Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΚατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Χαλκιδική

Κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Χαλκιδική

Ιδιαίτερα αυξημένη χαρακτηρίζεται η κίνηση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής φέτος, με ειδικούς να την χαρακτηρίζουν αλματώδη, ιδιαίτερα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.

«Σε σχέση με τις χρονιές της πανδημίας πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα. Ειδικά τώρα που μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο και έχουμε πλέον και τα σχολεία», τονίζει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στο Xalkidiki Politiki Γεώργιος Σκιαδαρέσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 607,6% στους επισκέπτες των Μουσείων, κατά 627,0% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 559,1% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, σημειώνεται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2021 κατά 486,3% στους επισκέπτες, κατά 476,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 501,3% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Σε αυτά τα στοιχεία αξίζει να ληφθεί υπόψη η σταδιακή αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων από την 1η Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού.

«ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2023»

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, στο τέλος του έτους αναμένεται ο συνολικός απολογισμός.

Αναφορικά με την επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων συγκεκριμένα στο νομό Χαλκιδικής, ο κ. Σκιαδαρέσης σημειώνει ότι «έχει αυξηθεί και μάλιστα πολύ περισσότερο ειδικά μετά τα εγκαίνια που έγιναν στις αρχές Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ημερομηνία από την οποία και έπειτα είναι επισκέψιμο στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ένας κλειστός χώρος άνοιξε.

Επίσης μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα και στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός» (Μετόχι) στα Νέα Φλογητά, όπου ετοιμάσαμε την περιοδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στην επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821. Εκεί παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη συρροή επισκεπτών διότι το επισκέπτονται πλέον τα σχολεία. Καθημερινά έχει κατά μέσο όρο 100 μαθητές, από τότε που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, σε έναν χώρο που μπορεί να μην είχαμε ούτε ένα άτομο την ημέρα. Θα αυξηθεί πολύ περισσότερο αυτό το νούμερο, καθώς λαμβάνουμε μηνύματα. Όσο τα σχολεία μαθαίνουν για τη συγκεκριμένη έκθεση αλλά και τον χώρο, τόσο περισσότεροι εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Ήδη άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και από τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε από τώρα κλεισμένες ημερομηνίες για τον Μάρτιο του 2023. Έχει εντυπωσιακή ζήτηση.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το μουσείο (σ.σ. Πολυγύρου) το οποίο θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους φέτος αρκετά σχολεία».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα