Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΜε τα κιάλια ψάχνουν οι εκπαιδευτικοί τα σπίτια σε περιοχή της Χαλκιδικής

Με τα κιάλια ψάχνουν οι εκπαιδευτικοί τα σπίτια σε περιοχή της Χαλκιδικής

- Advertisement -

Περισσότερες από δύο ώρες δρόμου, τα 155 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από τη Συκιά είναι ο πλέον αποτρεπτικός παράγοντας για κάθε δημόσιο υπάλληλο που πρωτοδιορίζεται ή μετατίθεται σε εκεί υπηρεσία.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου τα γυμνάσια και λύκεια των περιοχών της δημοτικής ενότητας Τορώνης και ειδικότερα της Συκιάς ταλαιπωρούνται από τα σοβαρά κενά εκπαιδευτικών. Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και κατ’ επέκταση η Περιφερειακή Διεύθυνση Κ.Μ. καλούνται να ζητήσουν ξανά και ξανά καθηγητές από το Υπουργείο ώστε να βρεθούν εκείνα τα πρόσωπα που θα μείνουν στις σχολικές μονάδες. Χαρακτηριστικά είναι τα αλλεπάλληλα αιτήματα προς το Υπουργείο όταν πρόκειται για γυναίκες εκπαιδευτικούς σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που αφήνουν αναγκαστικά κενή μια θέση, ακόμη και στη μέση της χρονιάς.

Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη κατοικίας για όσους εργάζονται στην περιοχή και δεν είναι ντόπιοι. Με τους εκπαιδευτικούς δυσχεραίνει η κατάσταση καθώς οι ανάγκες στέγασης ξεπερνούν τον μήνα Μάιο, όταν δηλαδή τα σπίτια γίνονται παραθεριστικές οικίες και ο πληθυσμός του τόπου πολλαπλασιάζεται.

«Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκινάει η σεζόν, δύσκολα βρίσκει αδιάθετο σπίτι κάποιος στην περιοχή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης. Το ίδιο ομολογεί και ο πρόεδρος της Σάρτης Μιχάλης Σπανός που επίσης ασχολείται με τα μεσιτικά. ‘Όπως λέει ο ίδιος η Συκιά περισσότερο και λιγότερο η Σάρτη δεν διαθέτουν ακίνητα κατά την τουριστική σεζόν, αφού μπαίνουν μέσα και τα τουριστικά πρακτορεία από τον Μάιο για να τη θερινή εκμετάλλευση. «Ακόμη και νιόπαντρα ζευγάρια στη Σάρτη δυσκολεύονται να βρουν σπίτι για να ξεκινήσουν την οικογένειά τους. Στη Συκιά λίγες οικίες υπάρχουν, αλλά και πάλι δεν επαρκούν για όλους», τονίζει. Μάλιστα αναφέρει το παράδειγμα υπαλλήλου, προσωπικού για το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, που δυσκολεύεται να βρει κατάλυμα στην περιοχή.

«Στη Σάρτη αρκετοί βολεύονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, γκαρσονιέρες μικρές με 300 ή 350 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν περιλαμβάνουν τα έξοδα ρεύματος και θέρμανσης», σημειώνει ο κ. Σπανός. Πέρσι μάλιστα οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου Συκιάς αποφάσισαν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη παρά να διαμένουν στη Συκιά όλο τον χειμώνα.

Η επαναφορά της μοριοδότησης για τους εκπαιδευτικούς είναι μια πρόταση που γίνεται ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περιοχή της Συκιάς, η οποία ούτως ή άλλως είναι αποκομμένη από μεγάλα κέντρα της Χαλκιδικής.

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα