Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤα Θεοφάνεια στο Κιλκίς που κράτησαν μια ολόκληρη μέρα: Χρειάστηκε η Πυροσβεστική...

Τα Θεοφάνεια στο Κιλκίς που κράτησαν μια ολόκληρη μέρα: Χρειάστηκε η Πυροσβεστική για να βρεθεί ο Τίμιος Σταυρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από μερικά χρόνια στο Κιλκίς, την ημέρα των Θεοφανείων χρειάστηκαν άντρες της Πυροσβεστικής, αλλά και μια μπουλντόζα για να βρεθεί ο χαμένος σταυρός.

Τα Θεοφάνεια κάθε χρόνο γιορτάζονται με την ίδια μεγαλοπρέπεια, σχεδόν σε κάθε πόλη ή χωριό της Ελλάδας. Δεκάδες άντρες είθισται να πέφτουν στο νερό κυνηγώντας τον Τίμιο Σταυρό, που ρίχνει ο ιερέας της περιοχής, κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.

Ταυτόχρονα, συγγενείς, φίλοι και απλοί κάτοικοι της περιοχής μαζεύονται στο λιμάνι ή σε οποιαδήποτε αυτοσχέδια πισίνα έχει στηθεί, προκειμένου να χειροκροτήσουν εκείνον που θα πιάσει πρώτος τον Σταυρό.

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, στην Ελλάδα τα πράγματα μπορούν εύκολα να πάρουν περίεργη τροπή. Έτσι, κατά καιρούς έχουμε δει λογομαχίες, τραβήγματα, ακόμη και διαμαρτυρίες για το πώς κάποιος κατάφερε να «βρει» τον Σταυρό. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που δεν μπορεί να τον βρει κανείς με τίποτα;

Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από επτά χρόνια στο χωριό Χέρσο στο Κιλκίς. Ο ιερέας έριξε τον Σταυρό στο κανάλι της περιοχής, αλλά αυτός χάθηκε. Οι τολμηροί που έπεσαν στα παγωμένα νερά έψαχναν μάταια για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καλέσουν την Πυροσβεστική, προκειμένου να αντλήσει το νερό.

 

 

Παράλληλα, ήρθε και μια μπουλντόζα, η οποία βοήθησε στην ανεύρεση του Σταυρού. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων ξεκίνησε το πρωί και κράτησε μέχρι το απόγευμα, λίγο πριν πέσει ο ήλιος, με τον κόσμο να στήσει στο σημείο γλέντι με φωτιά και τσίπουρα.

Τελικά με τα πολλά ο Σταυρός βρέθηκε, αλλά τα Θεοφάνεια στο Χέρσο του Κιλκίς θα μείνουν αξέχαστα.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 
Διαβάστε Ακόμα