Συγχώνευση για το 1ο και το 2ο νηπιαγωγείο της Ορμύλιας ζήτησε με έγγραφο το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στους γονείς που βροντοφωνάζουν ένα μεγάλο “ΟΧΙ” και παράλληλα καλούν την δημοτική αρχή, συλλόγους, φορείς και την τοπική κοινωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Όπως γνωστοποιεί στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος της ομάδας γονέων των νηπιαγωγείων Ορμύλιας, Πέτρος Τσιώρας τον Νοέμβριο του 2023 εστάλη έγγραφο από το ΠΥΣΠΕ στον δήμο Πολυγύρου που παρέθετε την πρόθεση συγχώνευσης των δύο νηπιαγωγείων και την αναβάθμιση -ύστερα από την συγχώνευση- σε πολυδύναμο σχολείο, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ δεκτή ούτε απαντήθηκε θετικά από τον δήμο Πολυγύρου.
«Το χαρτί έγραφε με ψιλά γράμματα την αναβάθμιση του νηπιαγωγείου σε τετραθέσιο πολυδύναμο που θα έδινε την δυνατότητα πρόσληψης δασκάλας αγγλικών. Όμως δασκάλα αγγλικών έχουμε εδώ και δυο χρόνια, μιας και πλέον έχει γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα σχολεία», λέει ο κ. Τσιώρας, έχοντας την πεποίθηση ότι σκοπός ήταν εξαρχής η συγχώνευση, και θεωρώντας παγίδα την “αναβάθμιση σε πολυδύναμο”.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ΠΥΣΠΕ πριν από λίγο καιρό έστειλε νέο έγγραφο στον δήμο Πολυγύρου, το οποίο γνωστοποιούσε την συγχώνευση κάποιων σχολείων, ανάμεσα τους και των νηπιαγωγείων της Ορμύλιας (κατάργηση δηλαδή του 2ου νηπιαγωγείου).
Η απόφαση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετα τους γονείς, οι οποίοι αρνούνται την πρόταση και ζητάνε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού να παρέμβει.
Το 1ο και το 2ο νηπιαγωγείο (3 τμήματα) αριθμεί γύρω στα 60 παιδιά και όπως εξηγεί ο κ. Τσιώρας είναι αδύνατον να χαρακτηριστεί ως πολυδύναμο, μιας και δεν συμπληρώνει μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που χρειάζεται το νηπιαγωγείο για να χαρακτηριστεί ως πολυδύναμο: «Αρνούμαστε λοιπόν την πρόταση συγχώνευσης και επιθυμούμε την διατήρηση του 1ου και του 2ου νηπιαγωγείου μας».
«Καλούμε την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -εφόσον δεν υπάρχει καμία γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο- να αναιρέσει την πρότασή της για την συγχώνευση», υπογραμμίζει ο παραπάνω.
Όπως δηλώνει ο κ. Τσιώρας μία τέτοια συγχώνευση θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των παιδιών: «Καμία συγχώνευση δεν γίνεται για καλό. Δυστυχώς οι μαθητές, τα παιδιά μας, αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και μόνο. Αντιμετωπίζονται ως κόστος που θα πρέπει να μειωθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».
Υπογραμμίζεται ότι η ομάδα γονέων συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πολυγύρου, έχοντας ως συζήτηση το φλέγον θέμα της συγχώνευσης, προσπαθώντας να βρούνε λύση μαζί με την διοίκηση του δήμου.
Δείτε παρακάτω τους λόγους άρνησης της συγχώνευσης που παραθέτει η ομάδα γονέων των δύο νηπιαγωγείων:
1. Σε βάθος χρόνου θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί
2. Αύξηση μαθητών στα τμήματα
3. Η ύπαρξη ενός προσώπου μόνο σε θέση ευθύνης διαταράσσει την ισορροπία, καθώς ένας εκπαιδευτικός μόνος του αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και το διοικητικό έργο κι αυτό λειτουργεί σε βάρος των μαθητών και της δουλειάς στην τάξη (υποβάθμιση της εκπαίδευσης και μορφωτικά εμπόδια σε όσους μαθητές αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες).