και το εμπόριο. Άφησαν τις πατρίδες τους έπειτα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πλέοντας στα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής, αποβιβάστηκαν στο “Καργί λιμάνι” (που σημαίνει “απάνεμο λιμάνι”). Πρώτος Πρόεδρος της κοινότητας και αυτός που δημιούργησε τα θεμέλια ήταν ο Φώτης Ορφανίδης. Σήμερα σώζεται ο ελαιώνας που είχαν δει οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν στα Νέα Μουδανιά, από το 1923. Αναπτύχθηκαν γρήγορα και εξελίχθηκαν σε μεγάλο τουριστικό κέντρο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα