Μια νέα χελώνα που έζησε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια ήρθε στο φως, όταν δύο περιπατητές «έπεσαν» πάνω στο απολιθωμένο καβούκι της στην παραλία της Ν. Καλλικράτειας. Το απολίθωμα της χελώνας εντόπισε ο κ. Σπυροφώτης Παναγιωτόπουλος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή, σε έναν από τους συνηθισμένους περιπάτους που έκανε με τον γιο του στην παραλία.
Κι επειδή, όπως αναφέρει μιλώντας στο Xalkidikipolitiki, ο ίδιος είχε μάθει πολλά για τα προϊστορικά πλάσματα μέσω δραστηριοτήτων με τον γιο του, αναγνώρισε το εύρημα και ενημέρωσε άμεσα τους αρμόδιους. Όπως παρατήρησε αρχικά και φάνηκε στη συνέχεια, το απολίθωμα διασώθηκε σχεδόν ολόκληρο στο κάτω μέρος του, και κατά ένα τρίτο το πάνω μέρος του.
Από τον Οκτώβριο που βρέθηκε η χελώνα, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου σχεδόν που μεταφέρθηκε, οι επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ εκτίμησαν την ηλικία της στα 3 – 5 εκατομμύρια έτη. Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η εκταφή της και το απολίθωμα μεταφέρθηκε για μελέτη στα εργαστήρια του ΑΠΘ. Σημαντική βοήθεια στη διαδικασία απομάκρυνσης και μεταφοράς πρόσφερε και ο Ορειβατικός, Φυσιολατρικός, Ποδηλατικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας.
Απολίθωμα χελώνας και το 2015
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εντοπίζεται ανάλογα εύρημα στη Ν. Καλλικράτεια. Το 2015, το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από ανασκαφές στην παραλία Νέας Καλλικράτειας και σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο Νέας Προποντίδας, έφερε στο φως μία σχεδόν ολόκληρη γιγαντιαία χερσαία χελώνα. Το εύρημα χρονολογήθηκε περίπου στα 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια περίοδο όπου οι γιγαντιαίες χελώνες κυριαρχούσαν στις πεδινές περιοχές που σήμερα καλύπτονται από τη θάλασσα του Θερμαϊκού.
Τότε μάλιστα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, εξηγούσε τη σημασία της προβολής αυτών των ευρημάτων λέγοντας: «Τα απολιθώματα έχουν τεράστια
επιστημονική αξία καθώς αποτελούν τμήμα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Το Πανεπιστήμιο έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, φυσικά με την αφιλοκερδή συμμετοχή αρκετών φοιτητών, ώστε να προστατέψει και να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα. Εκτός όμως από το επιστημονικό ενδιαφέρον, αυτά τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού».
Οι γιγαντιαίες χελώνες είχαν μια αρκετά σημαντική χρονική και γεωγραφική εξάπλωση στη χώρα μας κατά το παρελθόν, ενώ το μέγεθος τους συχνά ξεπερνούσε το ένα μέτρο! Πρόκειται για ηπειρωτικές μορφές, δηλαδή δεν έχουν σχέση με τις γιγαντιαίες χελώνες που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα νησιά (π.χ. Γκαλάπαγκος). Τα ζώα αυτά εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 2 εκ. χρόνια από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, πιθανότατα λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών σε αυτό το διάστημα που άλλαξαν την εικόνα του Βορείου Ημισφαιρίου. Οι παλαιοντολόγοι του Α.Π.Θ. φιλοδοξούν στην ανακάλυψη ακόμη περισσότερων απολιθωμάτων που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τη φυσική ιστορία της Βόρειας Ελλάδας κατά το παρελθόν.
φωτο: Ορ.Φυ.Πο.Σ Νέας Καλλικράτειας