Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚΚΕ: Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με το ακατάλληλο για οικιακή...

ΚΚΕ: Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό σε περιοχές του δήμου Νέας Προποντίδας

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς εσωτερικών και περιβάλλοντος αναφορικά με το ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό σε Νέα Τρίγλια και Νέα Πλαγία στον δήμο Νέας Προποντίδας θέτει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα σε αυτή γίνεται λόγος για ένα άλυτο πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και χρόνια στα δίκτυα Νέας Τρίγλιας και Νέων Πλαγίων, αναφορικά με υπερβάσεις για την παράμετρο του Αρσενικού (As), σύμφωνα με δειγματοληπτικούς χημικούς ελέγχους, μια εξέλιξη που καθιστά το νερό ακατάλληλο για οικιακή χρήση και επιβλαβές για την δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι σε πολύχρονη αναμονή οριστικής λύσης του προβλήματος καταφεύγοντας σε εμφιαλωμένο νερό. Μάλιστα κάνουν αναφορά και σε επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες: “το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ. Μάλιστα προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του πόσιμου νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου ορίου των 10μg/lt , μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση.”

Ακόμα στην σχετική ερώτηση γίνεται λόγος για διαχρονικές μεγάλες ευθύνες του δήμου καθώς ακόμα και σήμερα αφενός δεν υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων για την ακαταλληλότητα του νερού και αφετέρου δεν προβαίνει στην λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε στο εξερχόμενο νερό από την υφιστάμενη μονάδα εξυγίανσης να εξασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού νερού. Επιπλέον χαρακτηρίζουν την δημιουργηθείσα κατάσταση ως: “αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της E.E., που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο λαός τελικά πληρώνει από την τσέπη του το νερό και οι εταιρείες θησαυρίζουν. Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.”

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα