Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες γονείς στη Χαλκιδική των οποίων τα παιδιά χρήζουν ειδικών θεραπειών, καθώς απαιτείται γνωμάτευση από δημόσιο φορέα, που ωστόσο υπολειτουργεί στο νομό, με αποτέλεσμα να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.
Αγανακτισμένοι οι γονείς έχουν συντάξει μια επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα, ενώ η Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια Αναστασία Καρτζιά, μιλώντας στο halkidikifocus υπογράμμισε ότι για ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον ένα έτος.
Ειδική θεραπεία παιδιών
Μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών – μεταξύ αυτών και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – που χρειάζονται ειδική θεραπεία, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδική αγωγή. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιώτη ειδικό και ανά τακτά διαστήματα να καταθέτουν στον ΕΟΠΥ τις αποδείξεις πληρωμών, ώστε να λάβουν ένα μέρος ή όλο το ποσό των θεραπειών. Ωστόσο γι’ αυτές τις θεραπείες απαιτείται διάγνωση – γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο, ο παιδονευρολόγος ή παιδίατρο- αναπτυξιολόγο δημόσιας δομής.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος υπήρχε στη δομή ΚΕΦΙΑΠ στον Πολύγυρο, ένας παιδοψυχίατρος που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει όλο τον Νομό. Όμως σε περίπτωση άδειας ή ασθένειας του γιατρού, έμενε ο Νομός ξεκρέμαστος με συνέπεια εκατοντάδες παιδιά να μένουν πίσω στις θεραπείες.
Ένα πρόβλημα ζητάει λύση
Σύμφωνα με την κ. Καρτζιά, αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική δεν υπάρχει δημόσιος σταθερός τομέας που να λειτουργεί σε μόνιμη βάση και να εξυπηρετεί το κοινό, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. «Το τελευταίο διάστημα ο γιατρός έχει φύγει από την υπηρεσία για προσωπικούς του λόγους και για μια ακόμη φορά ταλαιπωρούνται χιλιάδες γονείς που είτε είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό είτε θα έκαναν ανανέωση των θεραπειών τους, κάτι το οποίο ακυρώθηκε και οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι. Προσπαθούν να κλείσουν σε δημόσια δομή στη Θεσσαλονίκη αλλά οι λίστες αναμονής είναι ατέλειωτες με συνέπεια να πρέπει να στραφούν σε ιδιώτες πάλι στη Θεσσαλονίκη , γιατί στη Χαλκιδική δεν υπάρχει καμία τέτοια ειδικότητα και φυσικά με κόστος του ραντεβού που αγγίζει τα 150 ευρώ, φυσικά από την τσέπη τους», υπογράμμισε η κ. Καρτζιά.
Απελπισμένοι οι γονείς με την κατάσταση, ζητούν από το Υπουργείο Υγείας μια οριστική λύση, δηλαδή να βρεθεί ένας γιατρός είτε στο ΚΕΦΙΑΠ είτε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, που να καλύπτει αυτά τα κενά, να εξυπηρετεί τους χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται λόγω της υποστελεχωμένης κοινωνικής δομής.