Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδικήΔήμος Νέας Προποντίδας: Με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης

Δήμος Νέας Προποντίδας: Με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης

- Advertisement -

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης στην παραλιακής ζώνης δήμου Νέας Προποντίδας”.

Πρόκειται για εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, οι οποίες πραγματοποιούνται στον παραλιακό δρόμο του οικισμού της Σωζόπολης. Συγκεκριμένα στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται εργασίες οδοποιίας και ασφαλτόστρωσης. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ειδικότερα, αφορά στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με τμηματικές παρεμβάσεις, που ξεκινάνε από το ανατολικό τμήμα της Κοινότητας Καλλικράτειας και καταλήγουν στον οικισμό της παραλίας Διονυσίου με συνολικό γραμμικό μήκος άξονα παρέμβασης του έργου 7.000 μ. περίπου. Παρεμβάσεις σε Ν. Καλλικράτεια (και αποκατάσταση του μώλου- σκάλα), παραλία Ν. Τρίγλιας, Ν. Φλογητά-Μουριές. Επίσης, θα εγκατασταθούν αποδυτήρια ΑΜΕΑ σε Ν. Μουδανιά, Ν. Καλλικράτεια και Ν. Πλάγια (ένα ανά Δημοτική Ενότητα).
Στοχεύει στη δημιουργία ενός οργανωμένου και αναβαθμισμένου αστικού και τουριστικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία υψηλής ποιότητας υποδομές. Κύριος σκοπός των προτεινόμενων έργων αποτελεί η αισθητική, περιβαλλοντική, ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου του Δ. Ν. Προποντίδας, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς του αστικού ιστού και μέσο ενίσχυσης της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας της περιοχής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τέσσερα διακριτά τμήματα:

 • Ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, από την ανατολική πλευρά της Ν. Καλλικράτειας (πάρκο Κυανής Ακτής) έως την διασταύρωση των «Γεωπονικών», με σημαντικά έργα προστασίας της ακτής από την διάβρωσης της θάλασσας, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό, δενδροφυτεύσεις, παγκάκια κ.α.
  Επίσης, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του μώλου (σκάλα) της Καλλικράτειας από τις ζημιές, καθώς και η ανάπλαση του με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο και ηλεκτροφωτισμό, ώστε να συνάδει με την μορφή του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου.
 • Ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, από το διατηρητέο μνημείο «Μαγαζάρα» στη Ν. Τρίγλια έως το υφιστάμενο παραλιακό πεζοδρόμιο του οικισμού της Σωζόπολης, με σημαντικά έργα προστασίας της ακτής από την διάβρωση της θάλασσας, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό, δενδροφυτεύσεις, παγκάκια κ.α.
  Το έργο θα αποκαταστήσει από τις ζημιές, αλλά και θα αξιοποιήσει ολόκληρη την περιοχή της «Μαγαζάρας», ενώ θα δώσει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί είτε πεζός, είτε με το ποδήλατο, είτε με το αυτοκίνητο μέχρι την Σωζόπολη.
 • Ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, από τον οικισμό «Μουριές» Διονυσίου έως τον οικισμό Ν. Φλογητών (περιοχή γηπέδου ποδοσφαίρου), με πεζοδρόμηση, ποδηλατόδρομο, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό, δενδροφυτεύσεις, παγκάκια κ.α.
 • Επίσης, στις τρεις Δημοτικές Ενότητες θα γίνει εγκατάσταση 3 προκατασκευασμένων οικίσκων (Ν. Μουδανιά, Ν. Πλάγια, Ν. Καλλικράτεια), πλήρως εξοπλισμένων και διαμορφωμένων για λειτουργία Εξειδικευμένου Αποδυτηρίου για Άτομα με Αναπηρίες.
  Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλους και άνετους χώρους, τυπικής κάτοψης ελάχιστου εμβαδού 12m2, και κατάλληλων προδιαγραφών, που διαθέτουν έναν ειδικό πάγκο αλλαγής καθώς και ειδικό σύστημα ανάρτησης οροφής σχεδιασμένο να υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρίες που χρειάζονται βοήθεια για την ασφαλή και άνετη μετακίνησή τους εντός του συγκεκριμένου χώρου.
 • Επιπλέον, κάθε ένας από τους οικίσκους τοποθετείται πλησίον των υφιστάμενων μη μόνιμων υποδομών πρόσβασης στο χώρο των παραλιών των ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή των εμποδιζόμενων ατόμων περιορισμένης κινητικότητας (π.χ. ειδικοί διάδρομοι, κλπ) που διαθέτουν οι συγκεκριμένες παραλίες, με σκοπό τη σφαιρική και ολοκληρωμένη διασφάλιση της αυτονομίας, της άνεσης και της ασφάλειάς των. Στόχος του Δήμου Ν. Προποντίδας είναι να διευρύνει το σύστημα υποδομών προσβασιμότητας των παραλιών του με δράσεις και έργα που θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες υποδομές για άτομα με αναπηρίες ολοκληρώνοντας την αλυσίδα προσβασιμότητας με μια σειρά αλληλεξαρτώμενες και αλληλοσυμπληρούμενες παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την αυτονομία, την άνεση και ασφάλεια των ΑμεΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.
 • Πηγή:halkidikifocus.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα