H βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, από τον Ταξιάρχη μέχρι τη Βαρβάρα, είναι ένα σπάνιο παζλ φυσικής ομορφιάς, ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικών γεύσεων. Μακριά από την πολυκοσμία της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, αλλά σε απόσταση περίπου σαράντα λεπτών από τον κόλπο της Ιερισσού για όσους δεν θέλουν να στερηθούν τη θάλασσα, με πολύ προσιτές τιμές σε διαμονή και φαγητό, και με το πλούσιο οικοσύστημα του Χολομώντα να ενδείκνυται για εξερευνήσεις στο δάσος, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα δροσερό καταφύγιο για το καλοκαίρι.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ
Οινόφιλοι, οργανωθείτε Aπό την Αρναία μέχρι τη Μεγάλη Παναγιά, σε υψόμετρο περίπου 600 μ., υπάρχουν τρία οινοποιεία που σχηματίζουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή. Ξεκινήστε από το κτήμα της Κλαούντιας Παπαγιάννη, στους πρόποδες του Χολομώντα, και δοκιμάστε το Sauvignon Blanc με το αχνοκίτρινο χρώμα (Aρναία, τηλ. 23720-23120). Συνεχίστε προς το «Akrathos Newlands Winery», λίγο έξω από τη Μεγάλη Παναγιά, και απολαύστε ένα Ασύρτικο με θέα τον κόλπο του Αγίου Όρους (τηλ. 23727-71506). Καταλήξτε στο «Κτήμα Ταραζά» για ημίγλυκο κρασί και παρατηρήστε τα παλιά αντικείμενα-εργαλεία που κοσμούν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (Μεγάλη Παναγιά, τηλ. 6944-964564). Όλες οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης.
Στα ίχνη του Αλέξη Ζορμπά Από τα βήματα του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, που πέρασε τον στόλο του από τη στενή λωρίδα της αθωνικής γης, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Αριστοτέλη και τα Μαδεμοχώρια, η ανατολική Χαλκιδική προσφέρει δεκάδες περιπατητικές διαδρομές, εκ των οποίων δεκαέξι είναι χαρτογραφημένες. Ακολουθήστε το μονοπάτι του Αλέξη Ζορμπά, που εργαζόταν στην περιοχή ως μεταλλωρύχος. Από το Παλαιοχώρι, όπου βρίσκεται το σπίτι του, μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου Νέπωσι θα περπατήσετε ανάμεσα σε αρωματικά φυτά, όπως θυμάρι και ρίγανη, και θα αφεθείτε με τον νου στον βίο και στην πολιτεία του. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 8 χλμ.
Δροσιά στους καταρράκτες Στη βορειοανατολική Χαλκιδική, καλά κρυμμένοι μέσα σε ένα πυκνό δάσος από φλαμουριές, οξιές και ιταμούς, οι δύο καταρράκτες της Βαρβάρας στήνουν ένα μοναδικό σκηνικό φυσικής ομορφιάς. Το νερό τους καταλήγει στον ποταμό Μαυρόλακα, το σύνορο δηλαδή μεταξύ της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας. Για να τους προσεγγίσετε και να βουτήξετε στα δροσερά νερά τους, προτιμήστε να ανεβείτε από την Ολυμπιάδα. Μετά την πινακίδα με τη σχετική σήμανση αρχίζει ένας ομαλός χωματόδρομος που οδηγεί σε ένα ξύλινο κιόσκι. Αριστερά, στα 300 μ. περίπου, είναι ο πρώτος καταρράκτης και δεξιά, λίγο πιο κοντά, ο δεύτερος.
Ώρα για φαγητό Για καλοψημένα σουβλάκια με φρέσκο κρέας θα πάτε στον Άγιο Πρόδρομο και με λίγη τύχη θα βρείτε τραπέζι στον «Μιλτιάδη» (τηλ. 23710-96079). Με μελιτζάνα αγιορείτικη, φασουλονταβά και γουρουνοπούλα στη σούβλα θα σας περιποιηθούν στην ταβέρνα του «Τζίμη» (τηλ. 23710-94220), στον Ταξιάρχη. Γκουρμεδιές, όπως πατάτα του δάσους με τρούφα Χολομώντα και λαχταριστά κολοκυθάκια με κατίκι και δυόσμο, σερβίρει ο «Μπακατσιάνος» (τηλ. 23720-22750) στην Αρναία. Τέλος, για μαγειρευτά στη γάστρα και νόστιμο κυνήγι αξίζει να δοκιμάσετε τον «Μύγδο» (τηλ. 6949-461179), στο δάσος της Βαρβάρας. Απ’ άκρη σ’ άκρη, αυτό το τμήμα της Χαλκιδικής μαγειρεύει σπιτικά, με τοπικά προϊόντα, και αξιοποιεί στο μέγιστο τα καλούδια του Χολομώντα, όπως τα αρωματικά βότανα και τα κάθε λογής μανιτάρια.
Βόλτα στην Αρναία Η κωμόπολη-σταρ της περιοχής, με τα παραδοσιακά πέτρινα, διώροφα σπίτια του 19ου αιώνα, είναι ιδανική για μια ολοήμερη βόλτα. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, επισκεφθείτε τον μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος χτίστηκε το 1812, θαυμάστε το παλιό σχολείο του 1871 στην πλατεία Χοροστάσι και μάθετε για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 23723-50100). Τα εκθέματα, που περιλαμβάνουν από εργαλεία καθημερινής χρήσης μέχρι υφαντουργικό εξοπλισμό, παρουσιάζουν τα επαγγέλματα και τις συνήθειες των κατοίκων της περιοχής.
TIPS
❱❱ Δοκιμάστε οπωσδήποτε μουντοβίνα, το τσίπουρο που φτιάχνεται από μέλι και κερήθρες και είναι καταχωρισμένο ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
❱❱ Για πικνίκ, αντί για το αλσύλλιο της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία, που μαζεύει πολύ κόσμο, προτιμήστε τον λόφο του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο εκκλησάκι και τα ερείπια τειχών της κλασικής και βυζαντινής περιόδου.
❱❱ Ωραία βόλτα για παιδιά είναι το άλσος του Αριστοτέλη (τηλ. 23760-41327), στους λόφους των Σταγείρων. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παιχνίδια-όργανα φυσικής, όπως πυξίδα και τηλεσκόπιο.
❱❱ Στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο «Κοσμάς» (τηλ. 23720-22411) στην Αρναία, που λειτουργεί από το 1960, θα βρείτε παγωτά από φρέσκα φρούτα. Η πιο ιδιαίτερη γεύση είναι το λουκούμι-τριαντάφυλλο.
❱❱ Οι παραλίες στην ανατολική Χαλκιδική στην πλειονότητά τους δεν είναι οργανωμένες. Μια καλή επιλογή είναι τα Κακκούδια, εντός του κόλπου της Ιερισσού, με την ψιλή άμμο, τα κρυστάλλινα νερά και κάποια βράχια στην άκρη που μοιάζουν με φυσικά αγάλματα. Για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και ησυχία, κατευθυνθείτε στο Κουρί, μια μεγάλη αμμουδιά που απέχει 4 χλμ. από το Στρατώνι.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Η περιοχή διαθέτει πολλά και διαφορετικά καταλύματα σε οικονομικές τιμές, κυρίως μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι παραδοσιακοί ξενώνες ή ανακαινισμένα αρχοντικά. H Αγραμάδα (Μεγάλη Παναγιά, agramada.com, 23720-32151, από 60-140 ευρώ χωρίς πρωινό) διαθέτει ένα χάνι με έξι δωμάτια για 3-4 άτομα και ένα παραδεισένιο δενδρόσπιτο για δύο μέσα στο δάσος. Η Ανατολή (Μεγάλη Παναγιά, τηλ. 6944-240196, από 60 ευρώ χωρίς πρωινό) είναι ένας μικρός πετρόχτιστος ξενώνας τεσσάρων δίκλινων δωματίων με ένα ξύλινο κιόσκι για τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού. Στο Πράσινο Χωριό (Αρναία, τηλ. 23720-22090, prasinohorio.gr, από 80 ευρώ με πρωινό) θα βρείτε 14 ανεξάρτητες παραδοσιακές κατοικίες των 70 τ.μ. έκαστη μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 10 στρεμμάτων. Στο κέντρο της Αρναίας, το Χοροστάσι (τηλ. 23720-22102, από 60 ευρώ με πρωινό) προσφέρει φιλοξενία σε έξι δωμάτια με σπιτικό πρωινό. Επίσης στην Αρναία, η Οικία Αλεξάνδρου (τηλ. 6944-641656, από 60 ευρώ με πρωινό) είναι ένα παραδοσιακό πανδοχείο 10 δωματίων, διαφορετικών τύπων, που αποτελείται από δύο κτίρια, ένα ιστορικό του 1812 και ένα παραδοσιακό του 1924.
Πηγή: kathimerini.gr