Στα «κάγκελα» είναι οι γονείς και η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, μετά την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε δεκαπέντε Δημοτικά Σχολεία της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγχωνεύσεις αφορούν τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού, στο οποίο κατοικούν αρκετές πολύτεκνες οικογένειες και της Αμμουλιανής, του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τοπικοί φορείς και γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους διότι όπως τονίζουν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σχολείων της περιοχής, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για αυτό τον λόγο αύριο στις 08:00 τα δημοτικά σχολεία Στανου ,Παλαιοχωριου,Νέων Ροδων,Ουρανουπολης και Αμμουλιανης(Δήμου Αριστοτέλη) θα προβούν σε αποχή, ζητώντας από το υπουργείο να αποσύρει αυτή την απόφαση.
«Αμφιβάλω αν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πείσει οποιονδήποτε για την ορθότητα της απόφασής του να συγχωνεύσει τμήματα δημοτικών σχολείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μάλιστα με το Υπουργείο να εκφράζει ποικιλοτρόπως την ικανοποίησή του, για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε», τονίζει σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.
«Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει»
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος ξεκαθαρίζει ότι «Οι συνενώσεις τμημάτων (π.χ. Γ΄ και Δ΄ τάξεις μαζί) σε περίοδο πανδημίας θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του COVID-19. Έπειτα μάλιστα από ένα σχολικό έτος που τα παιδιά έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση και τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και η τοπική κοινωνία έχουν αναστατωθεί. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι συνενώσεις τμημάτων θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση στη Χαλκιδική. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, για παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους, για την υποστήριξη των παιδιών τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Ζητάμε την απόσυρση της συγκεκριμένης οδηγίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου αναφέρει ότι σε μία σχολική περίοδο, που ακόμη βρίσκεται υπό τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που ακολουθεί δύο σχολικά έτη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και άρρυθμης λειτουργίας, δεν θα ήταν δόκιμο καν ως εγχείρημα η αναστάτωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με αυτόν τον τρόπο. Τονίζει δε ότι «η τεχνική σμίκρυνση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αποτελεί μόνο πλήγμα στον εκπαιδευτικό στόχο και στην εξέλιξη των μαθητών, αλλά και πλήγμα σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, μιας και το σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή ζωής για όλους τους κατοίκους των οικισμών αυτών. Διότι ως επακόλουθη συνέπεια είναι η μετακίνηση μαθητών τα επόμενα έτη σε μεγαλύτερα σχολεία, ακόμη και των ίδιων των οικογενειών τους και το σταδιακό κλείσιμο αυτών».