Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΗ Χαλκιδική μετά το καλοκαίρι - Περιήγηση στα καταπράσινα φιλόξενα βουνά (ΦΩΤΟ-...

Η Χαλκιδική μετά το καλοκαίρι – Περιήγηση στα καταπράσινα φιλόξενα βουνά (ΦΩΤΟ- BINTEO)

- Advertisement -

Μπορεί να είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι, με τις όμορφες παραλίες, με τα πολυτελή resorts και τον τουρισμό. Ωστόσο η Χαλκιδική, είναι πολλά περισσότερα.

Είναι όλα αυτά, που μετατρέπουν τον προορισμό σε all year round και δίνουν στον επισκέπτη τη γλυκιά αίσθηση της πληρότητας και της απόλαυσης. Είναι η ορεινή Χαλκιδική, είναι οι μικρές οικοτεχνίες, είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη όσο βρίσκεται κανείς από χωριό σε χωριό, είναι τα καταπράσινα φιλόξενα βουνά, είναι οι παραλίες που ακόμη και το χειμώνα έχουν να «διηγηθούν» μία ωραία ιστορία.

Όταν περπατώ σε αυτές τις φανταστικές της παραλίες, σκέφτομαι τη δροσιά του Χολομώντα και τα δάση του με τις βελανιδιές και τα έλατα. Θυμάμαι μία στάση στα «καζανέματα» εκεί που οι ντόπιοι στήνουν το γλέντι, γύρω από το καζάνι που βράζει για να παράξουν τη μουντοβίνα, το τοπικό τσίπουρο με το μέλι.

Ακόμη έχω στη γεύση μου τα αρώματα των μανιταριών από τις πλαγιές των βουνών, γύρω από τον ορεινό οικισμό του Ταξιάρχη. Αυτή η Χαλκιδική, είναι που έχει στη φαρέτρα της τα πετρόχτιστα του Παρθενώνα, αλλά και τις πετροστρωμένες αυλές των παραδοσιακών οικισμών. Μία βόλτα στην Αρναία, θα μας φέρει μπροστά στα «σαχνισιά», σε αυτές τις κλειστές ξύλινες προεκτάσεις των σπιτιών, αλλά και στα καταπληκτικά έντονα χρώματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σκέφτομαι πέρα από τα συνηθισμένα τις πρωινές απρόσμενες βουτιές, την ώρα που ο ήλιος ξεπροβάλλει πίσω από το Όρος, αλλά και εκείνες τις ατέρμονες συζητήσεις στο πλάι μίας ήρεμης θάλασσας την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να κρύβεται πίσω από τον Όλυμπο.

Μιλώντας για το Όρος, θα έρθω κοντά στην πνευματικότητα που κρύβουν οι Μονές, είτε βρεθείς εκεί σε ένα από τα μοναστήρια του, είτε ακολουθήσεις τον περίπλου της Χερσονήσου. Είναι αυτό το απόκοσμο που μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε μπροστά στο άγνωστο και να αφήνουμε τις ελπίδες, όπου αισθάνεται ο καθένας ηρεμία.
Αυτό το ταξίδι στην αγαπημένη Χαλκιδική, έχει μυρωδιά από το πευκοδάσος στο Διάπορο, ένα μικροσκοπικό νησάκι με μονίμως ζεστά, διάφανα και τιρκουάζ νερά και την εξωτική παραλία της Μυρσίνης, ή αλλιώς Χαβάης. Βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού, στη Σιθωνία ενώ γύρω του υπάρχουν διάσπαρτα μερικά ακόμη μικρότερα νησάκια, όπως είναι το Περιστέρι, το Πρασονήσι, ο Άγιος Ισίδωρος, το Αμπελίτσι και η Καλόγρια.

Λίγο πριν τον τρύγο

Πιο επίκαιρο από ποτέ, αυτή την περίοδο, βρίσκομαι μέσα σε ένα αμπέλι με θέα τον Πύργο της Ουρανούπολης, και παρατηρώ τα σταφύλια που είναι σχεδόν έτοιμα για τον τρύγο. Είναι η γεύση και τα αρώματα των κρασιών αυτού του τόπου που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και θα σιγοψιθυρίσουν ιστορίες για την αλήθεια του, και την αυθεντικότητά του. Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Λημνιό, Μοσχάρο Αμβούργο και Ξινόμαυρο, αλλά και πολλές διεθνείς ποικιλίες όπως Syrah και Grenache Rouge, θα μπουν σε ποτήρια και θα τσουγκρίσουμε πίνοντας για την καλή ζωή, και την αυθεντικότητα της κάθε εμπειρίας. Το ρόλο του ξεναγού εδώ έχουν αναλάβει εξ` ολοκλήρου, ιστορικά οινοποιεία που χάραξαν την οινική πορεία, αλλά και άλλες μικρές σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες που δίνουν το δικό τους στίγμα γεύσης και φιλοξενίας. Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην φιλοσοφία του τόπου, που είναι η γαστρονομία. Είναι ένα τραπέζι στρωμένο με μία Αγιορείτικη ψαρόσουπα, με λαχταριστά ντολμαδάκια τυλιγμένα με αμπελόφυλλα, αλλά και γεμιστούς κολοκυθοανθούς. Τα μύδια από τα πεντακάθαρα νερά της Ολυμπιάδας γίνονται αχνιστά, ενώ οι φούσκες, οι πεταλίδες, και οι κεφτέδες χταποδιού, φέρνουν τη γεύση της θάλασσας στο τραπέζι μας. Τα αρωματικά χόρτα, τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά από γάλα ζώων που έχει τραφεί στην περιοχή αλλά και το μοναδικής γεύσης και ποιότητας κρέατα δημιουργούν ένα γαστρονομικό προϊόν που ξεχωρίζει για την ποιότητα του και την διατροφική του αξία.

Στον εμβληματικό Ταξιάρχη

Μία ημερήσια εκδρομή, θα σταθεί ικανή να σας κάνει να αφήσετε πίσω την εντύπωση ότι η Χαλκιδική είναι γνωστή μόνο για τις παραλίες της. Την ημέρα αυτή, η πυξίδα δείχνει Βόρεια και ανηφορικά προς τον οικισμό του Ταξιάρχη και το ομώνυμο Πανεπιστημιακό Δάσος. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Χολομώντα και αποτελείται από διάφορα είδη δέντρων, όπως δρυς, οξιές, πεύκα, έλατα αλλά και κουμαριές, πουρνάρια ρείκια. Εδώ βρίσκεται το Δασικό Μουσείο με εκθέσεις σχετικές με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ανάμεσα στα άγρια ζώα και πουλιά που ζουν στο δάσος υπάρχουν αγριόχοιροι, λύκοι, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί, αγριόγατες, γεράκια, πέρδικες και νυχτερίδες. Το δάσος διατρέχεται από ασφαλείς περιπατητικές διαδρομές όπου με την κατάλληλη προετοιμασία αλλά και τη συνοδεία ειδικών μπορείτε να περπατήσετε. Μην ξεχαστείτε όμως, καθώς εδώ, στις ταβέρνες της περιοχής, θα δοκιμάσετε και μερικές από τις πιο νόστιμες τοπικές συνταγές.

Τα «Φυσικά» του Αριστοτέλη

Ώρα για πειράματα και διασκέδαση στο Άλσος του Αριστοτέλη. Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα και θέλοντας να τον τιμήσουν, το 1956, έστησαν ένα επιβλητικό άγαλμα, σε σημείο κοντά στον οικισμό. Αυτό το σημείο εξελίχθηκε σε ένα πανέμορφο και εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο, το οποίο φιλοξενεί διαδραστικά πειραματικά όργανα, που βασίζονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ειδικότερα στο έργο «τα Φυσικά». Μεταξύ των οργάνων που θα συναντήσετε στο χώρο είναι η πυξίδα, το τηλεσκόπιο, το πρίσμα, το ηλιακό ρολόι, ο φακός, το πεντάφωνο, οι οπτικοί δίσκοι και το εκκρεμές.

Το μέλι της Χαλκιδικής

Τα αρωματικά φυτά και η πλούσια χλωρίδα, σε συνδυασμό με το καθαρό περιβάλλον, μετατρέπουν την περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής σε ιδανικό σημείο για την ύπαρξη μελισσοκόμων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Αναζητήστε τοπικό μέλι στα καταστήματα της περιοχής -ειδικά στην Αρναία- και δοκιμάστε ώστε να εντοπίσετε το δικό σας αγαπημένο.

×

 

Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων

Η σημαντική ιστορία της περιοχής, αποτυπώνεται σθεναρά στα εκθέματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου. Τρεις μόνιμες εκθέσεις, μια με ευρήματα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, μια δεύτερη με ευρήματα από τις τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική, τα Στάγειρα, την Άκανθο και τη Σάνη, καθώς και την έκθεση της Συλλογής Λαμπροπούλου. Η συλλογή Λαμπρόπουλου, αποτελείται από ντόπια πήλινα ειδώλια και προτομές, χάλκινα αγγεία και κοσμήματα. Παράλληλα, εδώ βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της χώρας μας, αυτό των Πετραλώνων, καθώς εδώ βρέθηκε το 1960 το κρανίο του Αρχανθρώπου, όπου μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του είναι 700.000 ετών. Τι λέτε θα το επισκεφτείτε;

Όποιο δρόμο και αν διαλέξετε, η Χαλκιδική, έχει πάντα κάτι καινούριο να σας αποκαλύψει. Αρκεί να το ψάξετε. Καλές διαδρομές.

Πηγή:travel.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα