Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΔήμος Κασσάνδρας: Σφραγίζει υδρόμετρα λόγω οφειλών

Δήμος Κασσάνδρας: Σφραγίζει υδρόμετρα λόγω οφειλών

- Advertisement -

Κακοπληρωτές και αδιάφοροι για τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, οι εκατοντάδες οφειλέτες της ύδρευσης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, θα δούν από αύριο  να κόβεται η παροχή νερού.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τίμος Φακαλής, δίνει όλες τις λεπτομέρειες, μιας κατάστασης, που έχει φέρει τον δήμο Κασσανδρίας στα όρια του.

Σε διακοπή της υδροδότησης σε μια εβδομάδα θα προχωρήσει και ο δήμος Προποντίδας, όπου οι υπόχρεοι  ανέρχονται σε περίπου 4.500, εκ των οποίων  μόλις το 8,26% έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Στην Κασσάνδρα, τα συνεργεία θα αρχίσουν από αύριο Πέμπτη το σφράγισμα των υδρομέτρων σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στους κακοπληρωτές περιλαμβάνονται ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η Αναστασία Χαλκιά δήμαρχος Κασσάνδρας, εξηγεί ότι είναι τόσο έντονο το φαινόμενο του υπερτουρισμού που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υδροδότησης και οι βλάβες που είχαν εντοπιστεί διορθώθηκαν τάχιστα. Όταν σε αυτό προστίθεται το πρόβλημα εκείνων που αρνούνται να πληρώσουν τότε η κατάληξη είναι να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.

Το πρόβλημα της υδροδότησης οξύνεται ραγδαία. Πέρυσι επτά και φέτος 19 οικισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ έχει καταγραφεί και υδροκλοπή της τάξεως του 35-38%.

Όπως αναφέρει η κ. Χαλκιά στην Κασσάνδρα 583 ΑΦΜ χρωστούν 13 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο για το μέγεθος του δήμου, ο οποίος από αύριο θα αρχίσει το σφράγισμα σε οικισμούς και βίλες. Τα έσοδα της εταιρείας υδροδότησης λειτουργούν ανταποδοτικά και γίνονται έργα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και έχουν υπολογιστεί έργα 70 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, σε Χανιώτη Πευκοχώρι και Πολύχρονο, προκειμένου το χρησιμοποιούμενο νερό να το καθαρίσουν και να το διαθέσουν εκ νέου για οικιακή χρήση, καθώς απαγορεύεται τα νερά της αποχέτευσης να διατεθούν στην άρδευση.

Πρόκειται για μια προσωρινή λύση που θα λειτουργήσει για 6-7 χρόνια και μετά θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα για την δημιουργία ταμιευτήρων, όπου θα συγκεντρώνεται το νερό της βροχής, και έτσι θα αποκατασταθούν οι γεωτρήσεις που αυτήν την στιγμή δίνουν υφάλμυρο νερό.

Κάποιοι, για πρόκληση εντυπώσεων, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται πως δεν κόβεις το νερό, γιατί είναι δημόσιο αγαθό, όπως είπε η δήμαρχος. Εφ’ όσον όμως το χαρακτηρίζουν δημόσιο σημαίνει ότι διέπεται από κανόνες που θεσπίζονται για να καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του “Δήμου”, δηλαδή της πολιτείας με τους πολίτες.

Όμως άλλο το δημόσιο αγαθό και άλλο το τζάμπα αγαθό. Η παροχή, ο καθαρισμός, και η διανομή του ύδατος δεν θα υπήρχαν χωρίς τα μέσα και τους ανθρώπους, που έχουν αυτήν την ευθύνη. Αυτά κοστίζουν. Και το κόστος το επωμίζονται οι συνεπείς πολίτες, εις βάρος των οποίων λειτουργούν οι κακοπληρωτές. Ο λαός χρησιμοποιεί την τουρκικής προελεύσεως λέξη “batakçi”. Σε ποιά χώρα συμβαίνει κάτι ανάλογο;

Η χώρα της ουτοπικής ευδαιμονίας, όπου η τροφή και το νερό ήταν ελεύθερα στην φύση  χάθηκε μαζί με την “Κρόνια βασιλεία” και οι μόνοι εναπομείναντες είναι κάτι ελάχιστοι Ανδαμάνοι, τροφοσυλλέντες που ζούν ακόμη στην λίθινη εποχή, απομονωμένοι από τον κόσμο και κάθε είδους πολιτισμό, σε νησιά νοτιοανατολικά του κόλπου της Βεγγάλης.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα