Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΙερισσός Xαλκιδικής: Μαγευτική ομορφιά, αγιορείτικη αύρα

Ιερισσός Xαλκιδικής: Μαγευτική ομορφιά, αγιορείτικη αύρα

- Advertisement -
Κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Ακάνθου, αποτελεί δημοφιλή προορισμό στην ανατολική Χαλκιδική.

«Η ανθρώπινη παρουσία στους λόφους αυτούς ήταν συνεχής από την αρχαιότητα έως το 1932, οπότε και σταμάτησε απότομα και βίαια λόγω του φονικού και καταστροφικού σεισμού 7,1 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Εκείνος ο σεισμός, που άφησε πίσω του 83 νεκρούς και όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, οδήγησε τους κατοίκους να κτίσουν χαμηλότερα το νέο χωριό, εκεί που στην αρχαιότητα εκτεινόταν το νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου, που μέρος της έχει ανασκαφεί.

Τμήμα του νεκροταφείου, γενικά έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 600 τάφοι, έχει αναδειχθεί και είναι επισκέψιμο για το κοινό» μας λέει συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιώργος Κασκέτης, ξεναγώντας μας στους λόφους που εκτεινόταν η Άκανθος με την εντυπωσιακή θέα στην θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο οδηγεί λιθόστρωτος δρόμος, που ξεκινάει έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Ιερισσού απέναντι ακριβώς από το πηγάδι που ξεδιψούσε το χωριό τα παλαιά χρόνια.

Κατά την περσική εκστρατεία, το 480 π.Χ. οι κάτοικοι της Ακάνθου υποχρεώθηκαν να εργαστούν στην διάνοιξη της περιβόητης διώρυγας του Ξέρξη, προκειμένου να διέλθει χωρίς κινδύνους ο στόλος του. Ο Πέρσης ηγεμόνας ήθελε να αποφύγει τον περίπλου του Άθω, καθώς την προηγούμενη φορά που το επιχείρησε είχε βυθιστεί ο στόλος του Μαρδόνιου. Η διώρυγα σήμερα βρίσκεται θαμμένη και έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή και τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της.

Σημαντικό παραθεριστικό κέντρο

Η αρχαία Ακανθος που εξελίχθηκε σε Ιερισσό, μπορεί να μην πτοήθηκε στο διάβα των αιώνων από εισβολείς και κατακτητές, από Πέρσες, Ρωμαίους έως Οθωμανούς, ωστόσο ο φονικός σεισμός του 1932, με επίκεντρό κοντά στη θάλασσα, ήταν αρκετός για να αλλάξει τα πάντα. Το χωριό κτίστηκε από την αρχή νοτιότερα, δίπλα στη θάλασσα και επάνω -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- στο αρχαίο νεκροταφείο της Ακάνθου, για να εξελιχθεί τα χρόνια που ακολούθησαν σε έναν όμορφο και σύγχρονα δομημένο παραλιακό οικισμό, σημαντικό παραθεριστικό θέρετρο και έδρα του δήμου Αριστοτέλη στις μέρες μας.

Στην είσοδο από Στρατώνι διακρίνεται o πύργος της Κρούνας (14ος αιώνας), που επόπτευε τις εγκαταστάσεις του μετοχιού της «Κορόνης» της σερβικής μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Έξω από την Ιερισσό συνεχίζει να λειτουργεί το μετόχι Κάκαβο της μονής, με το γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Το μετόχι είναι επισκέψιμο, κυρίως από Σέρβους που παραθερίζουν στην περιοχή αλλά και γυναίκες που έχουν την ευκαιρία να «γευτούν» λίγη από την αθωνική αύρα.

Πραγματικό στολίδι για την Ιερισσό, αποτελεί το Κέντρο Πολιτισμού, που στεγάζει την εντυπωσιακή έκθεση έργων του γνωστού εικαστικού Ευθύμη Βαρλάμη -με θέμα το Άγιον Όρος καθώς- και το τοπικό λαογραφικό μουσείο. Στο αμφιθέατρο ψηφιακών στεροσκοπικών προβολών, προβάλλεται -με τη χρήση γυαλιών 3D- ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Αθωνική Πολιτεία που αξίζει να παρακολουθήσετε (Τηλ. 23770 21130)

Στον προαύλιο χώρο δεσπόζει το επιβλητικό γλυπτό του «Καλού αγγέλου του κόσμου», έργο του Ρώσου δημιουργού Πιότρ Στρόνσκι, το οποίο δώρισε το 2010 η Ουκρανία στην Ιερισσό και συμβολίζει -τραγική ειρωνεία- την ειρήνη και την ενότητα των λαών.

Η Ιερισσός έχει μακρά παράδοση στην αλιεία και στη ναυπηγική. Εδώ συναντάται το ορκίνι, ένα είδος τόνου που αλιεύεται Μάιο και Ιούνιο και ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του και μαγειρεύεται κοκκινιστό ή το παστωμένο.

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελούν και τα καρνάγια που συνεχίζουν να λειτουργούν σε πείσμα των καιρών, παρά τα πολλά προβλήματα, και αποτελούν δημοφιλή ατραξιόν για τους επισκέπτες.

Απλώνεται μπροστά από το χωριό, σε μήκος περίπου πέντε χιλιομέτρων, και είναι οργανωμένη με πλήρεις υποδομές και beach bar για όλα τα γούστα. Η κεντρική παραλία στον κόλπο της Ιερισσού, χωρίζεται σε τρία τμήματα που καθένα βραβεύεται επανειλημμένα με «Γαλάζια Σημαία». Σχεδόν σε όλη την έκτασή της η παραλία είναι αμμώδης, όπως ο πυθμένας της που βαθαίνει πολύ ομαλά.

Βορειότερα της Ιερισσού εκτείνεται η παραλία Κακούδια, που είναι από τις πλέον «παρθένες» όμορφες και γραφικές της Χαλκιδικής. Οι μοναδικοί σχηματισμοί από βράχια, σε αποχρώσεις του λευκού, που ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό ή την χοντρή και σπυρωτή άμμο της παραλίας -που δεν «κολλάει» στο σώμα- θυμίζουν κινηματογραφικό σκηνικό, που μαγεύεει όποιον βρεθεί στο σημείο πρώτη φορά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αείμνηστος δημιουργός Θεόδωρος Αγγελόπουλος διάλεξε τα Κακούδια, για να γυρίσει μία από τις εμβληματικές σκηνές της ταινίας του : «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα», που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών το 1998.

Από την Ιερισσό διέρχονται οργανωμένα πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλες τις αντοχές.

Κρασί, μέλι, τυριά

Από τα χρόνια της αρχαίας Ακάνθου η περιοχή φημιζόταν για το άριστο κρασί της. Ο «Ακάνθιος Οίνος» ήταν από τα μεγαλύτερα οινικά brand της αρχαιότητας και ενίοτε «Μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε Αθηναίους και Σπαρτιάτες, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Μάλιστα λέγεται πως το κρασί αυτό απολάμβανε ο Ξέρξης, παρακολουθώντας τις εργασίες διάνοιξης της ομώνυμης διώρυγας παρακάτω από την Ιερισσό, αλλά και κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα.

 

Πηγή: travel.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα