Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΧαλκιδική: Αντιπαράθεση με φόντο το "ακατάλληλο" νερό

Χαλκιδική: Αντιπαράθεση με φόντο το “ακατάλληλο” νερό

Σε κόντρα ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση στο Δήμο Αριστοτέλη μετατράπηκε το ζήτημα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία της Αρναίας Χαλκιδικής αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό περιστατικών γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκαν σε κατοίκους της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακές αναλύσεις του πόσιμου νερού από το ΚΕΠΑΜΑΧ.

Η Δημοτικής Παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου “Ισχυρός Αριστοτέλης” προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:

“Νερό επικίνδυνο από μία επικίνδυνη Δημοτική Αρχή

Με αφορμή τα πρόσφατα συσσωρευμένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στην Αρναία, θα θέλαμε, ως παράταξη να τονίσουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη αδιάλειπτου ελέγχου και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης όλου του δήμου, αλλά και προστασίας των υδάτινων πόρων και του ευαίσθητου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας.

Η σωστή χλωρίωση των νερών και οι συνεχείς μετρήσεις της ποιότητας των υδάτινων αποθεμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε να έχουμε καθαρό πόσιμο νερό, ασφαλές για κατανάλωση.

Αυτό που αναμφίβολα προκύπτει ωστόσο και το οποίο ο Ισχυρός Αριστοτέλης δεν έπαψε και δεν θα πάψει να το αναδεικνύει, είναι το δικαίωμα των δημοτών για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα του νερού που φτάνει στη βρύση του σπιτιού τους.

Υπενθυμίζουμε πως οι μετρήσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ για βαρέα μέταλλα, φυσικοχημικούς και μικροβιολογικούς παράγοντες, παλιότερα γίνονταν σε συστηματική βάση και αναρτώνταν αμέσως στο διαδίκτυο στη σελίδα του Δήμου Αριστοτέλη.

Η διαφανής αυτή πρακτική που ξεκίνησε εδώ και χρόνια μετά από την ισχυρή πίεση του κόσμου, και συνεχίστηκε συστηματικά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σταμάτησε απότομα με την εκλογή του κ. Βαλιάνου χωρίς καμία εξήγηση.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, τόσο για το αυταπόδεικτο δικαίωμα της ενημέρωσης των δημοτών για το τί νερό πίνουν, όσο και για το αν και κατά πόσο γίνεται σωστός έλεγχος του πόσιμου νερού.

Γιατί αν γίνεται τακτικός έλεγχος και μετρήσεις της ποιότητας των νερών, τότε πού είναι οι τελευταίες μικροβιολογικές μετρήσεις για την Αρναία και γιατί ο κ. Δήμαρχος τρέχει τώρα να πάρει δείγματα και να ενημερώσει αρκετές μέρες μετά τα συμβάντα για να μάθει και να ενημερώσει για το τί συμβαίνει;

Μόνο μετά από παρέμβαση του Ισχυρού Αριστοτέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος εδέησε να δώσει εντολή να αναρτηθούν οι μετρήσεις της …περσινής χρονιάς!

Τι νόημα έχει να ενημερώνεται κάποιος το 2021 για το νερό που έπινε το 2020;

Για ποιο λόγο τόση μυστικότητα;

Είναι τόσο δύσκολο για έναν υπάλληλο να αναρτά τις έτοιμες μετρήσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ κάθε βδομάδα στο διαδίκτυο όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ή απλά πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια του κ. Βαλιάνου να υποβαθμίσει και να ‘πνίξει’ το θέμα της ποιότητας των νερών στον δήμο μας ώστε να μην θίγονται κάποιοι;

Για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την υγεία του κόσμου όπως αυτό του πόσιμου νερού, θα περιμέναμε περισσότερη υπευθυνότητα από την Δημοτική Αρχή.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο οικισμός της Αρναίας ταλανίζεται πολλά χρόνια κι από άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα, αυτό του ραδιενεργού ραδονίου στα πετρώματα του. Ενώ όμως το έργο των φίλτρων ραδονίου εντάχτηκε ήδη από το 2018 από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το έργο αυτό -όπως τόσα άλλα- έχει βαλτώσει..

Την απάντηση του κ. Δημάρχου φυσικά ήδη την ξέρουμε:

“φταίνε οι μελέτες των προηγουμένων”.

Είναι πλέον πασιφανές ωστόσο πως υπάρχει μια γενικότερη κωλυσιεργία στο θέμα της αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων από πλευράς Δήμου Αριστοτέλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική μας αρχή κοιτάζει παθητικά τα όσα συμβαίνουν γύρω της και τρέχει ύστερα να τα μπαλώσει.

Εμείς, για το καλό των συνδημοτών μας, εμείς πραγματικά ευχόμαστε να είναι η τελευταία.

Ιερισσός, 20/10/2021

Γραφείο Τύπου

ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”

Δήμος Αριστοτέλη: «Δυστυχώς για εκείνους η πραγματικότητα δεν κρύβεται, όσο κι αν την διαστρεβλώνουν»

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου τονίζονται τα εξής:

“Έχει γίνει πλέον αντιληπτό στη συντριπτική πλειονότητα των δημοτών, πως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, έχει επιλέξει να πολιτεύεται με ένα μίγμα μηδενισμού, διχαστικού απομονωτισμού, ιδεοληπτικών εμμονών και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με μισές αλήθειες και ψέματα. Η Δημοτική Αρχή, προς χάριν της κοινωνικής ηρεμίας, αποφεύγει συνήθως να απαντά σε κάθε έκφανση αυτής της μεθοδολογίας, είτε εκπορεύεται άμεσα από τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης είτε διαχέεται από τα συγκεκαλυμμένα φερέφωνα της.

Ωστόσο, καθώς αποδεικνύεται πως ούτε η Δημόσια Υγεία μένει έξω από αυτήν την τακτική της μείζονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Αρναία, ας γίνουν σαφή τα εξής, τα οποία η αντιπολίτευση γνωρίζει (τόσο το χειρότερο αν δεν τα γνωρίζει) αλλά προτιμά να παραβλέπει.

1ον) Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόδειξη σύνδεσης των τελευταίων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με το νερό (μέχρι στιγμής οι αναλύσεις που συνεχίζονται είναι αρνητικές), ο Δήμος άμεσα, και από την πρώτη μέρα, κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν το νερό του δικτύου ύδρευσης, για προληπτικούς λόγους και ακριβώς επειδή η υποψία της παραπάνω σύνδεσης είναι έντονη λόγω του αριθμού των κρουσμάτων.

2ον) Η τακτική ανάρτηση των μετρήσεων του ΚΕΠΑΜΑΧ στο διαδίκτυο που δήθεν γινόταν «επί χρόνια κάθε εβδομάδα», είναι ένα ακόμα από τα συνήθη χονδροειδή ψεύδη. Οι μετρήσεις ήταν και παραμένουν τακτικές, η δε συνολική ανάρτηση των αποτελεσμάτων από τον Δήμο, γινόταν και γίνεται συνολικά κατ` έτος ή δύο φορές τον χρόνο, όπως πάντα. Εύκολα το διαπιστώνει αυτό κανείς από την ιστοσελίδα του Δήμου.

3ον) Ειδικά για την Αρναία, και γενικά για τις ορεινές κοινότητες, όπου προωθούνται προς υλοποίηση έργα δικτύων (οδικά, ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού), μετά από δημοτική απουσία ετών, κάποιοι θα έπρεπε να ζητούν συγγνώμη για την απραξία τους, αντί να κάνουν υποδείξεις…

4ον) Ο Δήμαρχος «τρέχει τώρα να πάρει μετρήσεις» μετά τα κρούσματα, όχι βέβαια επειδή δεν γίνονταν μετρήσεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά επειδή προφανώς η εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, επιβάλλει την πραγματοποίηση εκτάκτων και πιο εκτεταμένων δειγματοληψιών. Αλήθεια, δεν γνωρίζει η αντιπολίτευση ότι ο Δήμος έχει υπογράψει, ως συνήθως, ετήσιες συμβάσεις τακτικών αναλύσεων των νερών όλων των κοινοτήτων με το ΚΕΠΑΜΑΧ ΑΕ για τις οποίες μάλιστα δαπανά ποσό που αγγίζει τις 80.000 ευρώ? Εκτιμά κανείς ότι αν υπήρχε το οποιοδήποτε πρόβλημα στις αναλύσεις του νερού διαχρονικά θα έμενε κρυφό? Μα ακόμα και προληπτικά και μόνο με ενδείξεις αναδείξαμε ένα θέμα, που τελικά θα έχει ως απάντηση το πόρισμα των χημικών εργαστηρίων.

5ον) Για κακή τύχη της μείζονος αντιπολίτευσης, έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται εντός 48ώρου σε λειτουργία και χρήση (αλήθεια ούτε αυτό το γνωρίζουν?) το έργο εγκατάστασης φίλτρων ραδονίου, σε γεωτρήσεις της Αρναίας, που πραγματικά “έτρεξε” η παρούσα Δημοτική Αρχή, μαζί με άλλα έργα που είχαν ενταχθεί και παρέμεναν βαλτωμένα μέχρι που ανασύρθηκαν για να εκτελεστούν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Στέλιου Βαλιάνου.

Όπως βεβαίως -για να απαντηθεί μια ακόμα φθηνή προπαγάνδα των ημερών- η νέα Διοίκηση υπό τον Στέλιο Βαλιάνο υλοποιεί και το αντιπλημμυρικό έργο της Τζούρβας στην Ιερισσό, που βρίσκεται υπό κατασκευή από μια Δημοτική Αρχή, που όχι απλώς δεν καθυστερεί, αλλά δίνει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις, τροποποιώντας την προβληματική μελέτη που παρελήφθη (μήπως είναι ψέμα και αυτό;) Έτσι έχουν προχωρήσει και η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου και του κλειστού γυμναστηρίου της Ιερισσού για τα οποία υπογράφτηκαν συμβάσεις (μήπως κι αυτό δεν ισχύει?) .Έτσι ολοκληρώνεται και μια δύσκολη εξίσωση για την ανακαίνιση της αγοράς της Ιερισσού, η οποία υπογράφεται εντός των ημερών(αυτό θα το διαπιστώσετε στις 2 Νοεμβρίου).

Η ενοχλητική για την αντιπολίτευση διαπίστωση, πως σχεδόν όλοι οι φάκελοι έργων που είχε υποβάλει, είχαν σοβαρά προβλήματα που χρειάστηκε να διορθωθούν, δεν προέρχεται από κάποιο τακτικισμό της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά από τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις των αρμοδίων οργάνων που τους ελέγχουν για την εκταμίευση των όποιων ενισχύσεων και τους στέλνουν πίσω για διόρθωση.

Σε κάθε περίπτωση, με το έργο φίλτρων ραδονίου να παραδίδεται και με σειρά έργων σε τροχιά υλοποίησης (και για το νερό σε παράλιους και ορεινούς οικισμούς) εντός αυτής της θητείας, γίνεται ακόμα μια φορά εμφανής η διαφορά ανάμεσα σε μια διοίκηση που επί πέντε χρόνια εργαζόταν μόνο… επί χάρτου χωρίς να προωθεί τίποτα σχεδόν προς υλοποίηση, και στη νέα Δημοτική Αρχή που μέσα σε δύο χρόνια και εν μέσω παγκόσμιας κρίσης πανδημίας, υλοποιεί έργα.

Όσο και αν διαστρεβλώνουν κάποιοι την πραγματικότητα, αυτή δεν κρύβεται… Τα πέντε χρόνια αδράνειας -σχεδόν σε όλα τα μέτωπα- και μάλιστα σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν μπορούν να σταθούν σε σύγκριση με τα δύο χρόνια δράσης και αποτελεσματικότητας σε όλα τα πεδία, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα