Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΠαραλία της Χαλκιδικής ανάμεσα στις 10 καλύτερες ”μυστικές” της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Παραλία της Χαλκιδικής ανάμεσα στις 10 καλύτερες ”μυστικές” της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Σίγουρα, η Ευρώπη έχει πλούσια ιστορία, τέχνη και αμέτρητους πολιτισμούς μαζεμένους σε μια ήπειρο, όμως όσοι την επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν για τις παραλίες της.

Στις παρυφές του άνω μισού της Μεσογείου υπάρχουν τα πάντα, από παχιά άμμο έως εντυπωσιακούς βράχους και από μικροσκοπικούς όρμους έως ερημικές ακτογραμμές.

Ακολουθούν 10 από τις πιο όμορφες ερημικές παραλίες της Ευρώπης.

San Giovanni di Sinis, Σαρδηνία, Ιταλία

Οι 10 καλύτερες «κρυφές» παραλίες στην Ευρώπη.
© Shutterstock

Η βόρεια ακτή της Σαρδηνίας φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες που μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένες από τις Μαλδίβες, για αυτό και όλοι συρρέουν εκεί. Ομως, όλη η ακτογραμμή της Σαρδηνίας είναι εντυπωσιακή – απλά θέλει λίγο παραπάνω προσπάθεια για να φτάσει κάποιος στις πιο απόκρυφες παραλίες. Η ανατολική ακτή προσφέρει τον έναν εντυπωσιακό όρμο μετά τον άλλο, όμως μπορεί να είναι απότομοι και δύσκολα προσβάσιμοι – και οι περισσότεροι δεν προτιμούν να κάνουν αναρρίχηση στις διακοπές τους.

Οπότε, οι καλύτερες επιλογές βρίσκονται στη δυτική ακτή, όπου η – γεμάτη με αμμόλοφους – χερσόνησος Σίνις «συναντά» τη Μεσόγειο, περίπου μισή ώρα από το Οριστάνο. Καταλήγοντας σε ένα φυσικό καταφύγιο, η μία παραλία οδηγεί στην επόμενη και λίγο μετά το χωριό San Giovanni di Sinis, υπάρχει η καλύτερη όλων.

Praia da Ilha de Tavira, Αλγκάρβε, Πορτογαλία

Οι 10 καλύτερες «κρυφές» παραλίες στην Ευρώπη
© Shutterstock

Το Αλγκάρβε είναι μία από τις πιο όμορφες παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, όμως ενώ όλοι συρρέουν στα πολυώροφα ξενοδοχεία της δυτικής πλευράς, η ανατολική ακτή – «λαξευμένη» στα ισπανικά σύνορα – έχει πολύ λιγότερο κόσμο. Οπως αποτυπώνεται και στο όνομα του, το Praia da Ilha de Tavira είναι ένα νησί – ή μάλλον ένας αμμόλοφος που επιπλέει ακριβώς πάνω από το όμορφο Ταβίρα.

Η άμμος είναι παχιά, βαθιά και το χρώμα της άσπρο. Η αβαθής θάλασσα είναι τόσο ήρεμη όσο μια λιμνοθάλασσα και η παραλία απλώνεται μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι του επισκέπτη. Δεν υπάρχει πολύ σκιά, όμως υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μιας ομπρέλας και μιας ξαπλώστρας.

Sa Riera, Κόστα Μπράβα, Ισπανία

Οι 10 καλύτερες «κρυφές» παραλίες στην Ευρώπη
© Shutterstock

To Sa Riera είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι με μια εξωπραγματική παραλία. Ηλιοθεραπεία και στις δύο πλευρές του βράχου από τον οποίο οι ψαρόβαρκες σύρονται το πρωί για να μπουν στη θάλασσα, περιπλάνηση στα βράχια, κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις: η παραλία προσφέρει τα πάντα.

Η ακτογραμμή είναι γνωστή για τα ναυάγια, τα σπήλαια και τα αρχαία ερείπια, ενώ στο Aiguablava, οι επισκέπτες κολυμπούν κατά μήκος ενός βυθού γεμάτου με ρωμαϊκούς αμφορείς. Πρόκειται λοιπόν για την πολιτιστική ακτή της Ισπανίας – ενώ τόσο η μεσαιωνική Χιρόνα όσο και το Τρίγωνο του Νταλί βρίσκονται σε απόσταση περίπου μίας ώρας.

Ψιλή Άμμος, Πάτμος

Psili Ammos, Patmos
© Shutterstock

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ακολουθήσουν «ίχνη» στην Ψιλή Αμμο – το γαϊδουράκι που παραδίδει κάθε πρωί προμήθειες στο παραθαλάσσιο καφέ θα τους οδηγήσει στους αμμόλοφους. Αυτή είναι η νοτιοδυτική ακτή της Πάτμου, το «ιερό νησί» των Δωδεκανήσων, όπου ο Αγιος Ιωάννης λέγεται ότι είχε απομονωθεί σε μια σπηλιά για να γράψει το βιβλίο της Αποκάλυψης.

Αυτές τις ημέρες το νησί είναι εξίσου ήσυχο. Σε αυτό το μακρινό άκρο υπάρχει μια παραλία γυμνιστών, ιδανική για μια βουτιά στα ρηχά νερά, ηλιοθεραπεία κάτων από τα αλμυρίκια και μια δροσιστική μπύρα – το γαϊδουράκι δεν πάει μέχρι εκεί για το τίποτα.

Argèles-sur-Mer, Λανγκεντόκ, Γαλλία

Argèles-sur-Mer
© Shutterstock

«Σφηνωμένο» ανάμεσα στη Μεσόγειο και τα Πυρηναία στα σύνορα με την Ισπανία, το Argèles-sur-Mer είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη γαλλική και καταλανική αρχιτεκτονική, με ένα επιβλητικό, τετράγωνο κάστρο που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Βασική «ατραξιόν» της είναι όμως σίγουρα η τεράστια παραλία της: σχεδόν τέσσερα μίλια άμμου. Υπάρχουν ξαπλώστρες προς ενοικίαση, όμως οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν να αγοράσουν μικρές καρέκλες από το σούπερ μάρκετ και να τις σύρουν κατά μήκος της άμμου, βρίσκοντας το ιδανικό σημείο στην τεράστια παραλία.

Λατσί, Κύπρος

Οι 10 καλύτερες «κρυφές» παραλίες στην Ευρώπη
© Shutterstock

Δεν υπάρχουν πολλές μεγαλύτερες παραλίες από αυτήν την τεράστια έκταση άμμου που πλαισιώνει τον γιγαντιαίο κόλπος της Πόλης Χρυσοχούς στη βορειοδυτική άκρη της Κύπρου. Επίσης, η Μεσόγειος δεν είναι σε κανένα της σημείο πιο ζεστή – καθώς η κολύμβηση στο Λατσί μοιάζει σαν ένα χλιαρό μπάνιο, ακόμη και τον Οκτώβριο ή τον Απρίλιο.

Οι επισκέπτες που καταφθάνουν εκτός της περιόδου αιχμής έχουν σχεδόν ολόκληρο τον κόλπο για τον εαυτό τους.

Cala Saladeta, Ίμπιζα, Ισπανία

Cala Saladeta, Ίμπιζα, Ισπανία
© Shutterstock

Στη δυτική ακτή της Λευκής Νήσου βρίσκεται η Cala Salada, ένας μικρός όρμος «κρυμμένος» ανάμεσα σε πυκνούς θάμνους, με άμμο και βράχους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ιδανικούς για να αγκυροβολούν τα σκάφη ή να κάνουν ηλιοθεραπεία οι λουόμενοι. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο «στόχος» μας.

Αντ ‘αυτού, η καλύτερη επιλογή για όσους επιζητούν περισσότερη ηρεμία είναι να ακολουθήσουν το μονοπάτι κατά μήκος του απόκρημνου ακρωτηρίου και να φτάσουν στην Cala Saladeta, τον επόμενο δηλαδή όρμο, κρυμμένο από θαμνώδη φυτά και χαμηλά βράχια, με καταγάλανα νερά και μια λωρίδα λευκής άμμου. Ωστόσο, η παραλία είναι αρκετά μικρή, οπότε αν υπάρχουν ήδη πολλοί άνθρωποι η επόμενη επιλογή είναι τα επίπεδα βράχια στην επιφάνεια του νερού.

Sveti Jakov, Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Sveti Jakov
© Shutterstock

Δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα, παραλίες γεμάτες λουόμενους και ο ορίζοντας γεμάτος με selfie sticks – αυτό είναι το Ντουμπρόβνικ που όλοι γνωρίζουν και (προσπαθούν) να αγαπήσουν. Αλλά μόλις ένα μίλι νότια της πόλης, υπάρχει ένας διαφορετικός «κόσμος»: το Sveti Jakov, μια ήρεμη παραλία με βότσαλα και θέα στο ήσυχο νησί Lokrum και το γεμάτο λιμάνι της Παλιάς Πόλης στο βάθος.

Η παγίδα; Απαιτείται αρκετό περπάτημα και πεζοπορία για να φτάσει κάποιος εκεί – είτε με λεωφορείο είτε με τα πόδια μέχρι την εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή και στη συνέχει κατάβαση 100 και πλέον σκαλοπατιών για να φτάσει στην παραλία. Εκεί τον περιμένει ένα μικρό εστιατόριο καθώς και η μαγευτική Αδριατική.

Αρετές, Χαλκιδική

Αρετές Χαλκιδικής
© Shutterstock

Τα τρία «δάχτυλα» της Χαλκιδικής διαθέτουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Ωστόσο, οι Αρετές είναι μια από τις πιο απομονωμένες επιλογές. Η ακτογραμμή μοιάζει με κύμα που κινείται σε τρεις ξεχωριστές ακτές – τη μεγαλύτερη, μια μεγάλη αμμώδη έκταση στην οποία υπάρχουν ένα ξενοδοχείο και ξαπλώστρες, αμέσως μετά, έναν αμμώδη κόλπο και τέλος, ένα μικρό αμμώδη όρμο – που είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα «μυστικά» της Σιθωνίας.

Στην πραγματικότητα, σε μια ήσυχη ημέρα, μπορεί να μην υπάρχει κανείς εκεί. Διαθέτει υπέροχη αμμουδιά, γκριζο-πράσινους βράχους και είναι ιδανική για χαλάρωση και απομόνωση.

Limeuil, Ντορντόγκν, Γαλλία

Limeuil
© Shutterstock

Τέλος, υπάρχει μια επιλογή που δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες παραλίες. Βαθιά στην ενδοχώρα, δυόμισι ώρες ανατολικά του Μπορντό, οι ποταμοί Dordogne και Vézère ενώνονται στο Limeuil, μία όμορφη μεσαιωνική πόλη. Πολύ πιο όμορφη από τα εντυπωσιακά της κτίρια είναι η ακτογραμμή της, στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Εκεί υπάρχουν βοτσαλωτές παραλίες και πλατιές, πλούσιες σε βλάστηση όχθες που σκιάζονται από αρχαία δέντρα που παρέχουν την καλύτερη προστασία από την καλοκαιρινή ζέστη. Η κολύμβηση στο ποτάμι, δίπλα από τους ασβεστωμένους βράχους, «χαρίζει» την απόλυτη αίσθηση ένωσης με τη φύση.

με πληροφορίες από Travel + Leisure

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα