Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΔήμος Αριστοτέλη: Στην ιδιοκτησία του πλέον το σπίτι του θρυλικού Ζορμπά

Δήμος Αριστοτέλη: Στην ιδιοκτησία του πλέον το σπίτι του θρυλικού Ζορμπά

Το πρώτο βήμα για την έναρξη του έργου αξιοποίησης της οικίας του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας της οικίας, στον Δήμο Αριστοτέλη. Έτσι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο δημιουργίας του Μουσείου Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά που θα καταστήσει τοπόσημο διεθνούς ακτινοβολίας το σπίτι στο οποίο έζησε ο ήρωας που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ήδη, ολοκληρώθηκε και η προεκτίμηση του κόστους μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου προς νέα χρήση, συνολικού προϋπολογισμού 56.505 ευρώ, που έχει αναλάβει να καλύψει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, μετά την αποδοχή της σχετικής δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αφορούν σε:

  • Τοπογραφική αποτύπωση.
  • Αρχιτεκτονική μελέτη που περιλαμβάνει αποτύπωση του υφιστάμενου κτιρίου, αρχιτεκτονική μελέτη της πρότασης, μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και μελέτη ΚΕΝΑΚ.
  • Στατική μελέτη που περιλαμβάνει την αποτύπωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου καθώς και τη μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης του κτιρίου.
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, που περιλαμβάνει μελέτες για την εγκατάσταση συστήματος ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης, πυρανίχνευσης, κλιματισμού, ηλεκτρικών, τηλεφώνου, αλεξικέραυνου – γειώσεων, μελέτη ενεργητικής πυροπροστασία, κ.α.

Στη συνέχεια ο Δήμος Αριστοτέλη, θα προχωρήσει με τις περαιτέρω διαδικασίες για την «ωρίμανση» του έργου.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Οικίας Ζορμπά, Πηγή Ντάσιου, Ιωάννη Βλάχο, Λυζιάκη Γιαννάκη, Φιλιώ Μοσχοπούλου, Ευδοκία Κουμαντσιώτου, Σοφία Καλoγρηά, Βασίλειο Καλαμπαλίκη, Αθανάσιο Καλαμπαλίκη, Πηνελόπη Σφουγγάρου και Χρυσούλα Σφουγγάρου και όλους οτους κληρονόμους του Γεωργίου Καραθανάση  για την ευεργεσία τους προς Δήμο Αριστοτέλη. Ο καζαντζακικός Αλέξης Ζορμπάς αποτελεί ένα παγκόσμιας απήχησης όνομα, που εκπέμπει τον διαχρονικό χαρακτήρα του ακαταπόνητου, φιλότιμου, αλλά και πολυμήχανου Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης και τώρα θα συνδεθεί με αυτόν  εδώ τον τόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας. Με την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, μας δίνεται η δυνατότητα να “τρέξουμε” το όραμά μας για το Μουσείο Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, ώστε τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ακόμα έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών, απ` όλο τον κόσμο. Χαιρόμαστε επίσης για το γεγονός της ανάληψης του κόστους μελετών από την μεταλλευτική εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” που δραστηριοποιείται στον Δήμο, γεγονός που δίνει την ευκαιρία επιτάχυνσης των διαδικασιών του έργου. Όπως αναδεικνύουμε όσα θεωρούμε αρνητικά όταν υπάρχουν, έτσι αναγνωρίζουμε και τις θετικές πρωτοβουλίες. Σε πείσμα όσων επιθυμούν τη στασιμότητα, εμείς θα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνάμεις για την πρόοδο αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.-»

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα