«Κανένας Γερμανός δεν θα κρυώσει στην Ελλάδα». Αυτό διαμηνύει χαμογελαστός ο δήμαρχος Χανίων Κρήτης στην κάμερα της Bild. Η υπόσχεση του Παναγιώτη Σημαντηράκη φαίνεται ότι έχει ήδη ζεστάνει τις καρδιές χιλιάδων Γερμανών που έχουν πανικοβληθεί από την αλματώδη αύξηση των τιμών και την πρόβλεψη για εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, με συνέπεια να αναζητούν Plan B. Την ίδια πρόσκληση προς τους συνταξιούχους της Γερμανίας έχει απευθύνει και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας προβάλλοντας την Κρήτη, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, ως το ιδανικό καταφύγιο από την ενεργειακή κρίση. Το θέμα έχει απασχολήσει συστηματικά τα γερμανόφωνα Μέσα, που προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσον η πρόταση πέρα από δελεαστική είναι και ρεαλιστική, καθώς μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε, μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων, ειδικά στη Γερμανία, δηλώνουν ότι «δεν βγαίνουν».
Πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα από την Ελλάδα, στο Μπρεμενχάφεν κοντά στη Βρέμη, στο ελληνικό εστιατόριο του Αλέξη Βαΐου η συζήτηση σχετικά με την «απόδραση» στην Ελλάδα είναι καθημερινή. «Με ρωτάνε χίλια δυο πράγματα για τη ζωή, όπως βέβαια και αν μπορώ να τους φέρω σε επικοινωνία με τους κατάλληλους ανθρώπους», αναφέρει στην «Κ». «Το κλίμα εδώ δυστυχώς είναι ζοφερό», σημειώνει. Στην ευρύτερη περιοχή πολλοί εστιάτορες βάζουν λουκέτο, άλλοι ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, που οι εικόνες από τα ηλιόλουστα καφέ στα Χανιά, τα οποία έγιναν viral μέσω της δημοφιλούς εφημερίδας, έχουν στοιχειώσει τα όνειρα των Γερμανών.
Αγοράζουν σπίτια
«Από την ημέρα που έχει παίξει το ρεπορτάζ δεχόμαστε περί τα δεκαπέντε emails την ημέρα», αναφέρει στην «Κ» ο Κρητικός κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, που εμφανίζεται στο σχετικό βίντεο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι Γερμανοί ανήλθαν στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Ελλάδα ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Δύο κατηγορίες φλερτάρουν με την ιδέα της μετακόμισης, έστω για τους χειμερινούς μήνες, στην Ελλάδα: οι συνταξιούχοι και όσοι μπορούν να εργάζονται από απόσταση. «Πρόκειται για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν διαφορετικές επιθυμίες αλλά και διαφορετική οικονομική επιφάνεια», διευκρινίζει, θέλοντας έτσι να δώσει μια απάντηση σε δημοσίευμα της Tageszeitung, το οποίο αποδομεί τα επιχειρήματα περί συμφέρουσας διαμονής στην Ελλάδα, καθώς κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.
«Τα σπίτια μέσα στα Χανιά τα οποία αναζητούν οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται στο νησί είναι ακριβά», υπογραμμίζει. «Προσωπικά υπέδειξα στους δημοσιογράφους σπίτια, εξαιρετικά φροντισμένα, που βρίσκονται ωστόσο εκτός Χανίων, σε χωριά, και είναι διαθέσιμα όλο τον χειμώνα». Οι ηλικιωμένοι Γερμανοί επιζητούν μια ήσυχη και λιτή καθημερινότητα, σε μέρη όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τον δικό τους κήπο, να μετακινούνται με τα πόδια ή με το ποδήλατο. «Οσοι θέλουν να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες θα κατευθυνθούν προς την πόλη, έχουν όμως τη δυνατότητα να δώσουν ένα ενοίκιο ύψους 700 ευρώ», συμπληρώνει.
Χαλκιδική και Κατερίνη
Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, προ δεκαπέντε ημερών ο Θεσσαλονικιός μεσίτης κ. Νίκος Μανομενίδης, διευθυντής της eXpGreece, δέχθηκε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα. Οι ομόλογοί του στη Γερμανία επιθυμούσαν άμεσα μια εκτενή διαδικτυακή ενημέρωση για την κατάσταση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Οι σχέσεις Βόρειας Ελλάδας και Γερμανίας υπήρξαν πάντοτε στενές, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των Ελλήνων Gastarbeiter ήταν Βορειοελλαδίτες. Ηταν, επομένως, σύνηθες οι ίδιοι, τα παιδιά ή τα εγγόνια τους να επενδύουν στον τόπο καταγωγής της οικογένειας αγοράζοντας ή ανακαινίζοντας ακίνητα.
«Οι Γερμανοί ανέκαθεν αγαπούσαν τη Χαλκιδική και την Κατερίνη», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ελισάβετ Ανδρεαδάκη, μεσίτρια στη Χαλκιδική, η οποία ούσα γερμανόφωνη είχε πάντοτε πελατολόγιο από τις γερμανόφωνες χώρες. Μπορεί η Χαλκιδική να ελκύει τους Γερμανούς λόγω της φυσικής ομορφιάς της, η επιλογή, ωστόσο, της Κατερίνης ερμηνεύεται διαφορετικά. «Ο δρόμος από τη Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη είναι άψογος, μια ευθεία χωρίς καμία παράκαμψη, οι τιμές των ακινήτων είναι προσιτές, ενώ η αγορά της είναι πολύ πλούσια προσφέροντας άπειρες επιλογές στους Γερμανούς καταναλωτές».
Περίπου οι μισοί πελάτες που απευθύνονται στην κ. Ανδρεαδάκη είναι Γερμανοί, «όχι Ελληνες της Γερμανίας», και πολλοί εξ αυτών αποφασισμένοι για μια στροφή 180 μοιρών. «Οσοι είναι σε παραγωγική ηλικία θέλουν να νοικιάσουν, οι πιο μεγάλοι προχωρούν σε αγορές ακινήτων». Αν κάποιοι αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη «μένουν κάποιο διάστημα στο σπίτι και το υπόλοιπο το νοικιάζουν».
Η κ. Ανδρεαδάκη θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικό κέρδος αν αξιοποιήσει επαρκώς τις ευκαιρίες της silver economy. Υπολογίζεται ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια Γερμανοί συνταξιούχοι θα μετεγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια. «Αν εξ αυτών το 5% ή 10% επιλέξουν την Ελλάδα, μιλάμε για 250.000 ακίνητα». Η εν λόγω εθνική προσπάθεια έχει προ πανδημίας και προ ενεργειακής κρίσης ξεκινήσει. «Ενα αξιόλογο πρόγραμμα είναι το “Happy Retirement in Greece” του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου», καταλήγει η κ. Ανδρεαδάκη, πρόγραμμα που προβάλλει την Ελλάδα στους Γερμανούς ως ιδανική χώρα προορισμού δεύτερης κατοικίας για συνταξιοδότηση.
Βασικά πλεονεκτήματα
«Αδιαμφισβήτητα, το βασικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι οι συγκριτικά χαμηλές τιμές των ακινήτων», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάς, Γιώργος Πετράς. «Ακολουθεί το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, καθώς εμείς χρειαζόμαστε θέρμανση δύο ή τρεις μήνες τον χρόνο, όταν αλλού θέλουν έξι μήνες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η αναβάθμιση πολλών υποδομών στη χώρα, όπως αεροδρόμια, οδικά δίκτυα κ.ά.», προσθέτει. «Τις προάλλες είχαμε μια αποστολή δημοσιογράφων από κορυφαία ευρωπαϊκά Μέσα, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ενδιαφερόμενοι από όλες τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) αυξάνονται όχι μόνο για δεύτερη κατοικία αλλά και για πρώτη».
Ποιοτική επιλογή
«Εχω ζήσει στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία, πουθενά δεν έχω βρει την ποιότητα ζωής που έχω εδώ». Ο 50χρονος G.S., που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από Ελληνες γονείς, μιλάει μετά λόγου γνώσεως, καθώς από το 2018 ζει τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα. «Η επιλογή μου δικαιώνεται καθημερινά σε πρακτικό επίπεδο». Το τελευταίο διάστημα ο 50χρονος επιχειρηματίας καλείται συχνά να δίνει λεπτομέρειες σε φίλους του σχετικά με το κόστος ζωής στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι γερμανόφωνοι φλερτάρουν με την ιδέα της απόδρασης στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Είναι το μόνο μέρος που μπορεί ένα άτομο με 50 ευρώ να βγει από το σπίτι, να πιει έναν καφέ, να φάει αξιοπρεπώς ένα γεύμα με μια μπίρα», διευκρινίζει, «σε οποιοδήποτε άλλο μέρος για όλα αυτά χρειάζονται τουλάχιστον 100 ευρώ». Για έναν Γερμανό με σύνταξη 1.500 ευρώ τον μήνα, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ποιοτική ζωή. Αν πρόκειται δε για κάποιον εργαζόμενο, με πολύ υψηλότερες απολαβές, η ζωή στην Ελλάδα αποτελεί μια επιλογή value for money. «Παρά την αύξηση των τιμών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες», σημειώνει. Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, που «καίει» τους Γερμανούς, οι απαντήσεις που δίνει είναι εξίσου καθησυχαστικές καθώς «βοηθάει πολύ και ο καιρός». Οι Γερμανοί φίλοι του, που κάνουν έρευνα αγοράς στην Ελλάδα φοβούμενοι τον χειμώνα που σε λίγο ξεκινάει στην πατρίδα τους, είναι κυρίως 50 με 55 ετών. «Κάποιοι δεν χρησιμοποίησαν την ετήσια άδειά τους το καλοκαίρι, προκειμένου να την πάρουν να έρθουν στην Ελλάδα για έξι εβδομάδες το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», αναφέρει στην «Κ». Και συμπληρώνει: «Πολλοί σκέφτονται τη μόνιμη εγκατάσταση όταν συνταξιοδοτηθούν». Το μόνο «αγκάθι» είναι το ελληνικό σύστημα υγείας. «Όσοι στις διακοπές τους έτυχε να βρεθούν σε δημόσιο νοσοκομείο, αποκόμισαν κάκιστες εντυπώσεις».
Πηγή: kathimerini.gr