Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΛέκκας για σεισμό στη Χαλκιδική: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Λέκκας για σεισμό στη Χαλκιδική: Πιθανόν να είμαστε σε έξαρση

Ο Ευθύμιος Λέκκας τοποθετήθηκε για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα και ιδιαίτερα για τον σεισμό στην Χαλκιδική. «Ο σημερινός σεισμός στην Χαλκιδική δεν είναι ανησυχητικός», είπε, ενώ για την χθεσινή δόνηση 5,4 Ρίχτερ ανέφερε ότι συνδέθηκε με το ρήγμα του βορείου Αιγαίου.

«Υπήρξε κάποια επιφυλακή για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία η οποία εξελίσσεται καλά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να τεκμηριώσουμε την σεισμική έξαρση πρέπει να έχουμε δείγμα γραφής από μεγαλύτερη μετασεισμική ακολουθία. Ο κ. Λέκκας, τόνισε ακόμα ότι οι προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη στην έκρηξη του ηφαιστείου Τόνκα, η οποία, όπως είπε, επηρέασε και τον ελλαδικό χώρο Τέλος, αναφερόμενος στον περίεργο θόρυβο που ακούγεται τα βράδια στην Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα αίτια είναι ανθρωπογενή.

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Άθου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Καταγράφηκε προτού συμπληρωθούν 12 ώρες από τον ισχυρό σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης του Άθου, που έγινε αισθητός σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Έκτοτε έχουν σημειωθεί σχεδόν 40 μετασεισμοί με πιο ισχυρό έναν στα 4,4 Ρίχτερ και δεύτερο σε ένταση αυτόν των 4,1 Ρίχτερ μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.Όπως είχε εκτιμήσει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,4 Ρίχτερ αναμενόταν ότι θα σημειωθούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα